Εμβολιασμός: Σχεδόν στο 50% στην Ευρώπη - Σε ποια θέση είναι η Ελλάδα

Το ποσοστό εμβολιασμένων στην ΕΕ με την πρώτη και τη δεύτερη δόση

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη. Βίντεο αρχείου

Ένα βήμα όλο και πιο κοντά στην «Ελευθερία» έρχεται μέρα με τη μέρα η Ευρώπη. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 43,5% των ενηλίκων έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό και το 19,5% είναι πλήρως εμβολιασμένο. 

Κορωνοϊός: Ποιοι μπορεί να χρειαστεί να κάνουν τρίτη δόση εμβολίου

Την Τρίτη η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε αναφερθεί σε 46% για την πρώτη δόση (δηλ. σε 170 εκ. ενήλικους Ευρωπαίους) και 50% ως τέλος της εβδομάδας που έληξε χθες.

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος σε επίπεδο Ε.Ε. είναι 70% των ενηλίκων πριν το τέλος Ιουλίου. Η επίδοση σε σχέση με τους εμβολιασμούς ανά 100 άτομα δεν αποτελεί στόχο της Ε.Ε., ούτε το άθροισμα 1ης και 2ης δόσης.

Εμβολιασμός: Ποιο εμβόλιο πρέπει να επιλέξουν οι έγκυες και όσες θηλάζουν;

Εμβόλιο: Το ποσοστό εμβολιασμών με μία δόση ανά ευρωπαϊκή χώρα

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές σε αυτή τη φάση νόημα έχει η παρακολούθηση της πρώτης δόσης, όχι για να κρίνουμε τη διοικητική ικανότητα του κάθε κράτους, αλλά, περισσότερο, για να δούμε την ανταπόκριση του πληθυσμού. 

Σε σχέση με αυτόν τον στόχο, η Ελλάδα πέρασε από την 22η θέση στην 21η ανάμεσα στους 27 με βάση τα στοιχεία του ECDC, και είναι στο 38,5%. 

Πίσω της η Βουλγαρία με 13,5%, η Λετόνια με 23,5%, η Ρουμανία με 26,4%, η Κροατία με 35,2%, η Σλοβενία με 36,5% και η Σλοβακία με 37,3%. 

Οι πρώτοι της κατάταξης είναι οι Μάλτα με 63,5%, η Ουγγαρία με 61,7%, η Φινλανδία με 53%, η Κύπρος με 49,1%, το Βέλγιο με 48,7% (ο ECDC είναι δύο μέρες πίσω από το Sciensano, τον αντίστοιχο ΕΟΔΥ του Βελγίου, για πρακτικούς λόγους) η Γερμανία με 48,2%, η Αυστρία με 46,9%, η Γαλλία με 43,8%, η Εσθονία και η Τσεχία και οι δύο με 42,1%, η Λιθουανία με 41,3% και η Δανία με 40,2%.

Υπενθυμίζεται ότι τα κράτη μέλη δεν ξεκινήσαν τα εμβολιαστικά προγράμματα ταυτόχρονα, αν και παρέλαβαν τις δόσεις που τους αναλογούσαν ταυτόχρονα. Το Βέλγιο για παράδειγμα ξεκίνησε τρεις εβδομάδες μετά την Ελλάδα. Τα κράτη μέλη δεν ανέλαβαν με δική τους απόφαση όλες τις δόσεις που τους αναλογούσαν από το κάθε εμβόλιο και πχ στα εμβόλια  της Moderna υπήρξαν διάφορες αποκλίσεις στις παραδόσεις που σχετίζονται με τις εσωτερικές αποφάσεις. 

εμβολιασμός Ευρώπη

Σχεδόν το 50% έφτασε ο εμβολιασμός στην Ευρώπη. ap images

Το ποσοστό εμβολιασμένων στην Ευρώπη και με τις δύο δόσεις

Στη 2η δόση η Ελλάδα τα πάει καλύτερα στη γενική κατάταξη, είναι 8η στους 27 με 21,2%, πίσω μόνο από Ουγγαρία με 42,6%, τη Μάλτα με 42,3% την Κύπρο με 26%, τη Δανία με 25,5%, τη Λιθουανία με 23,1% την Ιταλία με 21,6%, την Ισπανία με 21,6%. 

Μετά την Ελλάδα ακολουθούν η Ρουμανία με 20,8%, η Εσθονία με 20,5%, η Πολωνία με 20,3% το Βέλγιο με 20%, η Σλοβενία με 19,4%, η Πορτογαλία με 19,3%, η Ολλανδία με 18,9%,  η Γαλλία με 18,8%, η Αυστρία με 18,3% και η Σλοβακία με 17,6%.

Συμπερασματικά οι διαφορές ανάμεσα στα κράτη μέλη είναι μεγάλες στην 1η δόση, αλλά στη 2η οι περισσότεροι συμβαδίζουν πέριξ του 20%.

Επιπλέον, στην τελευταία επίσημη κατάταξη (στοιχεία Coreper 18/05) η Ελλάδα ήταν 20η στους 27 σε ό,τι αφορά τις δόσεις ανά 100 άτομα του πληθυσμού. Αυτή η μέτρηση αφορά περισσότερο την ικανότητα της διοίκησης και όχι την ανταπόκριση του πληθυσμού. Έκτοτε φαίνεται πως έχει ανέβει από την 20η στη 17η θέση, δηλαδή πέριξ και κάτω του μέσου όρου, με βάση συγκεντρωτικά στοιχεία του «one word data». Οι θεσμοί της ΕΕ θα ενημερωθούν και για αυτή την κατάταξη ξανά την Πέμπτη.

Μεγάλο το ποσοστό αρνητών εμβολιασμού στην Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει μεγάλο πληθυσμό αρνητών εμβολιασμού με βάση το τελευταίο ευρωβαρόμετρο και σημαντική διείσδυση της παραπληροφόρησης στην κοινωνία, με τους εκφραστές της να έχουν πολλές φορές και πολιτική και θρησκευτική ταυτότητα.

Εμβολιασμοί: Τα πέντε νησιά με χαμηλή συμμετοχή

Αυτό μπορεί να καταστεί πρόβλημα όταν θα βρισκόμαστε 5-10 μονάδες προ του στόχου του 70%. Με βάση το ευρωβαρόμετρο, στην Ελλάδα μόνο το 37% επιθυμεί να εμβολιαστεί άμεσα. Το 21% απαντά στο σχετικό ερώτημα πότε θέλετε  εμβολιαστείτε «κάποια στιγμή  αργότερα το 2021», το 29% απαντά γενικώς «αργότερα» και το 13% «ποτέ». 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top