Προς ψήφιση από τις 7 έως τις 10 Ιουνίου το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid

Πώς θα λειτουργεί και πόσο θα ισχύει

Τι είναι το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Βίντεο: Κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star (26/4)

Στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα τεθεί προς ψήφιση από τις 7 ως τις 10 Ιουνίου η συμφωνία για το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid, αφού πρώτα εγκριθεί λίγες μέρες νωρίτερα στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών.

Πιστοποιητικό Covid19: Συμφώνησαν πορτογαλική Προεδρία και Ευρωβουλή

Το κείμενο θα πρέπει να τεθεί στο Coreper και να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο των Κρατών Μελών, πριν τεθεί σε ισχύ από τα κράτη μέλη, κάτι το οποίο υπολογίζεται το νωρίτερο στις 20 Ιουνίου, αν τα κράτη μέλη έχουν ως τότε ολοκληρώσει τις τεχνικές προετοιμασίες.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Πώς εκδίδεται – Πού θα το χρησιμοποιείτε

Ψηφιακό πιστοποιητικό Covid: Πώς θα λειτουργεί και πόσο θα ισχύει

Με βάση τη συμφωνία που επετεύχθη, το πιστοποιητικό θα είναι διαθέσιμο είτε σε ψηφιακή είτε σε έντυπη μορφή, με σκοπό τη διευκόλυνση της ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας και θα πιστοποιεί ότι ένα άτομο είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, είτε έχει πρόσφατο αρνητικό αποτέλεσμα από διαγνωστικό τεστ, είτε έχει αναρρώσει από τη λοίμωξη. Στην πράξη, πρόκειται για τρία διακριτά πιστοποιητικά.

Τα κράτη μέλη αναμένεται να εκδίδουν πιστοποιητικά με ένα κοινό ευρωπαϊκό πρότυπο, τα οποία στη συνέχεια θα γίνονται δεκτά σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κανονισμός της Ε.Ε. για το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid θα πρέπει να ισχύει για 12 μήνες. Η έκδοση του πιστοποιητικού δε θα αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης και δε θα θεωρείται ταξιδιωτικό έγγραφο.

ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σύντομα οι τελικές αποφάσεις για το ψηφιακό πιστοποιητικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. ap images

Με βάση τη συμφωνά, τα κράτη μέλη δε θα πρέπει να επιβάλλουν πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως καραντίνα, αυτοαπομόνωση ή τεστ, εκτός εάν αυτοί είναι αναγκαίοι και αναλογικοί για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας στο πλαίσιο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σε αυτές τις αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται επίσης υπόψη τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των επιδημιολογικών δεδομένων που δημοσιεύονται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να κοινοποιούνται στα άλλα κράτη μέλη και στην Κομισιόν το αργότερο 48 ώρες νωρίτερα.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Τι προβλέπεται για τα προσωπικά δεδομένα

Τα πιστοποιητικά θα ελέγχονται για την πρόληψη της απάτης και της πλαστογράφησης, όπως και η γνησιότητα των ηλεκτρονικών σφραγίδων που θα περιλαμβάνονται στα έγγραφα αυτά.

Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που θα αντλούνται από τα πιστοποιητικά δεν μπορούν να αποθηκευτούν στα κράτη μέλη προορισμού και δεν θα δημιουργηθεί κεντρική βάση δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ.

Τέλος, ο κατάλογος των οντοτήτων που θα επεξεργάζονται και θα λαμβάνουν δεδομένα θα είναι δημόσιος, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ασκούν τα δικαιώματά τους όσον αφορά την προστασία των δεδομένων δυνάμει του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων (GDPR).

Κομισιόν: 100 εκ. ευρώ για την αγορά τεστ για την έκδοση των πιστοποιητικών

Απαντώντας σε αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Κομισιόν δεσμεύτηκε να κινητοποιήσει τουλάχιστον 100 εκ. ευρώ στο πλαίσιο του μέσου στήριξης έκτακτης ανάγκης για την αγορά τεστ για SARS-CoV-2, με σκοπό την έκδοση των αντίστοιχων πιστοποιητικών.

Όσοι διασχίζουν σύνορα καθημερινά ή συχνά για να μεταβούν στην εργασία ή το σχολείο τους, να επισκεφθούν στενούς συγγενείς, να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη ή να φροντίσουν αγαπημένα πρόσωπα, θα πρέπει να εποφεληθούν από τους εν λόγω πόρους.

Οι διαπραγματευτές συμφώνησαν ότι, αν κριθεί απαραίτητο, θα κινητοποιηθούν πρόσθετοι πόροι πέρα από το όριο των 100 εκ. με την έγκριση των αρμόδιων αρχών ελέγχου του προϋπολογισμού.

Επιπλέον προβλέπεται ότι τα κράτη μέλη πρέπει να αποδέχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται σε άλλα κράτη μέλη για άτομα που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο εγκεκριμένο για χρήση στην Ε.Ε. από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), του οποίου η λίστα προς το παρόν περιέχεις τα εμβόλια Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Janssen.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top