Τα ιρλανδικά μπήκαν στη λίστα με τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ

Ποιες είναι οι 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ιρλανδία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια νέα επίσημη γλώσσα. Τα ιρλανδικά έγιναν επίσημη γλώσσα εργασίας της Ε.Ε. την 1η Ιανουαρίου 2022.

Αν και μόνο ένα μικρό ποσοστό των ανθρώπων χρησιμοποιεί καθημερινά τα ιρλανδικά (γνωστά και ως Gaeilge) στην Ιρλανδία, ελπίζεται ότι ο νέος χαρακτηρισμός θα δώσει ώθηση στη γλώσσα.

Η Ιρλανδία έλαβε το καθεστώς γλώσσας εργασίας για τη μητρική της γλώσσα το 2007, αλλά εξασφάλισε παρέκκλιση λόγω έλλειψης προσωπικού μετάφρασης. Η κίνηση αυτή σημαίνει ότι όλα τα επίσημα έγγραφα της Ε.Ε. θα μεταφράζονται στα ιρλανδικά.

Ο πρόεδρος της Ιρλανδίας Μάικλ Χίγκινς, ο ίδιος γνωστός ποιητής της ιρλανδικής γλώσσας, χαιρέτισε την κίνηση αυτή ως αναγνώριση σε διεθνές επίπεδο «της ιδιαίτερης ταυτότητα ως λαού με μια δική του, ξεχωριστή γλώσσα».

Η λίστα με τις επίσημες γλώσσες της Ε.Ε.

Οι επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση τον τροποποιημένο στις 13 Ιουνίου 2005 Κανονισμό αριθ. 1 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας της 15ης Απριλίου 1958 και της προσθήκες της 1ης Ιανουαρίου 2007, είναι οι ακόλουθες 24:

  1. Αγγλική
  2. Βουλγαρική
  3. Γαλλική
  4. Γερμανική
  5. Δανική
  6. Ελληνική
  7. Εσθονική
  8. Ιρλανδική
  9. Ισπανική
  10. Ιταλική
  11. Κροατική
  12. Λεττονική
  13. Λιθουανική
  14. Μαλτεζική
  15. Ολλανδική
  16. Ουγγρική
  17. Πολωνική
  18. Πορτογαλική
  19. Ρουμανική
  20. Σλοβακική
  21. Σλοβενική
  22. Σουηδική
  23. Τσεχική
  24. Φινλανδική

Όλες οι επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι επίσης και γλώσσες εργασίας της.  Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι όλα τα έγγραφα μεταφράζονται σε όλες τις επίσημες γλώσσες και ότι όλη η προφορική επικοινωνία στη λειτουργία της Ένωσης διεξάγεται σε όλες τις γλώσσες.

Η νομοθεσία και τα έγγραφα με μεγάλη σημασία ή ενδιαφέρον για το κοινό παράγονται και στις 24 επίσημες γλώσσες, αλλά αυτό ισχύει για ένα μικρό μέρος της εργασίας των θεσμικών οργάνων.

Οι πέντε πιο «δημοφιλείς» γλώσσες της Ε.Ε.

Ο πίνακας που ακολουθεί δείχνει το ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών που ισχυρίζονται ότι μπορούν να μιλήσουν την κάθε γλώσσα, ως μητρική γλώσσα ή ως δεύτερη ή ξένη και αθροιστικά ανεξάρτητα από το αν είναι μητρική τους ή όχι (εμφανίζονται οι γλώσσες με τουλάχιστον 2% των ομιλητών):

επίσημες γλώσσες ΕΕ

Η Ελλάδα βρίσκεται στη 10η θέση:

ελληνική γλώσσα
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top