Σύνοδος Κορυφής: Standing ovation από τους ηγέτες για την αποχώρηση Μέρκελ

Μισέλ:Χωρίς την Άνγκελα, θα είμαστε σαν το Παρίσι χωρίς τον Πύργο του Άιφελ

Το βίντεο με το οποίο αποχαιρέτησαν την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής

Με ένα συγκινητικό standing ovation, χειροκροτώντας όρθιοι δηλαδή, αποχαιρέτησαν την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, που συμμετέχει στην 107η και τελευταία της ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής μετά από 16 χρόνια στην εξουσία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

«Ελπίζω ότι δεν θα θυμώσετε με την τελετή αυτή για την τελευταία σας Σύνοδο Κορυφής», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Οι συνεδριάσεις των 27 χωρίς την Άγκελα, είναι σαν την Ρώμη χωρίς το Βατικανό ή το Παρίσι χωρίς τον Πύργο του Άιφελ», πρόσθεσε.

δώρο μέρκελ

Μια καλλιτεχνική αναπαράσταση του κτιρίου Europa, της εμβληματικής έδρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έδωσε ως αποχαιρετιστήριο δώρο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ στην απερχόμενο Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ / Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

«Είναι ένα πρόσωπο που επί δεκαέξι χρόνια σημάδεψε την Ευρώπη και μας βοήθησε, και τους Είκοσι Επτά, να πάρουμε καλές αποφάσεις με πολύ ανθρωπιά σε πολύ δύσκολες στιγμές», είχε δηλώσει προηγουμένως ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο.

Στην Αθήνα η Άνγκελα Μέρκελ ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου

«Θα αφήσει μεγάλο κενό, διότι είναι ένα πρόσωπο που βρέθηκε στη θέση εδώ και πολύ καιρό και είχε μία τόσο μεγάλη επιρροή στην εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπήρξε αρχιτέκτονας της ειρήνης στους κόλπους της ΕΕ. Είναι αναμφισβήτητα μια μεγάλη Ευρωπαία»,  δήλωσε ο αυστριακός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Το αναμνηστικό δώρο που της έδωσαν

Ο Σαρλ Μισέλ δεν έμεινε στα χειροκροτήματα αλλά προσέφερε στην Άνγκελα Μέρκελ (όπως και στον απερχόμενο πρωθυπουργό της Σουηδίας, Στέφαν Λεβέν) ένα αναμνηστικό δώρο.

Δώρο Μέρκελ

Το αναμνηστικό δώρο, που έδωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ στην απερχόμενο Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, και στον απερχόμενο πρωθυπουργό της Σουηδίας, Στέφαν Λεβέν / Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Το δώρο είναι μια καλλιτεχνική αναπαράσταση του κτιρίου Europa, της εμβληματικής έδρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η αναπαράσταση αυτή δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Σαρλ Μισέλ, αποκλειστικά για να τιμήσει τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αποχωρούν.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο δήλωσε για τη Μέρκελ ότι «επί δεκαέξι χρόνια άφησε το αποτύπωμά της στην Ευρώπη και βοήθησε τους "27" να πάρουν τις σωστές αποφάσεις τις δύσκολες στιγμές», ενώ ο Αυστριακός ομόλογός του έκανε λόγο για «ένα μεγάλο κενό» που αφήνει πίσω της η Μέρκελ, καθώς «η επιρροή της στην ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν μεγάλη».

Μέρκελ: Έγινε αρκουδάκι και είναι αξιολάτρευτη - Πόσο στοιχίζει

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπέτελ, δήλωσε ότι η Μέρκελ «πάντα έβρισκε κάτι που μας ένωνε και μας επέτρεπε να πάμε παρακάτω».

«Όταν τα πράγματα δεν προχωρούσαν, ξέραμε ότι είχαμε την Άνγκελα»

Η καγκελάριος είναι «τεράστια πολιτικός και υπήρξε σημαντικός παράγοντας σταθερότητας σε πολύ περιπεπλεγμένες καταστάσεις», είπε ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα, εκφράζοντας τον «τεράστιο σεβασμό» του προς το πρόσωπο της.

«Ήταν τέτοια μηχανή συμβιβασμών, που όταν τα πράγματα δεν προχωρούσαν, ξέραμε ότι είχαμε την Άνγκελα. Πάντα έβρισκε κάτι για να μας ενώσει και να μας επιτρέψει να προχωρήσουμε», σημείωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ και πρόσθεσε: «Θα μου λείψει. Θα λείψει στην Ευρώπη».

Το «αντίο» Τσίπρα στη Μέρκελ και η βραδιά σε ψαροταβέρνα του Πειραιά

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρώην υπουργός Άμυνας της Άνγκελα Μέρκελ, είχε τονίσει πρόσφατα σε τι βαθμό το αναλυτικό πνεύμα της γερμανίδας καγκελαρίου ήταν κρίσιμο για την απεμπλοκή των ατέρμονων - μερικές φορές - ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων.

Τους τελευταίους μήνες, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πληθαίνουν τους διθυράμβους και τις ευχαριστίες προς τη γυναίκα που ηγήθηκε της Γερμανίας από το 2005, σχεδόν όσο και ο καγκελάριος της γερμανικής επανένωσης Χέλμουτ Κολ (1982-1998).

Το «αντίο» του Μπάρακ Ομπάμα στη Μέρκελ

«Άνγκελα, σου αποτίω και εγώ φόρο τιμής μαζί με φίλους, συναδέλφους και θαυμαστές από ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, το οποίο προβλήθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα.

Μέρκελ: «Δυσκολότερη στιγμή μου όταν ζήτησα τόσα από την Ελλάδα»

«Eίναι ενδεικτικό του χαρακτήρα σου ότι προτιμάς να εργάζεσαι για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρά να είσαι εσύ στο επίκεντρο, όπως συμβαίνει τώρα. Ήμουν περήφανος που σε τίμησα με το «Μετάλλιο της Ελευθερίας» για την αφοσίωσή σου στη συμμαχία ΗΠΑ, Γερμανίας, Ευρώπης και το τι μπορεί αυτή να σημαίνει για τον κόσμο. Eίχα το προνόμιο να βασίζομαι στη συνεργασία σου για να ξεπεράσουμε κρίσεις που αντιμετώπισαν οι λαοί μας», αναφέρει ο Ομπάμα στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του στην Άνγκελα Μέρκελ.

«Εκ μέρους των Αμερικανών, των ομοτίμων ηγετών, της Μισέλ και των κορών μου, θέλω να σε ευχαριστήσω για τη φιλία σου, την ηγεσία σου και πάνω από όλα για την αφοσίωσή σου στις οικουμενικές αξίες, τις οποίες εναγκάλισες από μικρό κορίτσι στην Ανατολική Γερμανία», καταλήγει στο «αντίο» του στη Γερμανίδα καγκελάριο.

Νέος καγκελάριος στη Γερμανία πριν τα Χριστούγεννα

Η Γερμανία θα έχει νέο καγκελάριο πριν από τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έδωσαν χθες σοσιαλδημοκράτες, οικολόγοι και φιλελεύθεροι που διαπραγματεύονται τον σχηματισμό κυβέρνησης με τον Ολαφ Σολτς να αναλαμβάνει την ηγεσία της χώρας στις αρχές Δεκεμβρίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top