Κορωνοϊός: Άνθρωποι που κόλλησαν επίτηδες περιγράφουν την εμπειρία τους

«Είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που έχω κάνει στη ζωή μου»

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στην Ευρώπη. Ap Hub Video

Πολλοί ήταν εκείνοι που στην αρχή της πανδημίας το 2020 έσπευσαν να υποτιμήσουν τη σοβαρότητα του νέου κορωνοϊού. Ο Μπόρις Τζόνσον, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, είχε δηλώσει πως επιθυμεί να μολυνθεί με τον ιό προκειμένου να δείξει ότι δεν είναι σοβαρός, μία δήλωση που είχε προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις στην Βρετανία.  

Κορωνοϊός: Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ερευνούν την προέλευσή του

Η επιστήμη, όμως, χρειάστηκε όντως μερικούς ανθρώπους που θα έπρεπε να εκτεθούν επίτηδες στον ιό, προκειμένου να τον μελετήσουν και να βρουν τον τρόπο για να δημιουργηθεί γρήγορα το πολυπόθητο εμβόλιο.  

Τον Μάρτιο του 2020, η Βρετανία ξεκίνησε την πρώτη «ανθρώπινη δοκιμή», με εθελοντές νέους ανθρώπους που διέθεσαν το σώμα τους στην ιατρική προκειμένου να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Άνθρωποι που πέρασαν τον ιό συμμετέχοντας στη συγκεκριμένη μελέτη μιλούν για αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία.  

«Είμαστε πραγματικά, πολύ τυχεροί που τα [εμβόλια] mRNA αποδείχθηκαν βιώσιμη λύση, αλλά δεν υπήρχε καμία εγγύηση για αυτό. Και αν ήταν εντελώς άχρηστο, με μια δοκιμή θα μπορούσαμε να το καταλάβουμε αυτό σε εβδομάδες παρά σε μήνες» δήλωσε ο Alastair Fraser-Urquhart, ο οποίος ήταν από τους πρώτους εθελοντές στη μελέτη της Βρετανίας.  

Έρευνα: Σκύλοι ανιχνεύουν τον κορωνοϊό σε επίπεδο... ενός μοριακού τεστ!

‘Ερευνα: Άνθρωποι που «κόλλησαν» επίτηδες κορωνοϊό περιγράφουν τη διαδικασία 

Ο Fraser «έλαβε» τον ιό από τη μύτη μέσω μιας ειδικής διαδικασίας. Ο επιστήμονας που ανέλαβε τη χορήγηση του ιού ήταν εφοδιασμένος με προστατευτική στολή. Στην αίθουσα υπήρχαν ακόμα έξι άτομα με αντίστοιχο εξοπλισμό. «Ενα από αυτά ήταν απλά στη γωνία για να μετράει τα δευτερόλεπτα… σαν εκτόξευση πυραύλου ή κάτι τέτοιο», περιγράφει ο ίδιος. 

Έρευνα: Τα αντισώματα του κορωνοϊού παραμένουν στο αίμα για 8 μήνες

Σύμφωνα με την Guardian, αφού χορηγήθηκε η δόση κορωνοϊού στους εθλεοντές, εκείνοι παρέμεναν ξαπλωμένοι για δέκα λεπτά και στη συνέχεια καθισμένοι για είκοσι λεπτά.  

Μετά την έκθεσή τους στον ιό, οι εθελοντές ήταν υπό παρακολούθηση 24 ώρες το 24ωρο για τουλάχιστον 14 ημέρες, ενώ ειδικοί λάμβαναν δείγματα αίματος και επιχρίσματα μύτης κάθε μέρα. Οι περισσότεροι εθελοντές σημειώνουν πως τις πρώτες ημέρες αισθάνονταν καλά, ωστόσο έζησαν μία ή δύο δύσκολες μέρες πριν επανέλθουν. 

Κορωνοϊός: Οι νέες παθήσεις που μπορεί να εμφανίσουν όσοι νόσησαν

«Ειλικρινά, δεν ήταν εύκολο, αλλά ήταν απίστευτο, είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που έχω κάνει στη ζωή μου. Όταν συμμετέχεις σε κάτι που μπορεί να κάνει τόσο καλό... είναι πραγματικά απλώς ένα καταπληκτικό συναίσθημα να συμμετέχεις», συμπληρώνει ο Jacob Hopkins, ένας άλλος εθελοντής.  

Μετά το εξιτήριό τους, οι συμμετέχοντες παρακολουθούνται για έναν χρόνο, ώστε οι ερευνητές να μπορούν να ελέγξουν τυχόν συμπτώματα μακράς διαρκείας. Οι ίδιοι θα πληρωθούν για τη συμμετοχή τους με 4.500 λίρες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top