Νέα αντικαρκινική θεραπεία μπορεί να εξαφανίσει όγκους σε κεφάλι και λαιμό

Τι αναφέρει επιστημονική έρευνα που δημοσιοποίησε η εφημερίδα Guardian

Μια νέα θεραπεία μπορεί να εξαλείψει τους όγκους σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου σε τελικό στάδιο, ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με την Guardian, πρόκειται για έναν πρωτοποριακό συνδυασμό φαρμάκων που υπόσχεται πλήρη ίαση, αφού μπορεί ακόμα και να εξαφανίζει όγκους από το κεφάλι και τον λαιμό. 

Η τυχαία ανακάλυψη που δίνει ελπίδες για τη θεραπεία του καρκίνου

Η έρευνα διεξήχθη από το Ινστιτούτο Καρκινικών Ερευνών και του νοσοκομείου Royal Marsden του Λονδίνου. Οι περιπτώσεις που εξετάστηκαν αφορούσαν ασθενείς που θεωρητικά βρίσκονταν στο τελικό στάδιο της νόσου αλλά σώθηκαν χάρη στο συγκεκριμένο κοκτέιλ φαρμάκων.

Σημειώνεται ότι κλινικές δοκιμές γεννούν ελπίδες ότι το συγκεκριμένο κοκτέιλ φαρμάκων θα μπορούσε να εξελιχθεί σε αποτελεσματικό νέο όπλο κατά διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως των νεφρών, του δέρματος και του εντέρου.

Πώς λειτουργεί η θεραπεία – Το παράδειγμα ασθενή που έγινε καλά

Η συγκεκριμένη θεραπεία με nivolumab και ipilimumab βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή να «σκοτώνει» τα καρκινικά κύτταρα.

Η κλινική δοκιμή τρίτης φάσης της θεραπείας περιλάμβανε σχεδόν χίλιους ασθενείς με καρκίνο στο κεφάλι ή στο λαιμό στο τελικό στάδιο. Αν και τα αποτελέσματα θεωρούνται ακόμα πρώιμα, παρόλα αυτά χαρακτηρίζονται «κλινικά σημαντικά» και «ενθαρρυντικά», καθώς δείχνουν πώς ασθενείς έζησαν για μήνες ή και χρόνια περισσότερο από το αναμενόμενο, με λιγότερες μάλιστα παρενέργειες σε σύγκριση με άλλες θεραπείες.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός 77χρονου ασθενή που είχε διαγνωστεί με καρκίνο του φάρυγγα, με τη νόσο να έχει κάνει μετάσταση στους πνεύμονες.

Το «θαύμα» έγινε μέσα σε οκτώ εβδομάδες από την έναρξη της θεραπείας με το κοκτέιλ των συγκεκριμένων φαρμάκων: οι εξετάσεις του έδειξαν πλήρη εξαφάνιση του όγκου στον φάρυγγα. Στη συνέχεια με χημειοθεραπεία και εγχείρηση ο 77χρονος απαλλάχθηκε πλήρως από τον καρκίνο και στους πνεύμονες.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top