Πανσέληνος Νοεμβρίου: Το «Φεγγάρι του Κάστορα» με μερική έκλειψη Σελήνης

Σε ποιες χώρες θα είναι ορατή

Μερική έκλειψη Σελήνης το 2018 στο Σούνιο - βίντεο Ruptly

Η πανσέληνος του Νοεμβρίου ή αλλιώς «το Φεγγάρι του Κάστορα» θα ολοκληρωθεί στις 19 Νοεμβρίου. Φέτος συμπίπτει με μερική έκλειψη Σελήνης, η οποία θα είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια του αιώνα. Το φαινόμενο δεν είναι ορατό από την Ελλάδα, όμως θα μπορούν να το παρατηρήσουν οι κάτοικοι στην ανατολική Ασία, την Αυστραλία, τον Ειρηνικό Ωκεανό, μεγάλο μέρος της Βόρειας Αμερικής, τη Νότια Αμερική και τη βορειοδυτική Ευρώπη.

Η πανσέληνος του Νοεμβρίου του 2020 στην Πενσυλβανία - φωτογραφία ΑΡ

Η πανσέληνος του Νοεμβρίου του 2020 στην Πενσυλβανία - φωτογραφία ΑΡ

Η πανσέληνος εμφανίζεται επίσημα στις 3:58 π.μ., σύμφωνα με το Astropixels.com. Για τους παρατηρητές της Νέας Υόρκης, το φεγγάρι θα δύσει περίπου τρεις ώρες αργότερα στις 6:58 π.μ.

Η μερική έκλειψη Σελήνης θα ξεκινήσει στη 1:02 π.μ. Σε αντίθεση με τις ηλιακές εκλείψεις, οι σεληνιακές εκλείψεις είναι ορατές από ολόκληρη τη νυχτερινή πλευρά της Γης — αν και η συγκεκριμένη δε θα είναι ορατή σε όλες τις τοποθεσίες.

Η πανσέληνος του Νοεμβρίου του 2020 στην Κούβα - φωτογραφία ΑΡ

Η πανσέληνος του Νοεμβρίου του 2020 στην Κούβα - φωτογραφία ΑΡ

Στις 2:18 π.μ. τοπική ώρα η κορυφή του φεγγαριού θα αρχίσει να σκοτεινιάζει καθώς η ομπρέλα, το κεντρικό τμήμα της σκιάς της Γης θα αγγίζει το φεγγάρι. Αυτή είναι η αρχή της μερικής φάσης της έκλειψης. Η μέγιστη έκλειψη θα είναι στις 4:03 π.μ. — ένα κομμάτι του φεγγαριού θα είναι ακόμα αναμμένο, αλλά το υπόλοιπο θα έχει την κόκκινη απόχρωση "Blood Moon". Η μερική φάση τελειώνει στις 5:47 π.μ. στη Νέα Υόρκη, και η σελήνη δύει στις 6:58 π.μ., λίγα μόλις λεπτά πριν τελειώσει η προνύμφη φάση.

Mερική έκλειψη Σελήνης στην Ιταλία το 2019- φωτογραφία ΑΡ

Mερική έκλειψη Σελήνης στην Ιταλία το 2019- φωτογραφία ΑΡ

H μεγαλύτερη σεληνιακή έκλειψη του αιώνα σε διάρκεια

Η μερική έκλειψη συμβαίνει 1,7 μέρες προτού το φεγγάρι φθάσει στο απόγειό του, δηλαδή στο πιο μακρινό σημείο της τροχιάς του από τη Γη. Η ιδιαιτερότητά της έκλειψης αυτής είναι ότι θα πρόκειται για τη μεγαλύτερης διάρκειας μερική σεληνιακή έκλειψη του αιώνα μας.  

Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), η σχεδόν ολική έκλειψη - που θα καλύψει το 97% της πανσελήνου - θα διαρκέσει περίπου 3,5 ώρες, ενώ το συνολικό φαινόμενο - μαζί με την παρασκιά - θα διαρκέσει έξι ώρες. Η μακρύτερη ολική σεληνιακή έκλειψη του 21ού αιώνα έως τώρα είχε συμβεί το 2018 και είχε διαρκέσει μία ώρα και 43 λεπτά.

Mερική έκλειψη Σελήνης στη Νέα Υόρκη το 2018- φωτογραφία ΑΡ

Mερική έκλειψη Σελήνης στη Νέα Υόρκη το 2018- φωτογραφία ΑΡ

Πανσέληνος Νοεμβρίου: Γιατί ονομάζεται Φεγγάρι του Κάστορα

Η πανσέληνος του Νοεμβρίου ονομάζεται και «Φεγγάρι του Κάστορα», καθώς σύμφωνα με την παράδοση των ιθαγενών της Αμερικής το φεγγάρι συμπίπτει με την εποχή κατά την οποία στήνονταν οι παγίδες για να πιαστούν τους κάστορες, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί η γούνα τους κατά τους χειμερινούς μήνες.

Η πανσέληνος του Νοεμβρίου ονομάζεται επίσης «Παγωμένη Πανσέληνος», καθώς ο μήνας εισάγει χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top