Γενοκτονία των Αρμενίων: Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη

Βράζει η Τουρκία μετά την αναγνώριση από τις ΗΠΑ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, διαβιβάζοντας την «έντονη αντίδραση» της Τουρκίας για την κίνηση της Ουάσιγκτον.

Ο Τζο Μπάιντεν έγινε χθες ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής που χαρακτήρισε «γενοκτονία» τη σφαγή 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915.

Η παραδοσιακή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την ημέρα μνήμης, στις 24 Απριλίου, ανέφερε χθες για πρώτη φορά τη λέξη «γενοκτονία». 

Επικοινωνία Μπάιντεν - Ερντογάν: Του είπε για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

«Οι Αμερικανοί τιμούν όλους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία, η οποία άρχισε σαν σήμερα πριν από 106 χρόνια», έγραψε ο Τζο Μπάιντεν.

Η ιστορικής σημασίας αυτή ανακοίνωση προκάλεσε την οργή της Άγκυρας, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο νατοϊκών συμμάχων.

Επιστολή Μητσοτάκη για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ είπε στον πρεσβευτή των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ ότι η ανακοίνωση των ΗΠΑ δεν έχει καμία νομική βάση και ότι η Άγκυρα «την απορρίπτει, την βρίσκει απαράδεκτη και την καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο».

Ανέφερε επίσης ότι η ανακοίνωση προκαλεί «πλήγμα στις σχέσεις που θα είναι δύσκολο να επιδιορθωθεί».

Γενοκτονία Αρμενίων: Έντονες αντιδράσεις από την κίνηση Μπάιντεν

Την ίδια ώρα, σε σκληρές δηλώσεις για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ προχώρησαν ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι και ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Δένδιας για τη Γενοκτονία: Η σκέψη μας στους Αρμένιους  φίλους μας

Συγκεκριμένα, ο Φουάτ Οκτάι υποστήριξε ότι με την κίνησή του ο Μπάιντεν αγνοεί τα δεινά και τον πόνο των Τούρκων που δολοφονήθηκαν από Αρμένιους αντάρτες.

«Απορρίπτουμε την εκτίμηση του Μπάιντεν για τα γεγονότα του 1915, η οποία αποτελεί ένδειξη της παραχάραξης της ιστορίας για χάρη πολιτικών σκοπιμοτήτων. Αυτή η δήλωση, η οποία βασίζεται στους αβάσιμους ισχυρισμούς των Αρμενίων και αγνοεί τα δεινά και τον πόνο των Τούρκων που δολοφονήθηκαν από τους Αρμένιους αντάρτες, δεν έχει καμία αξία έναντι του έθνους και της ιστορίας μας. Τα αρχεία μας είναι ανοιχτά σε όσους το επιθυμούν», σχολίασε στο Twitter.

Ο Μπαχτσελί από την άλλη είπε:

«Στο ένδοξο παρελθόν του τουρκικού έθνους δεν υπάρχει ούτε γενοκτονία ούτε σφαγή. Η ιστορία μας είναι πεντακάθαρη και δεν οφείλουμε να αποδείξουμε τίποτα και σε κανέναν» σχολίασε ο κ. Μπαχτσελί χαρακτηρίζοντας πολιτική ανοησία την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Μπάιντεν: «Ήλθε η ώρα να χωρίσουν οι δρόμοι μας από μία χώρα που ήταν σύμμαχος. Η σκανδαλώδης και στρεβλή δήλωση Μπάιντεν επισείει τον κίνδυνο οι σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ να ολισθήσουν σε ένα εντελώς διαφορετικό σημείο. Με μία τέτοια νοοτροπία που προσπαθεί να ρίξει σκιά γενοκτονίας σε μια χώρα, με την οποία έχει δημιουργήσει σχέσεις φιλίας και στρατηγικούς δεσμούς, είναι σίγουρο ότι τίποτα δεν θα είναι το ίδιο όπως πριν».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top