Ο σουλτάνος Ερντογάν στρογγυλοκάθισε και άφησε όρθια τη Φον Ντερ Λάιεν

Οργή στην ΕΕ για την αγένεια του Τούρκου Προέδρου

Σάλος με τη στάση Ερντογάν απέναντι στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. AP Hub Video

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ώρες ένα βίντεο με πρωταγωνιστές την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψη τους στην Τουρκία.

Στην Άγκυρα Φον ντερ Λάιεν και Μισέλ- «Καλή η πρώτη συνάντηση» με Ερντογάν

Στο επίμαχο βίντεο φαίνεται η κ. Φον Ντερ Λάιεν να αναγκάζεται να καθίσει σε έναν απομακρυσμένο καναπέ μακριά από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι είχαν ήδη στρογγυλοκαθίσει στις δύο πολυθρόνες που είχαν ετοιμαστεί για να φιλοξενήσουν τους δύο άνδρες, και μόνον αυτούς. «Εμ» ήταν το μόνο που ψέλλισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ψάχνοντας θέση γύρω της. 

Φον Ντερ Λάιεν - Ερντογάν

Τελικά, εμφανώς σαστισμένη πήρε θέση σε έναν καναπέ, απέναντι από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, που βρίσκεται ιεραρχικά κάτω από την πρόεδρο της Κομισιόν κατά το πρωτόκολλο. 

Ερντογάν - Ούρσουλα

Το βίντεο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναρτήθηκε από τον χρήστη «Εγκαταστάσεις της Προεδρίας τη Τουρκικής Δημοκρατίας» και το γεγονός πως το πλάνο αυτό δημοσιεύτηκε και δεν κόπηκε, πιθανολογείται ότι είναι εσκεμμένη επιλογή που δείχνει τα αισθήματα Ερντογάν προς την ΕΕ.

Οργή στην ΕΕ για την προσβολή στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Το περιστατικό προκάλεσε την οργή πολλών ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες.

«Πρώτα αποσύρονται από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και τώρα αφήνουν την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χωρίς κάθισμα κατά την διάρκεια επίσημης επίσκεψης. Είναι ντροπή #WomensRights», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ισπανίδα Ιράτχε Γκαρσία Πέρες.

Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους απέναντι στην καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Τουρκία, που συνοδεύθηκε πρόσφατα από την απόφαση του Ερντογάν για την αποχώρηση της Άγκυρας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών.

Η απάντηση της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην αγένεια του Ερντογάν 

Ο επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Έρικ Μάμερ αναφερόμενος στο περιστατικό επεσήμανε ότι η Πρόεδρος της Κομισιόν επικεντρώνει στην ουσία και όχι στο πρωτόκολλο της επίσκεψης στην Τουρκία. 

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Έρικ Μάμερ, απαντώντας σε ερώτημα του ανταποκριτή του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνο Αθανασίου, ξεκαθάρισε πως σε ό,τι αφορά το περιστατικό με την απόκλιση από το πρωτόκολλο κατά την τριμερή συνάντηση με τον Ερντογάν, η Πρόεδρος της Κομισιόν επέλεξε να δώσει σημασία στο ζήτημα ουσίας, δηλαδή στο να μεταφέρει στην τουρκική πλευρά τις αποφάσεις των κρατών μελών.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η Πρόεδρος αναμένει στο εξωτερικό να έχει την ίδια μεταχείριση πρωτοκόλλου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οι αρμόδιες υπηρεσίες λαμβάνουν ήδη μέτρα για να καταστεί αυτό σαφές στο μέλλον. Ο Έρικ Μάμερ διευκρίνισε ότι οι συνήθεις ρυθμίσεις πρωτοκόλλου αποτελούν αντικείμενο συνεννόησης «μέσω των τακτικών διαύλων επικοινωνίας».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top