Αίγυπτος: Στη φυλακή δύο ακτιβίστριες TikTokers για παραβίαση δημόσιων ηθών

Παρότρυναν κοπέλες να βγάζουν δικά τους χρήματα μέσω των social media

TikTok

Δύο ακτιβίστριες TikTokers καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης από δικαστήριο στην Αίγυπτο με την κατηγορία της παραβίασης των δημόσιων ηθών και της εμπορίας ανθρώπων μέσω της εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα, το Ποινικό Δικαστήριο του Καΐρου καταδίκασε την ακτιβίστρια Haneen Hossam σε δέκα χρόνια φυλάκιση και της επέβαλε πρόστιμο 200.000 αιγυπτιακών λιρών (12.800$). Με τις ίδιες κατηγορίες, καταδικάστηκε και η ακτιβίστρια Mawadda al-Adham σε έξι χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 200.000 αιγυπτιακών λιρών.

Αίγυπτος: 5 γυναίκες καταδικάστηκαν σε φυλάκιση... λόγω tik tok

Αυτό που «ενόχλησε» τις αιγυπτιακές Αρχές ήταν ότι οι δύο γυναίκες με πολύ μεγάλη επιρροή στα social media, παρότρυναν και άλλα νέα κορίτσια να ασχοληθούν με το TikTok προκειμένου να βγάζουν τα δικά τους χρήματα μέσω των βίντεό τους και να είναι οικονομικά ανεξάρτητες. 

Παρά τις κατηγορίες, οι γυναίκες δεν έδειχναν στα βίντεό τους κάτι που να παραβιάζει την πολιτική των εφαρμογών που χρησιμοποιούσαν πέρα από συγγενείς και φίλους.

Η μία από τις δύο γυναίκες, η Hossam, συνελήφθη τον Απρίλιο του 2020 επειδή δημοσίευσε ένα βίντεο τριών λεπτών στο οποίο έλεγε στους 1,3 εκατομμύρια ακόλουθούς της ότι τα κορίτσια θα μπορούσαν να κερδίσουν χρήματα δουλεύοντας μαζί της.

Η δεύτερη γυναίκα συνελήφθη τον Μάιο του ίδου έτους επειδή είχε δημοσιεύσει σατιρικά βίντεο στο TikTok και στο Instagram, όπου έχει τουλάχιστον δύο εκατομμύρια ακόλουθους.

Στις 22 Ιουνίου του 2021, το δικαστήριο αποφάσισε να δικάσει ξανά την Hossam.

Υπενθυμίζεται ότι η Αίγυπτος έχει επιβάλει αυστηρούς ελέγχους στο μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσω αυτσηρών νόμων που δίνουν τη δυνατότητα στις Αρχές να παρεμβαίνουν και να μπλοκάρουν λογαριασμούς που θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια. Μάλιστα, επιτρέπει και την παρακαλούθησηλογαριασμών στα social media που έχουν πάνω από 5.000 ακόλουθους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top