Βρυξέλλες: Επέκταση του πιστοποιητικού εμβολιασμού από 1η Οκτωβρίου

Πού δεν είναι υποχρεωτικό και πόσο θα διαρκέσει το μέτρο

Ρεπορτάζ του Star για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19 - Βίντεο από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star (1/7)

Η κυβέρνηση των Βρυξελλών ενέκρινε την Πέμπτη το προκαταρκτικό σχέδιο διατάγματος που αποσκοπεί στην εφαρμογή της επέκτασης της χρήσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού (Covid Pass) στην περιφέρεια των Βρυξελλών. 

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Star στις Βρυξέλλες Μαρία Ψαρρά, η επέκταση του υγειονομικού δελτίου στους κατωτέρω τόπους και τομείς θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου:

  • αίθουσες χορού και ντισκοτέκ 
  • τον τομέα των ξενοδοχείων και της εστίασης (εκτός από τις βεράντες, οι οποίες εξακολουθούν να υπόκεινται στους ισχύοντες κανόνες) 
  • αθλητικά κέντρα και γυμναστήρια (δεν αφορά υπαίθρια αθλήματα για λιγότερα από 200 άτομα) 
  • εμπορικές εκθέσεις και συνέδρια (υποχρεωτικά από χωρητικότητα 50 ατόμων- με δυνατότητα χρήσης και κάτω από αυτή τη χωρητικότητα) 
  • εγκαταστάσεις του πολιτιστικού, ψυχαγωγικού και εορταστικού τομέα (υποχρεωτικά από δυναμικότητα 50 ατόμων- με δυνατότητα χρήσης κάτω από τη δυναμικότητα αυτή) 
  • εγκαταστάσεις φροντίδας για ευάλωτα άτομα
  • εκδηλώσεις: από 50 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 200 άτομα σε εξωτερικούς χώρους
  • τα ξενοδοχεία ασχολούνται με δραστηριότητες εστίασης και εμπορικές εκθέσεις και συνέδρια

Το πιστοποιητικό δεν μπορεί να ζητηθεί από πολίτες κάτω των 16 ετών, εκτός από τους επισκέπτες σε ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης και μαζικές εκδηλώσεις (σύμφωνα με το ομοσπονδιακό μέτρο). 

Επιπλέον, η χρήση του πιστοποιητικού δεν μπορεί ποτέ να απαιτηθεί για βασικές δραστηριότητες, όπως η πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία, στις δημοτικές διοικήσεις, στην εργασία, στις τράπεζες κ.λπ., τόνισε η περιφερειακή κυβέρνηση.

Τέλος, αυτό το έκτακτο μέτρο μπορεί να επιβληθεί μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα και για τρεις μήνες κατ' ανώτατο όριο, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη της κατάστασης της υγείας. 

Εκτός από τις ποινικές κυρώσεις, το διάταγμα προβλέπει τη δυνατότητα των δημάρχων της πρωτεύουσας να επιβάλλουν διοικητικό κλείσιμο των εγκαταστάσεων. 

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, η Ιταλία ανακοίνωσε ότι θα απαιτήσει από το σύνολο του εργατικού δυναμικού της χώρας να επιδείξει υγειονομικό διαβατήριο ή να αντιμετωπίσει διαθεσιμότητα.  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top