Κόλιν Πάουελ: Πέθανε από επιπλοκές του κορωνοϊού - 'Ηταν εμβολιασμένος

Η ιστορία του πρώτου Αφροαμερικανού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ

Ο Κόλιν Πάουελ, ο πρώτος Αφροαμερικανός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πέθανε από επιπλοκές του κορωνοϊού, σε ηλικία 84 ετών.  

«Ο στρατηγός Κόλιν Λ. Πάουελ, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί λόγω επιπλοκών από τον Covid 19», έγραψε η οικογένεια Πάουελ στο facebook.

Μπιλ Κλίντον: Βγήκε υποβασταζόμενος από το νοσοκομείο

«Χάσαμε έναν αξιόλογο και αγαπημένο σύζυγο, πατέρα, παππού και έναν σπουδαίο Αμερικανό», είπαν, σημειώνοντας ότι ήταν πλήρως εμβολιασμένος.

Κόλιν Πάουελ

H ηγεσία του Κόλιν Πάουελ σε αρκετές Δημοκρατικές κυβερνήσεις βοήθησε στη διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια του 20ού αιώνα και τα πρώτα χρόνια του 21ου. 

Ο Πάουελ ήταν ένας διακεκριμένος επαγγελματίας στρατιώτης,  του οποίου η καριέρα τον οδήγησε από τη μάχη στο Βιετνάμ να γίνει ο πρώτος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των Αφροαμερικανών κατά το τέλος της προεδρίας του Ρόναλντ Ρέιγκαν και ο νεότερος και πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος του Κοινού Αρχηγού Επιτελείου υπό τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους

Κόλιν Πάουελ

Η εθνική του δημοτικότητα αυξήθηκε μετά τη νίκη του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου και για ένα διάστημα στα μέσα της δεκαετίας του '90 θεωρήθηκε ο κορυφαίος υποψήφιος για να γίνει ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Κόλιν Πάουελ

Όμως, η φήμη του καταστράφηκε, όταν, ως πρώτος υπουργός Εξωτερικών του Τζορτζ Μπους, προώθησε ανακριβείς πληροφορίες ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών για να υποστηρίξει τον πόλεμο στο Ιράκ, τον οποίο αργότερα θα αποκαλέσει «κηλίδα» στο αρχείο του.

Αργότερα στην επαγγελματική ζωή του, απογοητεύτηκε από τη δεξιά ρήξη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και χρησιμοποίησε το πολιτικό του κεφάλαιο για να βοηθήσει τους Δημοκρατικούς στον Λευκό Οίκο, με κυριότερο τον Μπαράκ Ομπάμα, τον πρώτο έγχρωμο Πρόεδρο, τον οποίο ο Πάουελ υποστήριξε τις τελευταίες εβδομάδες της καμπάνιας του 2008. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top