Πούτιν: «Πρόθυμοι να προμηθεύσουμε την ΕΕ με όσο φυσικό αέριο χρειάζεται»

Η Ρωσία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ενεργειακή κρίση

Μέτρα «ασπίδα» κατά της ακρίβειας των τιμών σε ρεύμα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο ανακοίνωσε και η ελληνική κυβέρνηση - Κέντρικό δελτίο ειδήσεων Star 

Αισθανόμενος μια χρυσή ευκαιρία να επωφεληθεί από τους αγώνες της ΕΕ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κάνει ανοίγματα στην Ευρώπη. Δηλώνει ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να προμηθεύσει όσο φυσικό αέριο χρειάζεται η Ευρώπη, αλλά -αφού η ΕΕ πέρασε χρόνια αγνοώντας τις ανησυχίες της Μόσχας- ζητά να ξαναγραφούν οι κανόνες της αγοράς φυσικού αερίου του μπλοκ, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης προς τις πιο μακροπρόθεσμες συμβάσεις που προτιμά η κρατική Gazprom.  

Αυξήσεις στην ενέργεια: Τα μέτρα της ΕΕ για τη στήριξη των καταναλωτών

Την ώρα που η Ήπειρος μάχεται με τις πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας, ο Πούτιν επέμεινε ότι η χώρα του εκπληρώνει «άψογα» τις συμβάσεις της με τους Ευρωπαίους πελάτες. Ισχυριζόμενος ότι «είμαστε έτοιμοι να ... αυξήσουμε ακόμη και τις πωλήσεις», πρόσθεσε: «θα αυξήσουμε όσο μας ζητήσουν οι εταίροι μας. Δεν υπάρχει καμία άρνηση, καμία».  

Ρωσία: «Στο μάξιμουμ η τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο»

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας είναι μεταξύ των φορέων που κάλεσαν τη Ρωσία να απελευθερώσει περισσότερη ενέργεια στην Ευρώπη, λέγοντας ότι «θα μπορούσε να κάνει περισσότερα». 

Κομισιόν: Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών να αναλάβουν μέτρα για το ενεργειακό 

Την μπάλα στην... κερκίδα των κρατών μελών πέταξε χθες, Τετάρτη, η Κομισιόν για τα μέτρα αντιμετώπισης των υψηλών λογαριασμών ρεύματος στην ΕΕ. Η εργαλειοθήκη που παρουσίασε η αρμόδια Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον δίνει τη δυνατότητα στις πρωτεύουσες να εφαρμόσουν τις ελαστικές διατάξεις του ισχύοντος νομικού πλαισίου, διαθέτοντας χρήματα σε ευάλωτα νοικοκυριά και πολίτες που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στο κόστος του ρεύματος. 

Τιμή φυσικού αερίου: Άλμα 25% στις ευρωπαϊκές αγορές! 

Η Κομισιόν «κλείνει το μάτι» στις κυβερνήσεις για περισσότερες δαπάνες, με την προϋπόθεση να σεβαστούν τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Ήδη έξι χώρες έχουν εφαρμόσει μέτρα, τα οποία κινούνται σε ευρεία δημοσιονομική γκάμα -από τα «τολμηρά» μέτρα της Ισπανίας ως τα «φειδωλά» της Γαλλίας- ενώ είκοσι ακόμα είναι σε επικοινωνία με την Επιτροπή σε μια προσπάθεια να βρουν τη δική τους αναλογία δαπανών για την αύξηση στην ενέργεια. Πάντως, η Σύνοδος Κορυφής της επόμενης εβδομάδας, όπου οι ηγέτες θα συζητήσουν το θέμα ψηλά στην ατζέντα, αφήνει περιθώρια για διεκδίκηση πιο ριζοσπαστικών λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Έρχονται έκτακτα μέτρα για τις αυξήσεις σε ρεύμα & φυσικό αέριο

Η Ισπανία χαρακτηρίζει ήδη τα μέτρα ανεπαρκή, ακόμη και πριν η επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson αρχίσει να ενημερώνει τους νομοθέτες στο κοινοβούλιο σήμερα.  

Μητσοτάκης σε Σχοινά: Να αγοράσουμε φυσικό αέριο ως ΕΕ, όπως με τα εμβόλια

Σε ένδειξη της σοβαρότητας της κρίσης των ενεργειακών τιμών στην Ευρώπη, η ΕΕ πρόκειται να πραγματοποιήσει έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας στις 26 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, λίγες ημέρες μετά τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία αναμένεται να κυριαρχήσουν ενεργειακά θέματα.  

Ρεπορτάζ: Μαρία Ψαρά
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top