Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: Οποιαδήποτε χώρα μπορεί να βρεθεί στη θέση της Ινδίας

Προβληματισμός για την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην Ευρώπη

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσματα ινδικής μετάλλαξης στη χώρα μας. Ρεπορτάζ της Κατερίνας Παπακωστοπούλου. Βίντεο από το δελτίο του Star στις 23/4

Την ώρα που η Ευρώπη «χαλαρώνει» τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό και οι Ευρωπαίοι επιστρέφουν σταδιακά στην κανονικότητα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας βρίσκεται σε επιφυλακή, προειδοποιώντας ότι «μια κατάσταση αντίστοιχη με αυτή στην Ινδία ενδέχεται να εμφανιστεί οπουδήποτε». 

Ινδία: Στο έλεος του κορωνοϊού η χώρα – Εκατόμβες νεκρών από την πανδημία

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι η τεράστια υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ινδία ίσως να οφείλεται στο παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που πρωτοεντοπίστηκε στη χώρα, αλλά και σε άλλους παράγοντες, όπως η μη τήρηση των υγειονομικών κανόνων.

κορωνοϊός Ινδία

Συναγερμός στην παγκόσμια κοινότητα για την υγειονομική κρίση στην Ινδία. ap images

«Είναι πάντα τεράστια πρόκληση για τις χώρες όπου έχουν χαλαρώσει τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπου πραγματοποιούνται μαζικές συναθροίσεις, όπου υπάρχουν πιο μεταδοτικά παραλλαγμένα στελέχη και όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι μικρή, όλα αυτά μπορεί να δημιουργήσουν την τέλεια καταιγίδα», προειδοποίησε ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε στη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου. 

Ο Κλούγκε υπενθύμισε ότι στις περίπου 50 χώρες που εξετάζει ο ΠΟΥ Ευρώπης «τα ατομικά και συλλογικά μέτρα δημόσιας υγείας και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης παραμένουν καθοριστικοί παράγοντες» για την ανάσχεση της πανδημίας, την ώρα που ο αριθμός των νέων μολύνσεων στην περιοχή μειώνεται «με σημαντικό ρυθμό για πρώτη φορά εδώ και δύο μήνες». 

Ινδική μετάλλαξη: Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα

Το στέλεχος Β.1.617 χαρακτηρίζεται από μια σειρά μεταλλάξεων στο γονίδιο της ακίδας (Spike) του ιού, μεταξύ των οποίων το συνδυασμό E484Q και L452R. Ωστόσο, το στέλεχος που ανιχνεύθηκε στη χώρα μας δεν φέρει τη μετάλλαξη Ε484Q, η οποία χαρακτηρίζεται ως μετάλλαξη διαφυγής του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη φυλογενετική ανάλυση, υποδηλώνουν ότι το στέλεχος Β.1.617 που ανιχνεύθηκε χωρίς τη μετάλλαξη Ε484Q έχει προέλευση από τις Η.Π.Α. και συγκεκριμένα την πολιτεία της Καλιφόρνια.

Σημειώνεται ότι το ινδικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού Β.1.617 έχει εντοπιστεί σε 17 χώρες, πολλές εκ των οποίων στην Ευρώπη. Θεωρείται «στέλεχος ενδιαφέροντος» και όχι «στέλεχος ανησυχίας», όπως αποκαλούνται τα πιο επικίνδυνα παραλλαγμένα στελέχη. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top