Χέλμουτ Γιαν: Πέθανε σε τροχαίο με τη μηχανή του ο γνωστός αρχιτέκτονας

Σχεδίασε τα πιο γνωστά μεταμοντέρνα κτίριά από χάλυβα και γυαλί στο Σικάγο

Ο Χέλμουτ Γιαν

Τη ζωή του σε ηλικία 81 ετών έχασε ο πασίγνωστος αρχιτέκτονας Χέλμουτ Γιαν, ο οποίος σκοτώθηκε το Σάββατο σε τροχαίο με τη μηχανή του.

Ο Γερμανοαμερικανός αρχιτέκτονας ήταν γνωστός κυρίως για τα μεταμοντέρνα δημιουργήματά του, κτίρια από χάλυβα και γυαλί.

Χέλμουτ Γιαν

Ο Χέλμουτ Γιαν σχεδίασε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια του Σικάγο

Το τροχαίο στο οποίο έχασε τη ζωή του ο Χέλμουτ Γιαν έγινε στην πολιτεία του Ιλινόι. Ο Χέλμουτ Γιαν έχασε τη ζωή του το Σάββατο το απόγευμα στο Κάμπτον Χιλς, περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά από το Σικάγο, καθώς παραβίασε το Stop σε διασταύρωση.

Ο οδηγός του αυτοκινήτου με το οποίο συγκρούστηκε διακομίστηκε σε νοσοκομείο με ελαφρά τραύματα.

Ποιος ήταν ο Χέλμουτ Γιαν

Πήρε το πτυχίο του στο Μόναχο το 1965 και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Σικάγο για να σπουδάσει στο Illinois Institute of Technology, σχολή με την οποία συνέδεσε το όνομά του ο μοντερνιστής αρχιτέκτονας Λούντβιχ Μις φαν ντερ Ρόε, ο οποίος άσκησε μεγάλη επιρροή στον τομέα του.

Απέκτησε όνομα τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, αναλαμβάνοντας διάφορα έργα στο Σικάγο, όπως το Thompson Center ή ο τερματικός σταθμός της United Airlines στο διεθνές αεροδρόμιο Ο’ Χέιρ.

Συμμετείχε επίσης στο σχέδιο της έδρας του FBI στην Ουάσιγκτον, ενώ αργότερα ανέλαβε μεγάλα έργα στη Γερμανία, όπως το Airport Center του Μονάχου ή το σύμπλεγμα κτιρίων Sony Center στο Βερολίνο.

«Ο Χέλμουτ Γιαν ήταν ένας από τους πιο εφευρετικούς αρχιτέκτονες του Σικάγου, ο αντίκτυπος του οποίου στην πόλη (…) δεν θα ξεχαστεί ποτέ», σημείωσε μέσω Twitter η δήμαρχος της πόλης, Λόρι Λάιτφουτ.

«Το αρχιτεκτονικό του σημάδι θα παραμείνει αισθητό και ορατό σε όλη την υφήλιο για γενιές», πρόσθεσε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top