Κορωνοϊός: Το 4ο κύμα covid στην Ευρώπη είναι εδώ

ΠΟΥ: Μισό εκατομμύριο θανάτοι επιπλέον έως τον Φεβρουάριο

H Ρωσία κατέγραψε αύξηση του αριθμού των θανάτων από κορωνοϊό σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα- πηγή ΑΡ

Καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, υπάρχει πλέον ευρεία αποδοχή ότι η ήπειρος βρίσκεται σε ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας. Το ερώτημα στις Βρυξέλλες είναι αν αυτό θα είναι τόσο σοβαρό για τη δημόσια υγεία και επιζήμιο για την ευρωπαϊκή οικονομία όσο τα τρία προηγούμενα. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι η ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με άλλους μισό εκατομμύριο θανάτους έως τον Φεβρουάριο, εάν η περιοχή συνεχίσει την τρέχουσα πορεία της. «Βρισκόμαστε, για άλλη μια φορά, στο επίκεντρο», δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Hans Kluge σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη. (Σημείωση: Η περιοχή της Ευρώπης του ΠΟΥ εκτείνεται σε 53 χώρες, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων της Κεντρικής Ασίας). 

ΠΟΥ για κορωνοϊό: Μισό εκατομμύριο επιπλέον θάνατοι μέχρι τον Φεβρουάριο

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, θα συναντηθεί σήμερα με τη συμβουλευτική ομάδα Covid της ΕΕ για να ενημερωθεί για την επιδημιολογική κατάσταση. «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση» δήλωσε αξιωματούχος της Επιτροπής. «Όλοι γνωρίζουν ότι το φθινόπωρο/χειμώνας είναι μια κρίσιμη περίοδος». 

Η Γερμανία βρίσκεται εν μέσω ενός μολυσματικού τέταρτου κύματος, αναφέροντας 34.000 νέες μολύνσεις την Πέμπτη - νέο υψηλό. Στην Ανατολική Ευρώπη με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού, η Ρουμανία και η Βουλγαρία ανέφεραν τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από την αρχή της πανδημίας - οι δύο χώρες έχουν το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στην ΕΕ, με μόλις πάνω από 22% στη Βουλγαρία και 33% στη Ρουμανία να έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Άλλες χώρες της ΕΕ βλέπουν επίσης αιχμές. Στη Λετονία, τίθεται σε ισχύ τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Δευτέρα εν μέσω ενός αριθμού ρεκόρ μολύνσεων. Στην Ολλανδία, νέοι κανόνες Covid, συμπεριλαμβανομένων της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε δημόσιους κλειστούς χώρους και συστάσεις για εργασία στο σπίτι, τίθενται σε ισχύ από σήμερα. 

Υπάρχουν όμως και κάποια καλά νέα. Οι ειδικοί σε θέματα υγείας επισημαίνουν ότι η σημερινή αύξηση των λοιμώξεων είναι διαφορετική από ό,τι το 2020, επειδή οι λοιμώξεις σε όσους έχουν εμβολιαστεί δεν οδηγούν στις περισσότερες περιπτώσεις σε σοβαρή ασθένεια και τα ποσοστά νοσηλείας είναι χαμηλότερα. Αυτό σίγουρα επιβεβαιώνεται σε χώρες όπως η Γερμανία. 

Αλλά ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επανεξετάσουν τη χαλάρωση των περιορισμών του Covid.. «Ζητώ από κάθε υγειονομική αρχή να επανεξετάσει προσεκτικά τη χαλάρωση ή την άρση των μέτρων αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Kluge στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης, προσθέτοντας ότι η ανοσοποίηση μπορεί να κάνει «μόνο τόσα πολλά». Και πρόσθεσε: «Τα εμβόλια κάνουν αυτό που υποσχέθηκαν: προλαμβάνουν τις σοβαρές μορφές της νόσου και κυρίως τη θνησιμότητα ... Αλλά αποτελούν το πιο ισχυρό μας πλεονέκτημα μόνο αν χρησιμοποιούνται παράλληλα με μέτρα δημόσιας υγείας και κοινωνικά μέτρα». 

Αλλά πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι απρόθυμες προς το παρόν να επιβάλουν εκ νέου αυστηρούς περιορισμούς - λόγω ανησυχιών για τις επιπτώσεις στην οικονομία μόλις αυτή αρχίζει να επιστρέφει στα προ της πανδημίας επίπεδα, καθώς και ανησυχιών για την ψυχική υγεία. «Ακόμη και αν οι αριθμοί των λοιμώξεων αυξάνονται, άλλοι δείκτες βρίσκονται σε διαχειρίσιμο επίπεδο», δήλωσε ανώτερος οικονομικός αξιωματούχος της ΕΕ. «Δεν βλέπω μεγάλη όρεξη για το είδος των περιορισμών που θα επηρέαζαν τους αριθμούς του ΑΕΠ». 

Αντ' αυτού, η ΕΕ εστιάζει σε αναμνηστικά εμβόλια για να βοηθήσει στην προστασία των ανθρώπων. Από τον Σεπτέμβριο, μεγάλο μέρος της Ευρώπης προσφέρει μια τρίτη ένεση στους πιο ευάλωτους, όσους είναι ηλικιωμένοι ή ανοσοκατασταλμένοι. Αλλά ορισμένες χώρες επεκτείνουν την εμβέλεια αυτή - η Ελλάδα θα προσφέρει αναμνηστικά εμβόλια σε όλους από σήμερα. 

ΕΜΑ: Σημαντικά σημεία από τη συνέντευξη Τύπου χθες

  • Οκτώ φάρμακα κατά του κορωνοϊού βρίσκονται υπό την εξέταση και τα πέντε είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο. Τα τρία είναι πολύ πιθανό να έχουν εγκριθεί πριν από το τέλος του χρόνου, τα δύο μάλιστα μπορεί και μέσα σε αυτόν τον μήνα. Ακόμα δύο έχουν πολλές πιθανότητες να εγκριθούν επίσης γρήγορα, μόλις δοθούν τα απαραίτητα στοιχεία
  • Ένα ακόμα εμβόλιο, αυτό της Νovavax είναι πολύ κοντά στην έγκριση 
  • Η έγκριση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech για παιδιά ηλικίας 5-11 αναμένεται τον Δεκέμβριο. Η δόση για τα παιδιά αναμένεται να είναι το 1/3 της δόσης για τους ενηλίκους
  • Για τη δυνατότητα συνδυασμού διαφορετικών εμβολίων, αυτό που λέγεται mix-and-matching για την τρίτη δόση, ο ΕΜΑ είπε ότι «εξετάζουμε τα δεδομένα και μέσα σε ένα μήνα θα εκδώσουμε τη σύστασή μας»
  • Οι έγκυες γυναίκες δυστυχώς κινδυνεύουν από σοβαρό covid. Γι αυτό πραγματικά πρέπει να εμβολιαστούν. Υπάρχουν έρευνες που έχουν δημοσιευτεί στην επιστημονική βιβλιογραφία και δείχνουν ότι τα εμβόλια mRNA ειδικά στις έγκυες είναι ασφαλή και προκαλούν μεγάλη ανοσία

της ανταποκρίτριας του Star στις Βρυξέλλες, Μαρίας Ψαρά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top