Φον Ντερ Λάιεν για Τουρκία: «Ό,τι συνέβη, συνέβη επειδή είμαι γυναίκα»

Όσα είπε η πρόεδρος της Κομισιόν για το Sofagate

Σάλος με τη στάση Ερντογάν απέναντι στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν / AP Hub Video

Εξοργισμένη για τη συμπεριφορά την οποία αντιμετώπισε κατά την επίσκεψη στην Τουρκία εμφανίστηκε η Πρόεδρος της Κομισιόν μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο σουλτάνος Ερντογάν στρογγυλοκάθισε και άφησε όρθια τη Φον Ντερ Λάιεν

«Eίμαι η πρώτη γυναίκα που έγινε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είμαι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έτσι ανέμενα να μου συμπεριφερθούν όταν επισκέφθηκα την Τουρκία πριν από δύο εβδομάδες: ως Προέδρου της Κομισιόν, αλλά δεν είχα αυτή τη συμπεριφορά» τόνισε και προσέθεσε ότι δεν μπορεί να βρει καμία δικαιολογία για τη συμπεριφορά που έλαβε στις ευρωπαϊκές συνθήκες.

«Γι'αυτό καταλήγω στο ότι ό,τι συνέβη, συνέβη επειδή είμαι γυναίκα. Τι θα είχε συμβεί εάν φορούσα κοστούμι και γραβάτα; Σε εικόνες προηγούμενων συναντήσεων δεν είδα καμία έλλειψη σε καρέκλες. Σε αυτές τις εικόνες δεν είδα καμία γυναίκα» υπογράμμισε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Ένιωσα πληγωμένη, ένιωσα μόνη ως γυναίκα και ως Ευρωπαία» επισήμανε και συμπλήρωσε ότι «δεν πρόκειται για τη διευθέτηση των θέσεων και του πρωτοκόλλου», αλλά αυτό έχει να κάνει με τον πυρήνα του ποιοι είμαστε, έχει να κάνει με τις αξίες της ΕΕ.

Τη λύπη του για το περιστατικό εξέφρασε ο Σαρλ Μισέλ

Την εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου για μια θετική προσφορά προς την Τουρκία, υπό όρους, με αναλογικότητα και με αναστρέψιμο χαρακτήρα και χρονικό ορίζοντα τον ερχόμενο Ιούνιο, όταν οι 27 θα εξετάσουν εκ νέου την κατάσταση, περιέγραψε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, απευθυνόμενος στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Sofagate: Tι προβλέπει το πρωτόκολλο για τα καθίσματα των ηγετών

Ο Πρόεδρος Μισέλ κατέγραψε τη βελτίωση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, την έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου και τη διάσκεψη για το κυπριακό αυτή την εβδομάδα. Ο ίδιος περιέγραψε τις δυνατότητες που έβαλε στο τραπέζι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης, τις επαφές μεταξύ πολιτών και τους υψηλούς πολιτικούς διαλόγους. 

Έδωσε δε έμφαση στην αιρεσιμότητα για τη θετική ατζέντα, η οποία εκτός από τα γεωπολιτικά, περιλαμβάνει και το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών, μεταξύ άλλων σε σχέση και με την αρνητική εξέλιξη της αποχώρησης της Τουρκίας από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. 

Σε σχέση με το λεγόμενο «sofagate», o Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, εξήγησε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι ούτε οι αρχές πρωτοκόλλου του Συμβουλίου, ούτε και της Κομισιόν είχαν πρόσβαση στο χώρο της συνάντησης με τον Ερντογάν, τονίζοντας ότι έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες για να μην επαναληφθεί τέτοιο περιστατικό. Ο ίδιος εξήγησε ότι χωρίς να έχει τότε χρόνο αντίδρασης, αποφάσισε να μην αντιδράσει για να μην διακινδυνεύσει ένα διπλωματικό επεισόδιο που θα υπονόμευε τη διπλωματική προετοιμασία μηνών. Ο Πρόεδρος εξέφρασε εκ νέου τη λύπη του για το περιστατικό. 

Sofagate: Ο Ντράγκι χαρακτήρισε «δικτάτορα» τον Ερντογάν

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ.Κ.Γιούνκερ, εσχάτως υπενθύμισε ότι ο ίδιος όταν ταξίδευε με τον τότε Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τουσκ, άλλες φορές κάθησε σε πολυθρόνα και άλλες φορές σε καναπέ, αναγνωρίζοντας ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν είναι το «νούμερο 2» μετά τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σημειώνεται επιπλέον ότι οι φωτογραφίες στις οποίες αναφέρεται η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν, και αποτυπώνουν παλαιότερες συναντήσεις με τον Ερντογάν δεν έγιναν στην Τουρκία, αλλά στις Βρυξέλλες, σε κτίριο του Συμβουλίου, στη Βάρνα της Βουλγαρίας (όπου η ΕΕ είχε τον απόλυτο έλεγχο του πρωτοκόλλου) και στην σύνοδο των G20 στην Αττάλεια. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top