Kοινωνική Σύνοδος Κορυφής στο Πόρτο: Στόχος απασχόλησης 78% στην ΕΕ

Οι τρεις στόχοι που έθεσαν οι συμμετέχοντες εταίροι

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη από τη Kοινωνική Σύνοδο Κορυφής στο Πόρτο, όπου συμμετείχε

Τρεις στόχους για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων υιοθέτησαν οι συμμετέχοντες στην Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής στο Πόρτο.

Συγκεκριμένα ότι:

  • το 78% των ατόμων ηλικίας 20 έως 64 ετών θα πρέπει να εργάζεται
  • τουλάχιστον το 60% όλων των ενηλίκων θα πρέπει να παρακολουθεί κατάρτιση κάθε χρόνο
  • και ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού θα πρέπει να μειωθεί κατά τουλάχιστον 15 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 5 εκατομμυρίων παιδιών

Οι συμμετέχοντες «δεσμεύτηκαν να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την οικοδόμηση μιας πιο κοινωνικής και χωρίς αποκλεισμούς Ευρώπης, χαιρέτισαν το σχέδιο δράσης για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων και ενίσχυσαν τη δέσμευσή τους για τη μετατροπή των αρχών του πυλώνα σε δράσεις που θα οδηγήσουν σε ισχυρή, δίκαιη και με πολλές θέσεις απασχόλησης ανάκαμψη».

Μητσοτάκης από Πόρτο: Δύναμη στον εργαζόμενο από τη νέα εργατική νομοθεσία

Ταυτόχρονα οι κοινωνικοί εταίροι και η κοινωνία των πολιτών καλούν τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να εγκρίνουν το σχέδιο δράσης και τους πρωταρχικούς στόχους του και να θέσουν φιλόδοξους εθνικούς στόχους που μπορούν να συμβάλουν επαρκώς στην επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων.

Στιγμιότυπο από τη Σύνοδο Κορυφής στο Πόρτο- φωτογραφία ΑΡ

Στιγμιότυπο από τη Σύνοδο Κορυφής στο Πόρτο- φωτογραφία ΑΡ

Στην κοινή δέσμευση, οι υπογράφοντες χαιρετίζουν το σχέδιο δράσης της Κομισιόν για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων που προτείνει πρωταρχικούς στόχους για την απασχόληση, τις δεξιότητες και την κοινωνική ένταξη σε επίπεδο ΕΕ, οι οποίοι θα πρέπει να επιτευχθούν έως το 2030.

Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη υψηλού επιπέδου καλούν τους ηγέτες της ΕΕ να διοχετεύσουν πόρους εκεί όπου χρειάζονται περισσότερο και καλούν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην ανάκαμψη της απασχόλησης και στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, στις επενδύσεις στη δια βίου μάθηση, στην παροχή στους ανθρώπους της δυνατότητας να αποκτήσουν νέες ή πρόσθετες δεξιότητες που χρειάζονται για να επιτύχουν στην πράσινη και στην ψηφιακή μετάβαση, καθώς και στη μείωση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της προαγωγής της ισότητας ευκαιριών για όλους.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σχετικά ότι «οι κοινωνικοί στόχοι της Ευρώπης πρέπει να συμβαδίζουν με τους οικολογικούς και τους ψηφιακούς στόχους της. Θέλουμε να πλησιάσουμε περισσότερο την πλήρη απασχόληση, θέλουμε περισσότεροι Ευρωπαίοι να έχουν πρόσβαση στις δεξιότητες που χρειάζονται και θέλουμε να εξασφαλίσουμε ίσες ευκαιρίες για όλους τους Ευρωπαίους σε μια πιο ψηφιακή και βιώσιμη οικονομία. Η κοινωνική σύνοδος κορυφής του Πόρτο είναι η κοινή μας δέσμευση για την οικοδόμηση μιας κοινωνικής Ευρώπης που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής μας και θα λειτουργεί προς όφελος όλων».

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, τόνισε ότι «η δέσμευση του Πόρτο αποτελεί δέσμευση στο μέλλον και στην ελπίδα. Σήμερα, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι θα επιτύχουμε κοινωνίες με περισσότερη ευημερία και περισσότερη δικαιοσύνη μόνο εάν, παράλληλα με την επίτευξη των κλιματικών και ψηφιακών στόχων που έχουμε θέσει στους εαυτούς μας, υλοποιήσουμε τον κοινωνικό πυλώνα μας».

Τη διάσκεψη υψηλού επιπέδου θα ακολουθήσει, το Σάββατο 8 Μαΐου, άτυπη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top