Οι χώρες που μπορούμε να ταξιδέψουμε με το ψηφιακό πιστοποιητικό από σήμερα

Σε ισχύ σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Κροατία και Τσεχία

Σε εφαρμογή το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid στην Ελλάδα. Βίντεο: Κεντρικό δελτίο Star (28/5)

Ενεργοποιήθηκε σήμερα η κοινή ψηφιακή «πύλη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU gateway) για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ελλάδα μαζί με άλλες έξι χώρες, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Κροατία, την Πολωνία και την Τσεχία, ανήκουν στο πρώτο «κύμα» χωρών που είναι ήδη έτοιμες για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού που επιτρέπει τον γρήγορο και απρόσκοπτο έλεγχο κάθε ταξιδιώτη, με απόλυτο σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα.

Μητσοτάκης: Είμαστε έτοιμοι για ένα πιο ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι

Ακόμα περισσότερες χώρες θα ενταχθούν στο σύστημα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Ο κοινοτικός κανονισμός για το πιστοποιητικό θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου, ενώ προβλέπεται επίσης περίοδος προσαρμογής έξι εβδομάδων για τα κράτη-μέλη που χρειάζονται επιπλέον χρόνο και υποστήριξη.

Από τις 10 Μαΐου, 22 χώρες έχουν ήδη δοκιμάσει την «πύλη» με επιτυχία. Ενώ ο κανονισμός θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου, όλα τα κράτη μέλη τα οποία έχουν περάσει τις τεχνικές δοκιμές και είναι έτοιμα να εκδώσουν και να επαληθεύσουν πιστοποιητικά, μπορούν τώρα να αρχίσουν να χρησιμοποιούν το σύστημα σε εθελοντική βάση.

Ψηφιακό πιστοποιητικό Covid: Άνοιξε η πλατφόρμα – Πώς το εκδίδουμε

Η «πύλη» επιτρέπει στις αρχές κάθε χώρας να ελέγχουν την αυθεντικότητα του εγγράφου μέσω των μοναδικών στοιχείων ασφαλείας του, χωρίς όμως να γίνεται ανταλλαγή ή αποθήκευση προσωπικών δεδομένων του ταξιδιώτη. Έτσι, εξασφαλίζεται το αδιάβλητο και η εγκυρότητα του πιστοποιητικού, ενώ οι πολίτες που το έχουν εκδώσει έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν με ασφάλεια, εύκολα και χωρίς ταλαιπωρία.

ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμούς

Κομισιόν: Σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου το ψηφιακό πιστοποιητικό

Η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι η πολιτική συμφωνία της 20ής Μαΐου πρέπει να εγκριθεί επίσημα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Ο κανονισμός θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου, με περίοδο σταδιακής εξάμηνης εβδομάδας για την έκδοση πιστοποιητικών για τα κράτη μέλη που χρειάζονται επιπλέον χρόνο.

Παράλληλα, η Κομισιόν θα συνεχίσει να παρέχει τεχνική και οικονομική στήριξη στα κράτη μέλη για την είσοδο στην πύλη.

Η Στέλλα Κυριακίδη, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων τόνισε ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 της ΕΕ δείχνει την προστιθέμενη αξία των αποτελεσματικών λύσεων ηλεκτρονικής υγείας για τους πολίτες μας.

«Είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, όλα τα κράτη μέλη να ολοκληρώσουν πλήρως τα εθνικά τους συστήματα για την έκδοση, αποθήκευση και επαλήθευση πιστοποιητικών, έτσι ώστε το σύστημα να λειτουργεί εγκαίρως για την περίοδο των διακοπών», τόνισε η Επίτροπος. 

Ψηφιακό πιστοποιητικό: Άνοιξε η πλατφόρμα στην Ελλάδα – Πώς και πότε το εκδίδουμε

Άνοιξε σήμερα στη χώρα μας η πλατφόρμα για την έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού και οι πολίτες μέσω της ιστοσελίδα eudcc.gov.gr και να προχωρήσουν στην έκδοσή του.

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID αποτελεί την ψηφιακή απόδειξη ότι ένα πρόσωπο:

  • έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19 με οποιοδήποτε εμβόλιο από εκείνα που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από την Ε.Ε. ή
  • έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα ή
  • έχει αναρρώσει από τη νόσο COVID-19.

Εκδίδεται στις εξής περιπτώσεις:

  • αν ο ενδιαφερόμενος έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού του ή
  • αν ο ενδιαφερόμενος έχει υποβληθεί πρόσφατα σε διαγνωστικό έλεγχο (PCR ή rapid test). Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί σε περισσότερους του ενός διαγνωστικούς ελέγχους, το πιστοποιητικό εκδίδεται με το αποτέλεσμα του πιο πρόσφατου ή
  • αν ο ενδιαφερόμενος έχει νοσήσει κατά τους τελευταίους μήνες 

Προς το παρόν θα εκδίδεται μέσω του gov.gr και σε λίγες ημέρες θα είναι δυνατή η έκδοσή του μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top