Μεταναστευτικό: Η χώρα που αύξησε σημαντικά τις αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ

Μπήκε στις 10 πρώτες χώρες καταγωγής

μεταναστευτικό

Οι Ουκρανοί υπέβαλαν σημαντικά περισσότερες αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ τον Φεβρουάριο του 2021, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, καθιστώντας τους μία από τις δέκα κορυφαίες εθνικότητες των αιτούντων, σε πλήρη αντίθεση με πολλές άλλες βασικές εθνικότητες, οι οποίες εξακολουθούν να υποβάλλουν πολύ λιγότερες αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από το COVID-19, ανακοίνωσε σήμερα το EASO, η υπηρεσία ασύλου της ΕΕ.

Το EASO αναφέρει ότι ενώ το συνολικό επίπεδο ήταν περίπου σταθερό σε σύγκριση με τους τελευταίους μήνες, οι Ουκρανοί υπέβαλαν πολλές περισσότερες αιτήσεις (αύξηση κατά 72%, σχεδόν 1.000), οι περισσότερες σε τέσσερα χρόνια και ουσιαστικά περισσότερες από ό, τι πριν από το ξέσπασμα του κορωνοϊού. Αυτή η ξαφνική αύξηση έθεσε την Ουκρανία στις 10 πρώτες χώρες καταγωγής για πρώτη φορά από το 2016.

Μεταναστευτικό: Μειώθηκαν οι διελεύσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ

Επιπλέον αναφέρει ότι η παράνομη μετανάστευση προς τα Κανάρια Νησιά έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Αντίστοιχα, οι Μαροκινοί (+ 14%), οι υπήκοοι Μάλι και Σενεγάλης (+ 22% και στις δύο περιπτώσεις) υποβάλλουν όλο και περισσότερο αιτήσεις διεθνούς προστασίας στην ΕΕ.

Οι κορυφαίες χώρες καταγωγής τον Φεβρουάριο ήταν η Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράκ και η Νιγηρία. Ο αριθμός των αιτήσεων από τους Σύρους σταθεροποιήθηκε πάνω από 10.000, περισσότερες από τις επόμενες έξι χώρες καταγωγής. Μόνο οι Σύροι αντιπροσώπευαν το ένα τέταρτο όλων των αιτήσεων ασύλου που υποβλήθηκαν στην ΕΕ.

Για τις μισές από τις 10 πρώτες χώρες καταγωγής των αιτούντων, οι αιτήσεις μέχρι στιγμής δεν πλησίασαν το επίπεδο τον Φεβρουάριο του 2020, τον τελευταίο μήνα πριν από την εμφάνιση του COVID-19 στην Ευρώπη. Τον Φεβρουάριο του 2021, οι συνολικές αιτήσεις στην ΕΕ ήταν λιγότερες από τα δύο τρίτα των αιτήσεων που υποβλήθηκαν ένα χρόνο νωρίτερα. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει επίσης ένδειξη ανοδικής τάσης προς τα επίπεδα πριν από το COVID-19, η επίδραση της πανδημίας στις αιτήσεις ασύλου είναι προφανώς όχι βραχύβια.

Αντίθετα, οι αιτήσεις ασυνόδευτων ανηλίκων ήταν συγκρίσιμες με τα επίπεδα πριν από το COVID-19. Τον Φεβρουάριο του 2021, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι υπέβαλαν περισσότερες από 1.300 αιτήσεις στην ΕΕ, που αντιστοιχούν στο 80% του αριθμού τον Φεβρουάριο του 2020. Ήδη στα τέλη του 2020, οι αιτήσεις ασυνόδευτων ανηλίκων είχαν υπερβεί τα επίπεδα πριν από την πανδημία.

Tέλος το EASO καταγράφει ότι οι αρχές ασύλου της ΕΕ εξέδωσαν σχεδόν 41.000 πρωτοβάθμιες αποφάσεις τον Φεβρουάριο του 2021, λίγο περισσότερο από ό, τι τον Ιανουάριο (+ 7%) και πάνω από το επίπεδο των αιτήσεων.

Περίπου 405.600 υποθέσεις εκκρεμούσαν σε πρώτο βαθμό, περίπου σταθερές από τον Ιανουάριο. Το ποσοστό αναγνώρισης  στην ΕΕ + ήταν 32% τον Φεβρουάριο του 2021, που αντιστοιχεί στο ποσοστό αναγνώρισης ΕΕ για το 2020. Σύμφωνα με τους προηγούμενους μήνες, τρεις στις πέντε θετικές αποφάσεις το Φεβρουάριο χορήγησαν το καθεστώς του πρόσφυγα, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν επικουρική προστασία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top