Μπορέλ: Η Τουρκία δεύτερη στον κόσμο σε συλλήψεις δημοσιογράφων  

H ανάρτησή του για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

Ζοζέπ Μπορέλ


Tη δέσμευσή  της ΕΕ για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, η οποία δυστυχώς έχει μειωθεί σε πολλές χώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, με εκτενή ανάρτηση το προσωπικό του ιστολόγιο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου.

Μπορέλ: Να σταματήσει η Ρωσία τις επιθετικές ενέργειες κατά κρατών μελών

«Εάν δεν κατορθώσουμε να διαφυλάξουμε την ελευθερία και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη και παγκοσμίως, θα μπορούσαμε επίσης να χάσουμε το καλύτερο προβάδισμά μας ενάντια σε επιβλαβείς αφηγήσεις που επιδιώκουν να υπονομεύσουν τις δημοκρατίες και την ενότητά μας» προειδοποιεί ο Μπορέλ.

«Το 2020, η ΕΕ επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να εντείνει το έργο της υπέρ των ανοικτών και ελεύθερων μέσων ενημέρωσης με την έγκριση τριών διαφορετικών σχεδίων δράσης  ζητώντας ενισχυμένες δράσεις της ΕΕ, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά - όχι μόνο εντός της ΕΕ αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Υιοθετήσαμε επίσης ένα παγκόσμιο καθεστώς κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα τον περασμένο Δεκέμβριο, το οποίο μας δίνει ένα πρόσθετο εργαλείο για τη στόχευση σοβαρών παραβιάσεων και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως, ανεξάρτητα από το πού συμβαίνουν», υπενθυμίζει.

«Το 2020, 274 δημοσιογράφοι, ένας απεχθής αριθμός ρεκόρ, φυλακίστηκαν παγκοσμίως για το έργο τους, συχνά χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες, σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων. Ο υψηλότερος αριθμός δημοσιογράφων φυλακίστηκε στην Κίνα - για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ακολουθούμενη από την Τουρκία, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία. Στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου του 2021, οι Reporters Χωρίς Σύνορα δηλώνουν ότι η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης εμποδίζεται εντελώς ή παρεμποδίζεται σοβαρά σε 73 χώρες και περιορίζεται σε 59 άλλες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν μαζί το 73% των χωρών που αξιολογήθηκαν. Αυτή είναι μια πολύ ανησυχητική τάση», καταγράφει ο Ζ.Μπορέλ.

Φον Ντερ Λάιεν για Τουρκία: «Ό,τι συνέβη, συνέβη επειδή είμαι γυναίκα»

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος υπενθυμίζει ότι «έχοντας μεγαλώσει σε μια δικτατορία», ξέρει «πόσο εύθραυστη και πολύτιμη ανοιχτή πρόσβαση στην πληροφόρηση και την ελευθερία του λόγου είναι για τη δημοκρατία».

Ο Ζ.Μπορέλ σημειώνει ότι την περασμένη εβδομάδα, δύο δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στη Μπουρκίνα Φάσο, απλώς και μόνο γιατί έκαναν τη δουλειά τους. 

Τουρκία: Σε απόγνωση ο Ερντογάν - Απειλεί με αντίποινα τις ΗΠΑ

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΟ INFODEMIC 

«Είναι η δεύτερη φορά που γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου στη μέση της πανδημίας COVID-19. Καθ `όλη την κρίση της υγείας, οι δημοσιογράφοι εργάστηκαν για να μας κρατούν ενήμερους και ασφαλείς - μερικές φορές με μεγάλο προσωπικό κίνδυνο. Υπάρχουν πλέον άφθονα στοιχεία ότι η πανδημία έχει επιταχύνει τη διάβρωση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και του πλουραλισμού. Σύμφωνα με το V-Dem Institute, τα δύο τρίτα όλων των χωρών σε όλο τον κόσμο επέβαλαν νέους περιορισμούς στα μέσα ενημέρωσης το 2020», καταγράφει ο Ζ.Μπορρέλ.

«Η πανδημία COVID-19 συνεχίζει επίσης να συνοδεύεται από μια `infodemic` - μια μαζική εξάπλωση παραπληροφόρησης σχετικά με τον ιό και τις προσπάθειες για την καταπολέμησή του. Πολλοί παράγοντες - κρατικοί και μη κρατικοί - έχουν επωφεληθεί από τους φόβους των ανθρώπων για να προωθήσουν την πολιτική ή οικονομική τους ατζέντα, εις βάρος της παγκόσμιας μάχης κατά της πανδημίας. Παρακολουθούμε στενά και εκθέτουμε αυτές τις εκστρατείες παραπληροφόρησης, όταν στοχεύουν στην ΕΕ”, αναφέρει.

«Η υποστήριξη και η προστασία ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική. Για να κάνουν οι πολίτες μια τεκμηριωμένη επιλογή μεταξύ διαφορετικών πολιτικών επιλογών, πρέπει πράγματι να γνωρίζουν ακριβώς για τα γεγονότα στα οποία βασίζουν τις επιλογές τους. Εάν δεν διατίθενται δωρεάν και ακριβείς πληροφορίες για όλους, η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να είμαστε σταθεροί για την ελευθερία του Τύπου και να καταπολεμήσουμε την παραπληροφόρηση». σημειώνει.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top