Εμβολιασμοί: 1η δόση AstraZeneca, 2η Pfizer- Αποτελεσματικός ο συνδυασμός!

Τι έδειξαν τα στοιχεία νέας ισπανικής μελέτης

Το ποσοστό ανοσίας που παρέχουν τα εμβόλια για τον κορωνοϊό στην πρώτη και τη δεύτερη δόση. Βίντεο: Κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star 10/5

Η χορήγηση μιας δόσης του εμβολίου της Pfizer σε ανθρώπους που έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca είναι εξαιρετικά ασφαλής και αποτελεσματική, όπως δείχνουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα ισπανικής μελέτης για τον συνδυασμό των δύο εμβολίων κατά της Covid-19. 

Pfizer ή AstraZeneca: Ποιο εμβόλιο παράγει περισσότερα αντισώματα

Η μελέτη της Combivacs, που διενήργησε το υποστηριζόμενο από το κράτος Ινστιτούτο Υγείας Carlos III, διαπίστωσε ότι η παρουσία αντισωμάτων IgG στο αίμα ήταν μεταξύ 30 και 40 φορές υψηλότερη σε ανθρώπους που έλαβαν ως δεύτερη δόση του εμβόλιο της Pfizer σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που έλαβε μόνη μια δόση από το AstraZeneca.

1η δόση AstraZeneca και 2η Pfizer: Γίνεται ανάμειξη εμβολίων;

Την ίδια ώρα, η παρουσία αντισωμάτων εξουδετέρωσης επταπλασιάστηκε μετά τη δόση με Pfizer, σημαντικά υψηλότερη από τον διπλασιασμό που παρουσιάστηκε μετά την χορήγηση δεύτερης δόσης με το AstraZeneca.

Στην Καλιφόρνια έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί σε παιδιά με το εμβόλιο της Pfizer- φωτογραφία AP

Στην Καλιφόρνια έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί σε παιδιά με το εμβόλιο της Pfizer- φωτογραφία AP

Συμμετείχαν περίπου 670 εθελοντές, ηλικίας 18 με 59 ετών, που είχαν ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του AstraZeneca με περίπου 450 από αυτούς να έλαβαν Pfizer.

Μόλις το 1,7% των συμμετεχόντων ανέφεραν σοβαρές παρενέργειες, οι οποίες περιορίζονταν σε πονοκεφάλους, μυικούς πόνους και κακουχία, δήλωσε μια από τις συγγραφείς της μελέτης, η δρ. Μαγκνταλένα Κάμπινς. «Αυτά δεν είναι συμπτώματα που μπορούν να θεωρηθούν σοβαρά», είπε η ίδια.

Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα στοιχεία μιας βρετανικής μελέτης, της πρώτης παγκοσμίως που μελέτησε την αποτελεσματικότητα και τις επιπτώσεις ενός τέτοιου συνδυασμού εμβολίων κατά του κορωνοϊού, έδειξαν ότι η ανάμειξη με πρώτη δόση Pfizer/BioNTech και δεύτερη Οξφόρδης/AstraZeneca ή το αντίστροφο- αυξάνει τη συχνότητα των ήπιων έως μέτριων συμπτωμάτων παρενεργειών στους εμβολιαζόμενους.

Ισπανία: Προτείνε 2η δόση με Pfizer, μετά τα αποτελέσματα της μελέτης

Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας πρότεινε οι άνθρωποι κάτω των 60 ετών που έχουν ήδη λάβει μία δόση του εμβολίου της AstraZeneca για την Covid-19 να κάνουν τη δεύτερη δόση με το εμβόλιο της Pfizer, γράφει η εφημερίδα El Pais.

Η Επιτροπή των ειδικών συνεδριάζει ακόμη ώστε να λάβει μια τελική απόφαση, πρόσθεσε η εφημερίδα, η οποία δεν κατονομάζει τις πηγές της.

Η πρόταση αυτή έγινε μετά τη μελέτη του κρατικού Ινστιτούτου Υγείας Κάρλος Γ΄ διαπίστωσε ότι η ανάμειξη των δύο σκευασμάτων είναι ασφαλής και αποτελεσματική.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top