Αυξάνεται η ένταση: Γαλλικά βέλη και κατά Λονδίνου για AUKUS

Κατηγορεί τη Βρετανία ότι ενήργησε με «οπορτουνιστικό τρόπο»

Έντονη είναι η αντίδραση της Γαλλίας στη διπλωματική συμφωνία AUKUS, ανάμεσα σε ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Αυστραλία.

Το Παρίσι, με εντολή του Γάλλου ΥΠΕΞ Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ανακοίνωσε πως κάλεσε για διευκρινίσεις τους πρέσβεις της Γαλλίας σε ΗΠΑ και Αυστραλία, μετά την ανακοίνωση της αμυντικής συμφωνίας.

AUKUS: «Αντίποινα» από τη Γαλλία– Ανακαλεί τους πρέσβεις σε ΗΠΑ - Αυστραλία

«Αφορμή για την ανάκληση των διπλωματών ήταν η «εξαιρετικής σοβαρότητας» ανακοίνωση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ουάσινγκτον, Λονδίνου και Καμπέρας, που οδήγησε στην ακύρωση, εκ μέρους της Αυστραλίας, της σύμβασης για την προμήθεια υποβρυχίων από τη Γαλλία», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

«Κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισα να ανακαλέσω αμέσως στο Παρίσι για διαβουλεύσεις τους δύο πρεσβευτές μας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Αυτή η ασυνήθιστη απόφαση δικαιολογείται από την ασυνήθιστη σοβαρότητα των ανακοινώσεων που έγιναν στις 15 Σεπτεμβρίου από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ο υπουργός.

Γαλλικά βέλη και κατά Λονδίνου για AUKUS

Για καιροσκοπισμό κατηγορεί το Λονδίνο η Γαλλία.

Διπλωματική πηγή ανέφερε πως η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου «εντάχθηκε σε αυτή τη συμφωνία με οπορτουνιστικό τρόπο».

«Δεν χρειάζεται να διαβουλευθούμε στο Παρίσι με τον πρεσβευτή μας (σ.σ.: στο Λονδίνο) για να κατανοήσουμε την κατάσταση και να αντλήσουμε συμπεράσματα», πρόσθεσε.

Ως αυτό το στάδιο, η γαλλική κυβέρνηση δεν είχε αναφερθεί στη Βρετανία σε καμιά από τις επίσημες ανακοινώσεις της για τη συμφωνία η οργή του Παρισιού μοιάζει να είναι επικεντρωμένη στις ενέργειες της Αυστραλίας και ιδιαίτερα των ΗΠΑ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top