Μεταναστευτικό: Μειώθηκαν οι διελεύσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ

Ποια είναι η κατάσταση στη Μεσόγειο

μεταναστευτικό

Ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ μειώθηκε κατά 7% τους πρώτους τρεις μήνες του 2021 σε σύγκριση με πριν από ένα χρόνο σε περίπου 24.000, κυρίως λόγω της πτώσης των αφίξεων στην Ανατολική και Δυτική Μεσόγειο, σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς.

Τον Μάρτιο, ο αριθμός των παράνομων συνοριακών διελεύσεων έφτασε τις 5.750, περίπου 4% περισσότερο από ό, τι τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

Νέα απόπειρα να περάσουν βάρκες με μετανάστες στη Λέσβο

Σε ό,τι αφορά στη Δυτική Αφρική, σχεδόν 1.000 παράτυποι μετανάστες έφτασαν στις Καναρίες Νήσους τον Μάρτιο, υπερδιπλάσιος από το σύνολο του Μαρτίου 2020.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, περισσότεροι από 3.300 παράτυποι μετανάστες έφτασαν στις Καναρίες Νήσους, υπερδιπλασιάζοντας το σύνολο από την ίδια περίοδο του 2020.

Οι υπήκοοι από τις υποσαχάριες χώρες, οι περισσότεροι ισχυρίζονται ότι προέρχονται από το Μάλι και την Ακτή του Ελεφαντοστού, αντιπροσώπευαν τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων.

Διελεύσεις μεταναστών στη Μεσόγειο

Την ίδια ώρα ο αριθμός των μεταναστών που διασχίζουν την Κεντρική Μεσόγειο αυξήθηκε σχεδόν τέσσερις φορές τον Μάρτιο σε σύγκριση με πριν από ένα χρόνο, φτάνοντας τα 1.800 άτομα.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου του τρέχοντος έτους, ο συνολικός αριθμός παράνομων διαβάσεων σε αυτήν τη διαδρομή υπερδιπλασιάστηκε σε περίπου 8.450.

Οι υπήκοοι της Τυνησίας και της Ακτής του Ελεφαντοστού αντιπροσώπευαν τις δύο βασικές εθνικότητες σε αυτήν τη μεταναστευτική διαδρομή.

Υπήρξαν περίπου 1.050 ανιχνεύσεις παράνομων διαβάσεων συνόρων στη Δυτική Μεσόγειο τον Μάρτιο, σχεδόν διπλάσιες από τον ίδιο μήνα του 2020.

Έβρος: Ο αγώνας που δίνουν καθημερινά οι Έλληνες συνοριοφύλακες

Το σύνολο για τους πρώτους τρεις μήνες του 2021 ήταν περίπου 2.700, ή 8% λιγότερο από ό, τι την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Οι Αλγερινοί αντιπροσώπευαν τρεις από κάθε πέντε ανιχνεύσεις σε αυτή τη διαδρομή φέτος, ενώ οι Μαροκινοί αποτελούσαν τις περισσότερες από τις υπόλοιπες αφίξεις.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, αναφέρθηκαν περίπου 1.850 ανιχνεύσεις παράνομων διαβάσεων τον Μάρτιο στη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου, 43% λιγότερο από ό, τι πριν από ένα χρόνο.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου, ο συνολικός αριθμός των ανιχνεύσεων μειώθηκε κατά 71% σε περίπου 3.300. Οι υπήκοοι της Συρίας και της Τουρκίας αντιπροσώπευαν τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών που εντοπίστηκαν.

Κύπρος: Έβαλαν συρματόπλεγμα 11 χλμ. για να αποτρέψουν μεταναστευτικές ροές

Τέλος, υπήρξαν λιγότερες από 100 ανιχνεύσεις παράνομων διαβάσεων συνόρων που έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων τον Μάρτιο, αν και το τελικό ποσοστό πιθανότατα θα είναι σημαντικά υψηλότερο.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σχεδόν 6.000 μετανάστες εντοπίστηκαν στα σύνορα της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, περίπου στο ίδιο επίπεδο με το σύνολο από την ίδια περίοδο του 2020. Οι δύο βασικές εθνικότητες που εντοπίστηκαν ήταν Σύριοι και Αφγανοί.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top