Sofagate: Tι προβλέπει το πρωτόκολλο για τα καθίσματα των ηγετών

Ενημέρωση για το περιστικό στη Διάσκεψη των Προέδρων σήμερα

H αμήχανη στιγμή που η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δεν είχε πού να καθίσει, κατά την επίσκεψή της με τον Σαρλ Μισέλ στην Άγκυρα - AP Hub Video

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα ενημερώσει σήμερα τη Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από κοινού με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για το περιστατικό στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, σε συνέχεια της δημόσιας δήλωσής του ο Πρόεδρος θα εκφράσει τη βαθιά του λύπη για το συμβάν στην Άγκυρα και θα δηλώσει πως θα ληφθούν μέτρα, ώστε ένα τέτοιο περιστατικό να μην ξανασυμβεί. Ο ίδιος θα απευθύνει έκκληση «να μην αφήσουμε κανέναν να χωρίσει την ΕΕ» και θα ζητήσει να δοθεί έμφαση στις κύριες προκλήσεις:την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, τη διάθεση εμβολίων, το κλίμα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

«Sofagate»: Η απάντηση του Μισέλ για την «γκάφα» με τη Φον Ντερ Λάιεν

Το απόγευμα της Δευτέρας ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ.Μισέλ συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλαα Φον Ντερ Λάιεν στο πλαίσιο του διοργανικού συντονισμού.

H αμήχανη στιγμή που η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έχει μείνει όρθια.. ενώ οι δύο άνδρες έχουν καθίσει στις πολυθρόνες

H στιγμή που η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έμεινε όρθια... ενώ οι Μισέλ και Ερντογάν είχαν καθίσει στις πολυθρόνες

Τι προβλέπει το πρωτόκολλο για τα καθίσματα

Υπενθυμίζεται ότι η ουσία του περιστατικού στην Άγκυρα σε σχέση με τη διευθέτηση των καθισμάτων, προέκυψε από την ελλιπή προετοιμασία από πλευράς πρωτοκόλλου, καθώς ο υπεύθυνος πρωτοκόλλου της Κομισιόν δε βρισκόταν στην Τουρκία και οι υπεύθυνοι πρωτοκόλλου του Συμβουλίου δε ζήτησαν εγγράφως τη διάταξη της αίθουσας όταν τους απαγορεύθηκε η είσοδος κατά τη συνάντηση προετοιμασίας, σύμφωνα με τα όσα έχουν αποκαλύψει οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και του Συμβουλίου. Η τουρκική πλευρά εφήρμοσε αυστηρά το πρωτόκολλο που προβλέπει ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  έχει καθεστώς Προέδρου Δημοκρατίας και η Πρόεδρος της Κομισιόν Πρωθυπουργού.

Sofagate: H Άγκυρα ρίχνει την ευθύνη στην ΕΕ για το αλαλούμ με τα καθίσματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επόμενος υπεύθυνος να φέρει εις πέρας την όλη διευθέτηση (ελλείψει ομάδας πρωτοκόλλου Κομισιόν που έμεινε στις Βρυξέλλες) ήταν ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ στην Άγκυρα, ο οποίος υπηρετεί υπό την ίδια την Πρόεδρο και τον Ύπατο Εκπρόσωπο.

Σε αυτό το πρωτόκολλο κάνει επίκληση και η αρμόδια υπηρεσία του Συμβουλίου που ασχολήθηκε με τη διευθέτηση. Οι υπεύθυνοι πρωτοκόλλου του Συμβουλίου παραδέχονται σε εσωτερικό έγγραφο ότι «αν γνωρίζαμε θα είχαμε προτείνει στους οικοδεσπότες μας, ως παραχώρηση ευγενείας, να αντικαταστήσουν το καναπέ με δύο πολυθρόνες».

Τι αναφέρει  ο πρώην Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ 

Τέλος, ότι ο πρώην Πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ καθόταν δίπλα στον Ερντογάν μαζί με τον Τουσκ στις φωτογραφίες τις προηγούμενης περιόδου, πρώτον γιατί οι περισσότερες ήταν από τις Βρυξέλλες και το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και τη Σύνοδο της Βάρνας στη Βουλγαρία, σε χώρους δηλαδή που ήλεγχε αποκλειστικά η ΕΕ, ενώ δεν πήγε μαζί με τον Τουσκ στην Άγκυρα. Η ταυτόχρονη παρουσία Τουσκ και Γιούνκερ στη συνεδρίαση των G20 που φιλοξενούσε η Τουρκία στην Αντάλια το 2015 δεν είναι επίσημη επίσκεψη στη χώρα.

Ο πρώην Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ σε πρόσφατη δήλωσή του σημείωσε ως προς το τυπικό ότι  «πρώτος είναι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεύτερος ο Πρόεδρος της Κομισιόν … το τήρησα σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου … συνοδεύοντας τον Βαν Ρόμπεϊ και τον Τουσκ, άλλες φορές κάθισα σε καρέκλα και άλλες φορές σε καναπέ».

Σε ό,τι αφορά στην ουσία της επίσκεψης, δηλαδή το να μεταφερθεί το μήνυμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι σαφές εκ της Συνθήκης ότι η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δε μεταφέρει μηνύματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Πρόεδρος της Κομισιόν είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος είναι ο Σαρλ Μισέλ και μόνο αυτός το εκπροσωπεί.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top