Αϊτή σεισμός: Πάνω από 300 οι νεκροί – Ψάχνουν στα χαλάσματα επιζώντες

«Ξύπνησε» μετά από έντεκα χρόνια το ρήγμα του φονικού σεισμού του 2010

Τουλάχιστον 304 άνθρωποι είναι ο τραγικός απολογισμός από τον φονικό σεισμό των 7,2 Ρίχτερ που έπληξε το νοτιοδυτικό τμήμα της Αϊτής χθες το πρωί, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία. 

Ο προηγούμενος απολογισμός των αρχών έκανε λόγο για 227 νεκρούς.

Αϊτή σεισμός

Οι κάτοικοι σκάβουν με τα χέρια τους για να βρουν επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια στην Αϊτή

Πάντα σύμφωνα με την αϊτινή Πολιτική Προστασία, άλλοι τουλάχιστον 1.800 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ενώ χιλιάδες είναι και οι αγνοούμενοι. 

Αργά το βράδυ του Σαββάτου σημειώθηκε επίσης ένας ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), ώρες μετά τον σεισμό των 7,2 Ρίχτερ. Ο μετασεισμός είχε εστιακό βάθος 8 χλμ., σύμφωνα με το EMSC.

γκρεμισμένο κτίσμα Αϊτή

Τεράστιες οι καταστροφές στην Αϊτή από τον σεισμό των 7,2 Ρίχτερ

Ο πρωθυπουργός της Αϊτής, Αριέλ Ανρί κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έναν μήνα.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο 8 χιλιόμετρα από τη πόλη Πετί Τρου ντε Νιπ, σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων δυτικά της πρωτεύουσας Πορτ ο Πρενς και εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.

συντρίμμια Αϊτή

Πάνω από 300 είναι έως τώρα οι νεκροί από τον σεισμό στην Αϊτή

Σε βίντεο που ανήρτησαν στο διαδίκτυο, ντόπιοι καταγράφουν τα συντρίμμια διαφόρων κτιρίων, μεταξύ αυτών μιας εκκλησίας στην οποία βρισκόταν σε εξέλιξη μια λειτουργία στην κοινότητα Λες Ανγκλές.

εκκλησία Αϊτή

Μεγάλες καταστροφές υπέστη και εκκλησία, στην οποία την ώρα του σεισμού πραγματοποιούταν λειτουργία

Η φτωχότερη χώρα της αμερικανικής ηπείρου έχει ακόμη ζωντανές τις μνήμες από τον σεισμό της 12ης Ιανουαρίου του 2010, που κατέστρεψε την πρωτεύουσα και άλλες επαρχιακές πόλεις. Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί και περισσότεροι από 300.000 είχαν τραυματιστεί.

σεισμός Αϊτή

Ο ισχυρός σεισμός των 7,2 Ρίχτερ ξύπνησε μνήμες από τον σεσμό του 2010

«Όλοι έχουν πραγματικά φοβηθεί. Έχουν περάσει χρόνια από τότε που είχαμε έναν τόσο μεγάλο σεισμό», δήλωσε ο Ντάνιελ Ρος, κάτοικος του Γκουαντανάμο στην Κούβα, προσθέτοντας πως το σπίτι του έμεινε ακέραιο, όμως τα έπιπλα ταρακουνήθηκαν.

Η Ουάσινγκτον προσφέρει βοήθεια μετά τον φονικό σεισμό στην Αϊτή

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόσφερε τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αϊτή μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε  το νησί.

γυναίκα κλαίει Αϊτή

Θρήνος στα χαλασμάτα για τους κατοίκους της Αϊτής

Ο κ. Μπάιντεν ενέκρινε άμεση αμερικανική αρωγή και ανέθεσε στη διευθύντρια της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID), Σαμάνθα Πάουερ, να συντονίσει αυτή την προσπάθεια.

Λέκκας: «Ενεργοποιήθηκε πάλι το ρήγμα του σεισμού του 2010»

Σύμφωνα με τον καθηγητή φυσικών καταστροφών και πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ε. Λέκκα, μετά από έντεκα χρόνια ενεργοποιήθηκε ξανά το ρήγμα Enriquillo - Plantain Garden, που είχε δώσει τον σεισμό του Ιανουαρίου του 2010 από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους πάνω από 200.000 άνθρωποι. 

διάσωση Αϊτή

Οι αγνοούμενοι είναι χιλιάδες, σύμφωνα με τις αρχές της Αϊτής

Το επίκεντρο του σεισμού του 2010, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα εντοπιζόταν στα 40 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Port – au - Prince, ενώ το επίκεντρο της χθεσινής δόνησης εντοπίστηκε περίπου στα 100 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας. 

«Από την επιτόπια έρευνα που διεξάγαμε το 2010 με τον καθηγητή Παναγιώτη Καρύδη διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης αριστερόστροφο, καθώς και ότι οι μεγάλες καταστροφές οφείλονται στην εγγύτητα της ρηξιγενούς ζώνης με τις υποδομές, στην άθλια κατάσταση των κατασκευών, στο έδαφος θεμελίωσης, το οποίο παρουσιάζει χαρακτηριστικά που ευνοούν έντονα φαινόμενα ρευστοποίησης. Ταυτόχρονα καταγράφηκαν εκτεταμένες κατολισθήσεις και μεταθέσεις ακτογραμμών, ενώ σήμερα την εικόνα της καταστροφής συμπληρώνουν κύματα τσουνάμι», τόνισε ο κ. Λέκκας, ενώ περιέγραψε και τα συναισθήματα που βίωσε όταν μαζί με τον κ. Καρύδη επισκέφθηκαν την Αϊτή μετά τον σεισμό του 2010.

Αϊτή καταστροφές

Η Αϊτή είναι η πιο φτωχή χώρα της αμερικανικής ηπείρου

«Πρόκειται ίσως για την πιο επώδυνη εμπειρία αποστολής σε σεισμό, δεδομένου ότι πέραν των τεράστιων καταστροφών, προκλήθηκε κατάρρευση όλων των δομών με συνέπεια εκτεταμένες λεηλασίες, έως και δολοφονίες, σε ένα τοπίο, όπου κάθε παρέμβαση από τρίτες χώρες κρίθηκε επικίνδυνη», είπε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top