Αυστραλία: Αναστέλλει το άνοιγμα των συνόρων λόγω της μετάλλαξης Όμικρον

Αναβάλλεται για τουλάχιστον δύο εβδομάδες

Η Αυστραλία ανέστειλε σήμερα το σχέδιό της να ξανανοίξει τα σύνορα στους φοιτητές και τους εξειδικευμένους εργαζόμενους, επικαλούμενη τις αβεβαιότητες που υπάρχουν ακόμη σχετικά με την επικινδυνότητα και τη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού.

Αυστραλία: Οι ανεμβολίαστοι είναι 16 φορές πιθανότερο να εισαχθούν σε ΜΕΘ

Έπειτα από έκτακτη σύσκεψη, ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε πως το πολυαναμενόμενο άνοιγμα των συνόρων δεν θα πραγματοποιηθεί την 1η Δεκεμβρίου, όπως προβλεπόταν, και ότι θα αναβληθεί για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Τα σύνορα της χώρας έκλεισαν για την πλειονότητα των ξένων υπηκόων εδώ και περισσότερους από 20 μήνες, απόφαση που προκάλεσε έλλειψη εργατικού δυναμικού και έπληξε σοβαρά τον ζωτικής σημασίας τουριστικό τομέα.

Ο Μόρισον χαρακτήρισε τη μετάθεση του ανοίγματος των συνόρων «απαραίτητη και προσωρινή», στη βάση ιατρικών εισηγήσεων.
Η Αυστραλία έχει εντοπίσει πέντε μολύνσεις από την παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού σε επιβάτες που προέρχονταν από χώρες της νότιας περιοχής της Αφρικής.

«Η προσωρινή αναστολή [του ανοίγματος των συνόρων] θα επιτρέψει στην Αυστραλία να συγκεντρώσει πληροφορίες τις οποίες χρειαζόμαστε ώστε να καταλάβουμε καλύτερα την παραλλαγή Όμικρον», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Μόρισαν επικαλέστηκε νέες ανησυχίες που αφορούν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, τη σοβαρότητα της ασθένειας, περιλαμβανομένου και του αν μπορεί να προκαλέσει πιο ελαφρά συμπτώματα, και τον ρυθμό μετάδοσής της.

Την περασμένη εβδομάδα, η Καμπέρα ανακοίνωσε πως οι ξένοι φοιτητές, οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι και οι κάτοχοι βίζας διακοπών-εργασίας θα μπορούσαν να έρθουν και πάλι στην Αυστραλία από την 1η Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση ήρε τον Οκτώβριο τους περιορισμούς που αφορούσαν τα ταξίδια στο εξωτερικό για τους Αυστραλούς, όμως αρνήθηκε κατηγορηματικά να χαλαρώσει τους περιορισμούς για τους μη Αυστραλούς, μια απόφαση που είχε αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στην Αυστραλία περίπου 1,4 εκατ. κάτοχοι βίζας, χωρίς δυνατότητα επιστροφής αν αποφάσιζαν να φύγουν από τη χώρα.

Μετάλλαξη Όμικρον: Πόσο κινδυνεύουν οι διπλά εμβολισμένοι

Στις 20 Μαρτίου 2020 η Αυστραλία επέβαλε ένα κλείσιμο των συνόρων από τα πιο αυστηρά στον κόσμο προκειμένου να προστατευθεί από την πανδημία της Covid-19.

Δεκάδες χιλιάδες Αυστραλοί που ζουν στο εξωτερικό δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στη χώρα τους επί 19 μήνες. Οι πτήσεις ήταν σπάνιες και οι Αυστραλοί πολίτες, που είχαν άδεια να επιστρέψουν, έπρεπε να υποβληθούν σε ακριβή καραντίνα 14 ημερών σε ξενοδοχείο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top