ΠΟΥ για Όμικρον: Όλο και περισσότερα στοιχεία για ήπια συμπτώματα

Αποτελεί απειλή για χώρες με υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων

Τα στοιχεία για την πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο - Βίντεο αρχείου

Περισσότερα στοιχεία προκύπτουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού πλήττει την άνω αναπνευστική οδό, προκαλώντας ηπιότερα συμπτώματα απ' ό,τι προηγούμενες μεταλλάξεις, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. 

Παγκόσμιο ρεκόρ 1 εκατ. κρουσμάτων σε μία ημέρα στις ΗΠΑ

«Βλέπουμε πως όλο και περισσότερες μελέτες επισημαίνουν ότι η Όμικρον μολύνει το άνω τμήμα του σώματος. Αντίθετα με τις άλλες (παραλλαγές), που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή πνευμονία», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ο Διευθυντής Εκτάκτων Καταστάσεων του ΠΟΥ Αμπντί Μαχαμούντ, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για «καλά νέα». 

Ωστόσο πρόσθεσε πως η υψηλή μεταδοτικότητα της Όμικρον σημαίνει ότι θα γίνει κυρίαρχη μέσα σε διάστημα εβδομάδων σε πολλά μέρη, δημιουργώντας μια απειλή σε χώρες στις οποίες υψηλό ποσοστό του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο. 

Κορωνοϊός: Συναγερμός από νέα μετάλλαξη που εντοπίστηκε στη νότια Γαλλία

Οι παρατηρήσεις του περί μειωμένων κινδύνων σοβαρής νόσησης συμπίπτουν με άλλα δεδομένα, περιλαμβανομένης μιας μελέτης από τη Νότια Αφρική, η οποία ήταν μία από τις πρώτες χώρες στις οποίες ταυτοποιήθηκε η Όμικρον. 

Ωστόσο ο Μαχαμούντ εξέφρασε επίσης μια επιφύλαξη, χαρακτηρίζοντας τη Νότια Αφρική «ξεχωριστή περίπτωση», καθώς μεταξύ άλλων έχει νεαρό πληθυσμό. 

Κορωνοϊός: Μπορεί να εξαπλωθεί σε καρδιά και εγκέφαλο - Eπιβιώνει για μήνες

Ερωτηθείς αν υπάρχει ανάγκη για ένα εμβόλιο ειδικά για την Όμικρον, ο Μαχαμούντ δήλωσε πως είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς κάτι τέτοιο, όμως υπογράμμισε ότι η σχετική απόφαση απαιτεί παγκόσμιο συντονισμό και δεν θα πρέπει να αφεθεί ο εμπορικός τομέας να αποφασίσει μόνος του. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top