ΕΜΑ για AstraZeneca: «Τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των παρενεργειών»

Τι ανέφερε ο οργανισμός για τις θρομβώσεις και την αποτελεσματικότητά του

Η Κομισιόν δε θα πάρει επιπλέον εμβόλια από την εταιρεία. Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star. (22/4)

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα έπειτα από μια νέα μελέτη ότι τα οφέλη του εμβολίου για τον κορωνοϊό της AstraZeneca αυξάνονται με την ηλικία και συνεχίζουν να υπερτερούν των κινδύνων, όπως εκείνους της δημιουργίας θρόμβων. 

ΕΜΑ για AstraZeneca: Στις σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου οι θρομβώσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τον ΕΜΑ να διεξάγει μια νέα μελέτη μετά τις ανησυχίες πολλών ευρωπαϊκών χωρών, που αποφάσισαν να περιορίσουν τη χρήση του εμβολίου το οποίο ανέπτυξε το αγγλο-σουηδικό εργαστήριο στους ηλικιωμένους λόγω των αναφορών περί θρόμβων.

Εμβολιασμοί: Μεγάλη Τετάρτη ξεκινούν τα εμβόλια οι 30άρηδες με ΑstraZeneca

AstraaZeneca: Τι είπε ο ΕΜΑ για τις παρενέργειες του εμβολίου

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες παρενέργειες, σύμφωνα με τον ΕΜΑ, είναι συνήθως ήπιες ή μέτριες και βελτιώνονται μέσα σε λίγες ημέρες.

Οι πιο σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια αίματος, οι οποίες εκτιμάται ότι εμφανίζονται σε 1 στους 100.000 εμβολιασμένους ανθρώπους και σε περίπτωση που κάποιος εμφανίσει συμπτώματα πρέπει να ζητήσει ιατρική βοήθεια.

Εμβόλια: Mύθοι και αλήθειες για τις παρενέργειες και την ασφάλειά τους

εμβόλιο AstraZeneca

AstraZeneca: Τα οφέλη του εμβολίου σύμφωνα με τον ΕΜΑ

Η επιτροπή ανέλυσε, επίσης, τα οφέλη του εμβολίου και τον κίνδυνο ασυνήθιστων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες στο πλαίσιο των μηνιαίων ποσοστών μόλυνσης.

Εμβόλια: Μια δόση Pfizer ή AstraZeneca ρίχνει κατά 65% τον κίνδυνο μόλυνσης

Επιπλέον, η ανάλυση εξέτασε την πρόληψη των νοσοκομειακών νοσηλεύσεων, τις εισαγωγές σε ΜΕΘ και τους θανάτους λόγω του COVID-19, με βάση διαφορετικές παραδοχές της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για τη συγκράτηση της εμφάνισης αυτών των ασυνήθιστων θρόμβων αίματος. Έδειξε ότι τα οφέλη του εμβολιασμού αυξάνονται με την αύξηση της ηλικίας και των ποσοστών μόλυνσης.

Ο ΕΜΑ προχώρησε στους υπολογισμούς δεχόμενος ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι 80% και διαρκεί τουλάχιστον τέσσερις μήνες.

Η έκθεση αξιολόγησης της επιτροπής CHMP με τα πλήρη δεδομένα θα δημοσιευθεί σύντομα. Η τρέχουσα ανάλυση δεν αποτελεί αξιολόγηση της σχέσης οφέλους-κινδύνου του εμβολίου, η οποία παραμένει θετική για ενήλικες σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Το Vaxzevria έχει εγκριθεί στην ΕΕ επειδή τα οφέλη του υπερτερούν των κινδύνων για ένα άτομο που ενδέχεται να εκτεθεί στον παράγοντα που προκαλεί ασθένεια. Ωστόσο, οι εθνικές αρχές εξετάζουν αργότερα άλλους παράγοντες όταν αποφασίζουν πώς να χρησιμοποιούν καλύτερα τα εμβόλια, αναφέρει ο ΕΜΑ. 

Τέλος, η επιτροπή συνέστησε να συνεχίσει να χορηγεί μια δεύτερη δόση του εμβολίου μεταξύ 4 και 12 εβδομάδων μετά τη χορήγηση της πρώτης.

Κυριακίδου: «Τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca υπερτερούν των σπάνιων κινδύνων»

Το μήνυμα από τη σημερινή νέα γνωμάτευση του ΕΜΑ πως τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca υπερτερούν των σπάνιων κινδύνων παρενεργειών, επεσήμανε με δήλωσή της η Επίτροπος αρμόδια για θέματα υγείας Στέλλα Κυριακίδου, μετά τις επίσημες ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

AstraZeneca: Η Κομισιόν δε θα πάρει επιπλέον εμβόλια από την εταιρεία

Η Επίτροπος έστειλε στους Υπουργούς Υγείας νέα επιστολή που ζητά συντονισμό και επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή στη ΕΕ έχει ήδη εμβολιαστεί το 24,5% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ έχει εμβολιαστεί με μία δόση και 9,1% είναι πλήρως εμβολιασμένο

Συγκεκριμένα, στη δήλωσή της η Επίτροπος αναφέρει τα εξής: «Μετά από επίσημο αίτημα της Κομισιόν, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξέτασε τα δεδομένα από τον εμβολιασμό και τα επιδημιολογικά δεδομένα που υπέβαλαν τα κράτη μέλη σχετικά με το εμβόλιο AstraZeneca για να δώσει μια ακριβέστερη επιστημονική γνώμη σχετικά με το προφίλ ασφάλειας του εμβολίου στο πλαίσιο των οφελών για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και διαφορετικά ποσοστά μόλυνσης».

Τέλος, η κ. Κυριακίδου τόνισε ότι η εμβολιαστική εκστρατεία σε ολόκληρη την ΕΕ αυξάνεται με τη μέρα.

Δείτε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top