Λάβρος κατά Τουρκίας ο Λαβρόφ: Ανεπίτρεπτες οι ενέργειες στα Βαρώσια

Ζητά τάχιστη επανέναρξη των δικοινοτικών συνομιλιών

Λαβρόφ - Χριστοδουλίδης

Λάβρος κατά της Τουρκίας ήταν ο Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο ΥΠΕΞ, Νίκο Χριστοδουλίδη, στη Μόσχα. 

Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, η Μόσχα θεωρεί «ανεπίτρεπτα και αντιπαραγωγικά τα μονομερή βήματα σχετικά με την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων της Αμμοχώστου» και τάσσεται υπέρ της «τάχιστης επανέναρξης της διαδικασίας των δικοινοτικών συνομιλιών».

«Συζητήσαμε αναλυτικά το πρόβλημα της διευθέτησης του Κυπριακού. Ακούσαμε τις πολύ σημαντικές για εμάς εκτιμήσεις των εταίρων μας και με τη σειρά μας επιβεβαιώσαμε τις θέσεις αρχών της Ρωσίας υπέρ της επίτευξης δίκαιης, βιώσιμης και καθολικής διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος εντός των υπαρχόντων διεθνών νομικών πλαισίων», είπε ο Ρώσος υπουργός.

Δένδιας: Η Ελλάδα επιστρέφει στη Λιβύη παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας

Όπως είπε, η Μόσχα δεν βλέπει «εναλλακτική λύση πέραν της τάχιστης επανέναρξης της διαδικασίας των δικοινοτικών συνομιλιών, η οποία θα επέτρεπε να αποκατασταθεί ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Όπως τόνισε ο κ. Λαβρόφ, «τόσο σε επίπεδο ΟΗΕ, όσο και στις διμερείς επαφές με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές τασσόμαστε υπέρ της δημιουργίας ευνοϊκών εξωτερικών συνθηκών για την επίτευξη προόδου στις κυπριακές υποθέσεις», ενώ εκ νέου Μόσχα και Λευκωσία επιβεβαίωσαν «ότι είναι εξαιρετικά αναγκαία η συμμετοχή στη συζήτηση των εξωτερικών πτυχών της διευθέτησης των μονίμων μελών του ΣΑ του ΟΗΕ, όπως και τη θέση μας υπέρ της αντικατάστασης των υπαρχουσών πεπαλαιωμένων εγγυήσεων ασφαλείας της Κύπρου με νέες εγγυήσεις μέσω πλέον του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την εκτίμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, του προέδρου και της κυβέρνησης του νησιού «για τη διαχρονική στάση που τηρεί η Ρωσική Ομοσπονδία, ειδικότερα μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, την ξεκάθαρη τοποθέτηση για κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων του 1960, αλλα και την σαφή προσέγγιση σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο που δεν μπορεί να ξεφεύγει του συμφωνημένου πλαισίου της διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας».

«Μετέφερα την ευχή αλλά και την προσδοκία μας, όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας διαδραματίσει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες, που βρίσκονται σε εξέλιξη για την επανέναρξη συνομιλιών στη βάση των σχετικών συστημάτων των Ηνωμένων Εθνών και προς αυτή την κατεύθυνση ζήτησα την συμβολή του κ. υπουργού», είπε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Συζητήσαμε επίσης τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, που είναι σε πλήρη αντίθεση με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών, ενέργειες μάλιστα που συνεχίζονται, παρά την ρητή τοποθέτηση του ΣΑ μέσα από την προεδρική δήλωση της 23ης Ιουλίου».

Οι έκνομες αποφάσεις της Τουρκίας σχετικά με την Αμμόχωστο, τόνισε ο Κύπριος υπουργός στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον Ρώσο ομόλογό του, αποτελούν «πλήρη απαξίωση από πλευράς Τουρκίας των αποφάσεων του ΣΑ και κατ' επέκταση των μελών του ΣΑ του ΟΗΕ και είναι κάτι που θεωρούμε ότι θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τα μόνιμα μέλη του ΣΑ».

Ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον συνομιλητή του και για την κατάσταση στην ΑΟΖ της Κύπρου «και τις συνεχιζόμενες προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, που παραβιάζουν κάθε αρχή του διεθνούς δικαίου, λειτουργούν αρνητικά στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού και υπονομεύουν και τη σταθερότητα και την ασφάλεια σε μια περιοχή ιδιαίτερης σημασίας, την Ανατολική Μεσόγειο». 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top