Ινδία: Νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού σαρώνει τη χώρα - Είναι πιο θανατηφόρα

Γέμισαν νεκρούς τα κρεματόρια που λειτουργούν ασταμάτητα

Συγγενείς ασθενών με κορωνοϊό «λεηλάτησαν» τις αποθήκες νοσοκομείου για να πάρουν μπουκάλες οξυγόνου για να τις δώσουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα / Reuters

Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες από τις καύσεις νεκρών και τους κλιβάνους στα κρεματόρια της Ινδίας, όπου ο κορωνοϊός «σπρώχνει» το σύστημα υγείας της χώρας στην κατάρρευση.

Αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς, εκτός από τον αυξημένο αριθμό νεκρών και κρουσμάτων, είναι μια νέα, επικίνδυνη παραλλαγή του ιού που φαίνεται πως μπορεί να ξεφύγει από την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια. Σύμφωνα με τη Daily Mail, η παραλλαγή «B.1.617» εξαπλώνεται πιο εύκολα και είναι πιο θανατηφόρα.

Συγγενείς νεκρών κλαίνε για τους ανθρώπους τους / AP Images

Το τελευταίο 24ωρο, η Ινδία κατέγραψε 259.170 νέες μολύνσεις και 1.761 νεκρούς, τη στιγμή που στα νοσοκομεία βρίσκονται πολλοί νέοι άνθρωποι. Η Μεγάλη Βρετανία έχει βάλει την Ινδία στην «κόκκινη λίστα» μετά τα κρούσματα της νέας μετάλλαξης που βρέθηκαν τα τέλη Μαρτίου, τα περισσότερα από τα οποία συνδέονται με ταξίδια στην Ινδία.

Γιατί εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα ο ιός

Η Ινδία ξεκίνησε τον εμβολιασμό ήδη από τις αρχές του έτους. Αυτό προκάλεσε ένα συναίσθημα σιγουριάς μερ αποτέλεσμα τα μέτρα προστασίας να χαλαρώσουν σε μεγάλο βαθμό. Σύμφωνα με το ίδιο μέσο, οι άνθρωποι σταμάτησαν να φορούν μάσκα και να τηρούν τις αποστάσεις, ενώ υπήρξε συνωστισμός σε θρησκευτικές τελετές, εκλογές και αγώνες.

Η κατάσταση στη χώρα πιέζει ασφυκτικά το σύστημα υγείας, το οποίο βρίσκεται υπό κατάρρευση. Τα νοσοκομεία μεγάλων πόλεων έχουν ξεμείνει από μπουκάλες οξυγόνου, τη στιγμή που όλο και νεότεροι άνθρωποι κάνουν εισαγωγή στα νοσοκομεία.

Ασθενοφόρα μεταφέρουν τους νεκρούς στα κρεματόρια / AP Images

Όπως αναφέρουν γιατροί στο Νέο Δελχί, τα δύο τρίτα των ασθενών αφορούν ηλικίες κάτων των 45 ετών ενώ στη Βομβάη νοσηλεύονται ακόμα και παιδιά μεταξύ 12 και 15 ετών.

Σε μια προσπάθεια να προλάβει την κατάσταση, η χώρα ανακοίνωσε ότι από τις αρχές Μαΐου θα ξεκινήσει εμβολιασμούς στα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω. Ωστόσο δεν είναι γνωστό κατά πόσο θα μπορεί να εμβολιαστεί μια μεγάλη μερίδα πληθυσμού λόγω της ελλιπούς προμήθειας εμβολίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ινδία κατοικούν πάνω από 1,4 δισεκατομμύρια πολίτες.

Αυξήθηκαν οι σοροί στα κρεματόρια

Σε πολλές πολιτείες της Ινδίας, τα κρεματόρια δεν σταματούν να λειτουργούν λεπτό. Οι σοροί έχουν αυξηθεί με αποτέλεσμανα υπάρχει ακόμα και χρόνος αναμονής, με τους συγγενείς να παίρνουν αριθμημένα κουπόνια και να περιμένουν έως και 12 ώρες.

Σύμφωνα με αξιωματούχο στο κρεματόριο Ramnath Ghela, τον περασμένο μήνα αποτεφρόνονταν περίπου 20 σοροί την ημέρα ενώ σήμερα ξεπερνούν τις 80.

Σε άλλες περιοχές, τα κρεματόρια έχουν υποστεί ζημιές λόγω της συνεχόμενης χρήσης τους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top