Νότια Αφρική: «Τιμωρείται» για την έγκαιρη εύρεση της μετάλλαξης Όμικρον

Εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούν να επιστρέψουν στις χώρες τους

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για τη μετάλλαξη Όμικρον, τη μετάλλαξη της Μποτσουάνας (Μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων Star)

Η Νότια Αφρική δήλωσε σήμερα ότι τιμωρείται για την προηγμένη ικανότητά της να εντοπίζει εγκαίρως νέες παραλλαγές του κορωνοϊού καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν εις βάρος της εξαιτίας της νέας παραλλαγής Όμικρον απειλούν να πλήξουν τον τουρισμό της και άλλους τομείς της οικονομίας της.

Μετάλλαξη Όμικρον: «Πολύ μεταδοτική, αλλά ήπια» λέει ο Μόσιαλος

Η Νότια Αφρική διαθέτει ορισμένους από τους κορυφαίους παγκοσμίως επιδημιολόγους και επιστήμονες, οι οποίοι έχουν καταφέρει να εντοπίσουν νέες παραλλαγές του κορωνοϊού και τις μεταλλάξεις τους σε πρώιμο στάδιο του κύκλου ζωής τους.

Η παραλλαγή Όμικρον εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και έκτοτε έχει εντοπιστεί στο Βέλγιο, την Μποτσουάνα, το Ισραήλ, το Χονγκ Κονγκ και τη Μεγάλη Βρετανία.

Μετάλλαξη Όμικρον: Σε καραντίνα 5 Έλληνες που έφτασαν από τη νότια Αφρική

«Αυτός ο τελευταίος γύρος ταξιδιωτικών περιορισμών είναι παρόμοιο με το να τιμωρεί κάποιος την Νότια Αφρική για την προηγμένη γονιδιωματική αλληλουχία και για την ικανότητά της να εντοπίζει νέες παραλλαγές γρηγορότερα. Η άριστη επιστήμη θα πρέπει να επικροτείται και όχι να τιμωρείται», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας.

Εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούν να επιστρέψουν στις χώρες τους από τη Νότια Αφρική

Με το βλέμμα θολωμένο, απογοητευμένη και ταυτόχρονα ανακουφισμένη, η Βαλερί Λεντίκ φεύγει από το αεροδρόμιο του Γιοχάνεσμπουργκ έχοντας στην τσέπη της έναν πολύτιμο θησαυρό: επιτέλους, ένα εισιτήριο για να επιστρέψει αεροπορικώς στο Βέλγιο, μέσω της Αντίς Αμπέμπα, σε τρεις ημέρες από σήμερα.

Η μετάλλαξη Όμικρον απειλεί την Ευρώπη-Πού εντοπίστηκαν ύποπτα κρούσματα

Οι ταξιδιώτες στη Νότια Αφρική, πιεζόμενοι να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, ψάχνουν αγωνιωδώς να βρουν έναν τρόπο για να παρακάμψουν τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν αφού εντοπίστηκε η νέα παραλλαγή Όμικρον του νέου κορωνοϊού.

Η 30χρονη Βελγίδα, μαζί με τον φίλο της τον Σάντερ Φερστρέλεν, αφηγήθηκε τις αγχωτικές 24 ώρες που έζησε στο Γιοχάνεσμπουργκ. «Λες και ήμασταν εγκληματίες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η αρχική πτήση της επιστροφής τους στην Αμβέρσα θα έκανε μια στάση στη Ζυρίχη. Όμως η Ελβετία έκλεισε τα σύνορά της για όλους τους αλλοδαπούς που θα φτάσουν στη χώρα από τη Νότια Αφρική, ακόμη και για αυτούς που απλώς θα περνούσαν τράνζιτ από τα αεροδρόμια.  Τα νέα εισιτήρια κόστισαν στο ζευγάρι 2.000 ευρώ συνολικά.

Εικόνες χάους στα αεροδρόμια της Νότιας Αφρικής καθώς οι χώρες κλείνουν τα σύνορά τους λόγω της νέας μετάλλαξης Όμικρον/ AP

Στην καφετέρια του αεροδρομίου πολλοί άλλοι προσπαθούν μανιωδώς να επικοινωνήσουν με τις προξενικές αρχές της χώρας τους ή με ταξιδιωτικά πρακτορεία. Οι «ναυαγοί» ανταλλάσσουν πληροφορίες και τηλέφωνα. Κάποιοι θα περάσουν τράνζιτ από άλλες αφρικανικές χώρες, όπως από την Αιθιοπία ή τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, οι οποίες ακόμη δεν έχουν επιβάλει περιορισμούς στις πτήσεις από τη Νότια Αφρική. Θα πρέπει όμως προηγουμένως να υποβληθούν σε μοριακό τεστ για την Covid-19.

Πολλοί Ευρωπαίοι περίμεναν στην ουρά το απόγευμα για να κλείσουν θέση σε μια πτήση για την Αντίς Αμπέμπα. «Στην αρχή προσπαθήσαμε να αλλάξουμε ημερομηνία στο εισιτήριο, όμως δεν ήταν εφικτό», είπε η Βερολινέζα φοιτήτρια Λάουρα Χέρντε, η οποία σχεδίαζε να κάνει πεζοπορία με φίλους στη Νότια Αφρική όταν έμαθε ότι κλείνουν τα σύνορα. «Αναγκαστήκαμε να αγοράσουμε άλλα εισιτήρια. Στην πρώτη πτήση που βρήκαμε», εξήγησε.

Μετάλλαξη Όμικρον: Πώς θα εισέρχονται στην Ελλάδα ταξιδιώτες από την Αφρική

Μια ομάδα Γερμανών γεωλόγων περιμένει υπομονετικά έξω από το σημείο όπου γίνονται τα τεστ για τον κορωνοϊό. Είναι η δεύτερη φορά που θα υποβληθούν σε τεστ μέσα σε δύο ημέρες. Το κέντρο διαγνωστικών εξετάσεων δεν ήταν όμως προετοιμασμένο να δεχτεί τόσους πολλούς ανθρώπους, δεν διαθέτει αρκετό εκτυπωτικό μελάνι, ούτε μέσα μεταφόρτωσης δεδομένων. «Δεν μπορούν ούτε να μας τυπώσουν τα αποτελέσματα, ούτε να τα στείλουν με email» είπε, απεγνωσμένος πλέον, ο Ρόμπερτ Γκίμπελ, 36 ετών. «Τώρα μας χρειάζεται ένα τεστ PCR των τελευταίων 24 ωρών» ενώ μέχρι και πριν από λίγες ημέρες αρκούσε ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού για να ταξιδέψουν, εξήγησε.

Οι συνάδελφοί του, με τα κινητά τηλέφωνα ανά χείρας, αναζητούν συνεχώς πληροφορίες στους ενημερωτικούς ιστότοπους της γερμανικής κυβέρνησης, για να μάθουν οποιαδήποτε καινούρια εξέλιξη. Θα χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο ή θα πάνε στο σπίτι τους αφού επιστρέψουν; Ορισμένοι διάβασαν ότι κατά την άφιξή τους μπορεί να τους συγκεντρώσουν στην πίστα του αεροδρομίου και να τους εξετάσουν ξανά.

Εικόνες χάους στα αεροδρόμια της Νότιας Αφρικής καθώς οι χώρες κλείνουν τα σύνορά τους λόγω της νέας μετάλλαξης Όμικρον/ AP

«Είναι τρελό. Αυτό που καταλαβαίνουμε προς το παρόν είναι ότι εξαρτάται σε ποια πόλη (της Γερμανίας) θα προσγειωθείς. Όμως, τουλάχιστον, θα επιστρέψουμε στο σπίτι μας», σχολίασε ο Όλε Σρέντερ, 32 ετών.

Σε μια άλλη ουρά, μια 26χρονη Νοτιοαφρικανή, η Νίκα Κρούγκερ, προσπαθεί από τα ξημερώματα, με κάθε μέσο, να επιστρέψει στον σύντροφό της στο Ντουμπάι. Όμως όλες οι πτήσεις είναι γεμάτες. «Είναι το απόλυτο χάος», είπε η νεαρή γυναίκα, συγκρατώντας τους λυγμούς της. «Την Ethiopian Air, την Kenya Air, τη Mauritius Air, τις δοκίμασα όλες…».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top