«Sofagate»: Η απάντηση του Μισέλ για την «γκάφα» με τη Φον Ντερ Λάιεν

Λυπάται που έμεινε όρθια, αλλά φταεί το τουρκικό πρωτόκολλο

Την απάντησή του στις αντιδράσεις που προκάλεσε η γκάφα του να καθίσει πριν από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μαζί με τον Τούρκο πρόεδρο, αφήνοντάς την σύξυλη να ψάχνει πού θα καθίσει, έδωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ

Ο κ. Μισέλ εξέφρασε τη λύπη του που η αυτή η αστοχία επισκιάζει το μεγάλο και επωφελές γεωπολιτικό έργο που πραγματοποίησε ο ίδιος και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από το οποίο η ΕΕ θα αποκομίσει μεγάλο όφελος, όπως ισχυρίζεται. 

Ο σουλτάνος Ερντογάν στρογγυλοκάθισε και άφησε όρθια τη Φον Ντερ Λάιεν

«Λυπάμαι για δύο λόγους. Πρώτον, με την εντύπωση ότι θα ήμουν αδιάφορος για την γκάφα του πρωτοκόλλου έναντι της Ούρσουλα, δεδομένου ότι έχω την τιμή να συμμετάσχω σε αυτό το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στο οποίο δύο μεγάλα ιδρύματα από τα τέσσερα διευθύνονται οι γυναίκες, την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και την Κριστίν Λαγκάρντ. Είμαι επίσης περήφανος που μια γυναίκα, η πρώτη στην ιστορία, με αντικατέστησε ως πρωθυπουργός του Βελγίου», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Μισέλ και προσθέτει:

«Τέλος, λυπάμαι, διότι αυτή η κατάσταση επισκιάζει το μεγάλο και επωφελές γεωπολιτικό έργο που πραγματοποιήσαμε μαζί στην Άγκυρα, και του οποίου ελπίζω ότι η Ευρώπη θα αποκομίσει τους καρπούς».

Στην Άγκυρα Φον ντερ Λάιεν και Μισέλ- «Καλή η πρώτη συνάντηση» με Ερντογάν

Στο μήνυμά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιγράφει αναλυτικά όσα συνέβησαν την Τρίτη. 

«Η Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν κι εγώ συμμετείχαμε σε μια συνάντηση στην Άγκυρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ορισμένες εικόνες που μεταδόθηκαν έχουν προκαλέσει σκληρές αντιδράσεις και ερμηνείες. Αυτό με οδηγεί στο να αντιδράσω».

Όπως αναφέρει, «η επίσκεψή μας σηματοδότησε μια σημαντική στιγμή στη σύνθετη διαδικασία βελτίωσης Φοτων σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Ήταν το αποτέλεσμα της προσεκτικής προετοιμασίας και της διπλωματικής εργασίας που πραγματοποιήθηκε για μήνες για να επιστρέψει αυτή η χώρα σε μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση σε σχέση με την ΕΕ».

«Και παρά τη σαφή προθυμία να πάει καλά, η αυστηρή ερμηνεία των κανόνων πρωτοκόλλου από τις τουρκικές αρχές έχει δημιουργήσει μια απελπιστική κατάσταση: τη διαφοροποιημένη ή και μειωτική μεταχείριση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», σημειώνει.

«Οι λίγες εικόνες που κυκλοφόρησαν με έδειξαν να νιώθω σαν ανασφαλής γι’ αυτήν την κατάσταση. Τίποτα δεν είναι πιο μακριά από την πραγματικότητα ή τα βαθιά μου συναισθήματα», διευκρινίζει. «Το ίδιο ισχύει και για τις αρχές του σεβασμού που είναι απαραίτητες για μένα».

«Προς το παρόν, ενώ αντιλαμβανόμαστε τη δυσάρεστη φύση της κατάστασης, επιλέξαμε να μην την επιδεινώσουμε με ένα δημόσιο περιστατικό και στην αρχή της συνάντησης της ουσίας της πολιτικής συζήτησης που επρόκειτο να ξεκινήσουμε, η Ουρσούλα και εγώ, με τους οικοδεσπότες μας», συνεχίζει και καταλήγει:

«Η ουσία ήταν συγκεκριμένα η συνομιλία που είχαμε με τον Πρόεδρο Ερντογάν σχετικά με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών και γενικότερα την υπεράσπιση των θεμελιωδών μας αξιών του κράτους δικαίου και της ελευθερίας της έκφρασης».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top