Financial Times: Πώς σχολίασαν το χαστούκι Μπάιντεν στην Τουρκία

«Ρισκάρει να επιδεινώσει τις σχέσεις με τον Ερντογάν»

Ιστορική δήλωση έκανε το Σάββατο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι οι σφαγές των Αρμενίων του 1915 επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας συνιστούν γενοκτονία.

Ιστορική στιγμή: Ο Μπάιντεν αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Αυτό αναμένεται να εξοργίσει την Τουρκία και ενδεχομένως να επιδεινώσει περαιτέρω τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ κάνει τον γύρο των διεθνών δικτύων με τους Financial Times να αναφέρουν σε δημοσίευμα με τίτλο «Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη γενοκτονία των Αρμενίων για πρώτη φορά» και υπότιτλο που τονίζει ότι ο Μπάιντεν ρισκάρει να επιδεινώσεις τις σχέσεις με τον Ερντογάν, ότι ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου τόνισε ότι η αναγνώριση της γενοκτονίας είχε ως στόχο να «τιμήσει τα θύματα» και όχι να «αποδώσει ευθύνες». 

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή για να τον ενημερώσει για την ανακοίνωση εκ των προτέρων. 

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα των FT, η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Μπάιντεν έρχεται μετά από μία ψυχρή περίοδο για τις σχέσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας μετά από τις διαφωνίες σχετικά με την αγορά από πλευράς Τουρκίας ενός προηγμένου ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος που έχει σχεδιαστεί για να καταρρίψει αεροσκάφη του ΝΑΤΟ και για την υπόθεση της Halkbank.
Ένας αξιωματούχος της διοίκησης του Μπάιντεν δήλωσε ότι η επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών ήταν «πολύ επαγγελματική».

«Οι δύο ηγέτες έχουν μία μακρά πορεία, συνεργάστηκαν πολύ στενά κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα-Μπάιντεν», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι υπάρχει ένας «πολύ μεγάλος αριθμός ζητημάτων» στα οποία θα μπορούσαν να εργαστούν στενά η Ουάσιγκτον και η Άγκυρα, μαζί με «μια σειρά από γνωστές διαφορές… που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι ήθελε να «γυρίσει μια νέα σελίδα» με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, δύο από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας, καθώς η χώρα κατέβαλε προσπάθειες να προσελκύσει επενδύσεις στην οικονομία των 717 δισεκατομμυρίων δολαρίων και να συγκρατήσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την ανεργία.

Οι περισσότεροι ιστορικοί και σχεδόν 30 χώρες κρίνουν τη δολοφονία έως και 1,5 εκατομμυρίων χριστιανών Αρμενίων που ξεκίνησαν το 1915 ως γενοκτονία που ενορχηστρώθηκε από το κράτος.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί πέθαναν κατά τη διάρκεια του χάους του πρώτου παγκόσμιου πολέμου και της επακόλουθης κατάρρευσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Γενοκτονία Αρμενίων: Η πρώτη αντίδραση Ερντογάν - Τσαβούσογλου

Φοβούμενοι ότι θα συμπαραταχθούν με τον εχθρό τους τη Ρωσία, οι Αρμένιοι χριστιανοί συνελήφθησαν και είτε σκοτώθηκαν είτε οδηγήθηκαν μακριά από την αρχαίων χρόνων πατρίδα τους σε τμήματα της σημερινής Τουρκίας στην έρημο της Συρίας, όπου λιμοκτόνησαν μέχρι θανάτου. Η εκστρατεία, καθώς και εκείνες κατά των Ελλήνων και των Σύρων χριστιανών, συνέβαλε στη δημιουργία ενός πιο ομοιογενούς έθνους όταν η τουρκική δημοκρατία ιδρύθηκε το 1923 από τις στάχτες της πολυπολιτισμικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, γράφουν οι FT.

Προηγούμενοι πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν αποφύγει την ετικέτα της γενοκτονίας, γνωρίζοντας τους κινδύνους που θα θέσει στη στρατηγική σχέση με την Τουρκία, όπου οι ΗΠΑ λειτουργούν αεροπορική βάση. Ένας αξιωματούχος του Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναγνωρίζουν την Τουρκία ως «κρίσιμο σύμμαχο του ΝΑΤΟ».

Ωστόσο, οι FT υπενθυμίζουν ότι ο Μπάιντεν έχει πει ότι θα ακολουθήσει μια εξωτερική πολιτική βασισμένη σε αξίες και υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της προεδρικής του εκστρατείας να αναγνωρίσει τη γενοκτονία ως μέρος μιας δέσμευσης για την προάσπιση των «καθολικών δικαιωμάτων».


Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top