Βόρεια Μακεδονία: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία απογραφής του πληθυσμού

Τι δήλωσε ο επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας

Βόρεια Μακεδονία απογραφή πληθυσμού

Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης η απογραφή πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία είχε ξεκινήσει την 5η Σεπτεμβρίου.

Βόρεια Μακεδονία: Δέκα νεκροί από φωτιά σε προκάτ μονάδα Covid-19

Ο επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, ο Αποστόλ Σίμοφσκι, δήλωσε ότι συνολικά απογράφηκαν στη χώρα 1.832.696 κάτοικοι, ενώ ηλεκτρονικά απογράφηκαν άλλοι 204.805 υπήκοοι της χώρας που ζουν στο εξωτερικό. Ο κ. Σίμοφσκι ανέφερε ότι η απογραφή ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, ενώ σημείωσε ότι ελάχιστοι ήταν αυτοί που αρνήθηκαν να απογραφούν.

«Η απογραφή διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία. Η χώρα απέδειξε ότι έχει την ικανότητα να διεξάγει μια τόσο δύσκολη στατιστική επιχείρηση. Οι απογραφείς επισκέφθηκαν όλα τα σπίτια, σχεδόν όλοι οι πολίτες συμμετείχαν» στη διαδικασία, πρόσθεσε. Τα τελικά αποτελέσματα της απογραφής αναμένεται να ανακοινωθούν ως τον Μάρτιο του 2022.

Ο επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, ο Αποστόλ Σίμοφσκι, δήλωσε ότι συνολικά απογράφηκαν στη χώρα 1.832.696 κάτοικοι, ενώ ηλεκτρονικά απογράφηκαν άλλοι 204.805 υπήκοοι της χώρας που ζουν στο εξωτερικό

Επρόκειτο για την πρώτη απογραφή στη χώρα έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια. Η τελευταία απογραφή πληθυσμού έγινε το 2002. Το εγχείρημα να γίνει νέα, τον Οκτώβριο του 2011, διακόπηκε μερικές ημέρες πριν την ολοκλήρωσή της, λόγω έντονων διαφωνιών μεταξύ Σλάβων και Αλβανών μελών της κρατικής επιτροπής που είχε αναλάβει τη διεξαγωγή της.

Βόρεια Μακεδονία-Τουρκία: Υπεγράφη 5ετής συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας

Από τότε όλες οι προσπάθειες να προκύψει συναίνεση και να διεξαχθεί απογραφή του πληθυσμού είχαν αποτύχει, γεγονός το οποίο αντανακλά την εκατέρωθεν καχυποψία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων εθνικών κοινοτήτων της χώρας (των Σλάβων και των Αλβανών) για το ποσοστό της καθεμίας στη χώρα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2002, ο πληθυσμός της χώρας ανερχόταν σε περίπου 2.020.000 ανθρώπους.

Στην απογραφή εκείνη, το 64,18% είχε δηλώσει «Μακεδόνας» και το 25,17% «Αλβανός». Ποσοστό 3,85% είχε δηλώσει «Τούρκος», 2,66% «Ρομά», 1,8% «Σέρβος», 0,85% «Βόσνιος» και 0,5% «Βλάχος». Τα μέλη άλλων εθνοτικών ομάδων έφθαναν το 1%. Στην απογραφή του 2002, 422 άτομα δήλωσαν εθνικότητα «Έλληνας».

Νέα διαβατήρια στη Βόρεια Μακεδονία - Τι θα αναγράφουν

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φωτογραφίες AP

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top