ΕΜΑ: Παρενέργειες των εμβολίων πρέπει να προστεθούν στις αντενδείξεις

EMA στο Star: Πιθανή παρενέργεια του AstraZeneca το σύνδρομο Guillain-Barré

Σοβαρές παρενέργειες καταγράφει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson&Johnson. Τι είπε ο επικεφαλής για τη στρατηγική εμβολιασμού του ΕΜΑ για τις παρενέργειες απαντώντας στο Star - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Σοβαρές παρενέργειες καταγράφει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) για τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson&Johnson. Μάλιστα, το εμβόλιο της ΑstraΖeneca φαίνεται να προκαλεί μια εξαιρετικά σπάνια νευρολογική διαταραχή που λέγεται Guillain-Barré.  

AstraZeneca: Πιθανή παρενέργεια του εμβολίου το σύνδρομο Guillain-Barré

Απαντώντας αποκλειστικά σε ερώτηση του STAR, oι ερευνητές του αρμόδιου οργανισμού παραδέχτηκαν ότι οι παρενέργειες είναι σοβαρές, τόνισαν ωστόσο ότι είναι σπάνιες και πως τα εμβόλια εξακολουθούν να είναι ασφαλή.  

Σε ενημέρωση που είχε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων παραδέχθηκε ότι κάποιες ακόμα σημαντικές παρενέργειες πρέπει να προστεθούν στις αντενδείξεις για τα εμβόλια της ΑstraΖeneca και της Johnson&Johnson.

Παρόλο που οι ειδικοί έσπευσαν να διευκρινίσουν πως τα εν λόγω εμβόλια συνεχίζουν να θεωρούνται ασφαλή και αποτελεσματικά, ο ΕΜΑ πιστεύει ότι οι αντενδείξεις πρέπει να είναι καταγεγραμμένες για να υπάρχει άμεση αντίδραση στα «πολύ σπάνια αυτά περιστατικά», όπως μας είπαν.

«Πιστεύω ότι η ασφάλεια και των τεσσάρων εμβολίων είναι αξιοπρόσεκτη και καλή και τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, αλλά είναι σημαντικό να καταγράφονται αυτές οι πολύ σπάνιες παρενέργειες, τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν, ώστε η θεραπεία να δοθεί πολύ νωρίς», είπε απαντώντας σε ερώτηση του Star ο Επικεφαλής Διαχείρισης Σημάτων και Συμβάντων, Τμήμα Φαρμακοεπαγρύπνησης και Επιδημιολογίας EMA Γκεόργκι Γκενόβ.

AstraZeneca

Σοβαρές παρενέργειες καταγράφει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) για τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson&Johnson - Ap images

ΕΜΑ: Υψηλός ο βαθμός προστασίας των τεσσάρων εγκεκριμένων εμβολίων

Τα μέχρι τώρα εγκεκριμένα εμβόλια για τον κορωνοϊό στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν υψηλό βαθμό προστασίας έναντι σοβαρής νόσησης, νοσηλείας ή θανάτου από κορονοϊό, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής για τη στρατηγική εμβολιασμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), Μάρκο Καβαλέρι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να εμβολιαστούν πλήρως όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι.

Σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα χορήγησης πρόσθετων δόσεων εμβολίου, ο Μ. Καβαλέρι ανέφερε ότι τα στοιχεία καθίστανται σαφέστερα για τα άτομα που μπορεί να μην ανταποκρίνονται καλά στον εμβολιασμό, όπως εκείνα με σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή για κάποιους ηλικιωμένους ασθενείς. 

ΕΜΑ: Αξιολογείται η χρήση τρίτης αναμνηστικής δόσης

Υπενθύμισε ακόμα ότι ο ΕΜΑ αξιολογεί την αίτηση για τη χρήση αναμνηστικής δόσης του εμβολίου των Pfizer/Biontech, έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση σε άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών.

Το αποτέλεσμα αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες, είπε. Ανέφερε, επίσης, ότι κι άλλες φαρμακευτικές εταιρείες ενδέχεται σύντομα να υποβάλουν δεδομένα για μια τρίτη αναμνηστική δόση, σημειώνοντας ότι η Moderna έχει αρχίσει να υποβάλλει δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές με αναμνηστικές δόσεις.

Επιπλέον, ο Μ. Καβαλέρι ανέφερε ότι η πραγματικότητα στα κράτη-μέλη και αλλού στον κόσμο θα είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ενισχυτικές δόσεις μπορεί να γίνουν με διαφορετικού τύπου εμβόλιο από αυτό του πρωτογενή εμβολιασμού. Σημείωσε ότι ο ΕΜΑ συλλέγει δεδομένα και στοιχεία σχετικά με αυτό που αναμένεται ότι θα είναι η πραγματικότητα.

ΕΜΑ: Αυτές είναι οι παρενέργειες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού

Σε ό,τι αφορά τις παρενέργειες, ο επικεφαλής του ΕΜΑ, ανέφερε ότι παγκόσμια δεδομένα ασφάλειας δείχνουν ότι τα οφέλη των εμβολίων κατά της Covid-19 είναι πολύ μεγαλύτερα από οποιεσδήποτε πιθανές παρενέργειες.

Σημείωσε μάλιστα ότι ο ΕΜΑ και οι αρμόδιοι φορείς των κρατών-μελών της ΕΕ αναλύουν συνεχώς τις αναφορές για ύποπτες παρενέργειες και ο ΕΜΑ δημοσιεύει τακτικά εκθέσεις για την ασφάλεια των εγκεκριμένων εμβολίων.

Σε ό,τι αφορά τις θεραπείες κατά της COVID19, ο Μ. Καβαλέρι υπενθύμισε ότι ο EMA διενεργεί κυλιόμενη αξιολόγηση για τέσσερα προϊόντα αντιιικών μονοκλωνικών αντισωμάτων.


Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top