Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid: Σε ισχύ από 1η Ιουλίου στην Ε.Ε.

Εγκρίθηκε και επίσημα - Πότε είναι απαραίτητο

Σε λειτουργία η πλατφόρμα για την έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού Covid-19. Βίντεο: Μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων Star (1/6)

Tο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε επισήμως τον κανονισμό για το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 της ΕΕ. 

Το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 της ΕΕ θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου. Στόχος είναι η διευκόλυνση των μετακινήσεων των πολιτών εντός της ΕΕ με ασφάλεια.

Οι χώρες που μπορούμε να ταξιδέψουμε με το ψηφιακό πιστοποιητικό από σήμερα

Θα είναι διαθέσιμο είτε σε ψηφιακή είτε σε έντυπη μορφή και θα φέρει έναν κωδικό QR με τον οποίο θα αποδεικνύεται ότι ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί με εμβόλια εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) ή και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ή έχει αρνητικό τεστ, ή έχει αναρρώσει από κορωνοϊό.

Ο κάτοχος του πιστοποιητικού θα μπορεί να ταξιδέψει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς περαιτέρω ταξιδιωτικούς περιορισμούς (π.χ. τεστ ή καραντίνα), ωστόσο, σε περίπτωση εμφάνισης μιας ανησυχητικής μετάλλαξης του ιού, προβλέπεται η ενεργοποίηση ενός «φρένου έκτακτης ανάγκης», με τη δυνατότητα επανεισαγωγής ταξιδιωτικών περιορισμών.

ψηφιακό πιστοποιητικό Covid

Ποιοι και πώς μπορούν να εκδόσουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Οι πολίτες μπορούν να δουν την πλατφόρμα στην ιστοσελίδα eudcc.gov.gr και να προχωρήσουν στην έκδοσή του.

Ψηφιακό πιστοποιητικό Covid: Άνοιξε η πλατφόρμα – Πώς το εκδίδουμε

Μπορεί να εκδοθεί στις εξής περιπτώσεις:

  • αν ο ενδιαφερόμενος έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού του ή
  • αν ο ενδιαφερόμενος έχει υποβληθεί πρόσφατα σε διαγνωστικό έλεγχο (PCR ή rapid test). Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί σε περισσότερους του ενός διαγνωστικούς ελέγχους, το πιστοποιητικό εκδίδεται με το αποτέλεσμα του πιο πρόσφατου ή
  • αν ο ενδιαφερόμενος έχει νοσήσει κατά τους τελευταίους μήνες 

Σημειώνεται ότι κάθε κράτος έχει την ευχέρεια να προσδιορίζει τους παραπάνω χρόνους. Ως εκ τούτου, συνιστάται στους ταξιδιώτες να απευθύνονται στις αρμόδιες αρχές, ώστε να γνωρίζουν αν το πιστοποιητικό τους βρίσκεται σε ισχύ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top