Μπάιντεν: «Τιμωρεί» τη Ρωσία με οικονομικές κυρώσεις και απελάσεις

Kατηγορεί τη Μόσχα για ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2020

Κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία και απέλαση 10 Ρώσων διπλωματών. Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (15/04)

Σειρά οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, ενώ προανήγγειλε και τηνν απέλαση δέκα Ρώσων διπλωματών.

ΗΠΑ - Ρωσία: Ετοιμάζει νέες κυρώσεις ο Τζο Μπάιντεν

Οι σκληρές αποφάσεις από την πλευρά των ΗΠΑ έρχονται ως απάντηση στις κυβερνοεπιθέσεις και στην ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020 που αποδίδονται στην Μόσχα.

Ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε προεδρικό διάταγμα που θα επιτρέψει την επιβολή και νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας ώστε να προκληθούν «στρατηγικές και οικονομικές συνέπειες» εις βάρος της, «εάν συνεχίσει ή ευνοήσει την κλιμάκωση των ενεργειών διεθνούς αποσταθεροποίησης», προειδοποιεί σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

ΝΑΤΟ: Στηρίζει την απόφαση για κυρώσεις

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ εκφράζουν με ανακοίνωσή τους την υποστήριξή τους προς την απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να απελάσει δέκα Ρώσους διπλωμάτες.

«Οι χώρες του ΝΑΤΟ εκφράζουν την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους στην Σύμμαχό τους, τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την ανακοίνωση των μέτρων που απαντούν στις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες της Ρωσίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ατλαντική Συμμαχία.

Επιπλέον προειδοποιούν ότι «η Ρωσία συνεχίζει να επιδεικνύει ένα σταθερό πρότυπο αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της Γεωργίας, και συνέχισε την παραβίαση, τη μη εφαρμογή και την καταστρατήγηση πολλών διεθνών υποχρεώσεων και δεσμεύσεων, συμπεριλαμβανομένου του Μνημονίου της Βουδαπέστης».

Στα παραδείγματα περιλαμβάνονται «η απόπειρα παρέμβασης σε εκλογές σε συμμαχικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ, εκτεταμένες εκστρατείες παραπληροφόρησης  και κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι Σύμμαχοι εκτιμούν ότι «όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν την ευθύνη της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την παραβίαση των SolarWinds».

Οι πρέσβεις τονίζουν δε ότι υποστηρίζουν με αλληλεγγύη «τις Ηνωμένες Πολιτείες» και «καταδικάζουμε την επίθεση εναντίον του Αλεξέι Ναβάλνι, ενός Ρώσου αντιπολιτευόμενου, με τη χρήση ενός νευρικού παράγοντα από την απαγορευμένη ομάδα Novichok».

«Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, αποτελεί σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και αντίκειται στη Σύμβαση περί Χημικών Όπλων. Οι αναφορές ότι η Ρωσία ενθάρρυνε επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν είναι επίσης ανησυχητικές», σημειώνουν.

«Οι σύμμαχοι θα συνεχίσουν να εργάζονται σε στενή διαβούλευση για να αντιμετωπίσουν τις ενέργειες της Ρωσίας, οι οποίες αποτελούν απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια», αναφέρουν.

«Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως την αποσταθεροποιητική της συμπεριφορά και να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις, όπως κάνουν οι Σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένου του υφιστάμενου ελέγχου όπλων, του αφοπλισμού και των συμφωνιών και δεσμεύσεων μη διάδοσης», τονίζουν.

«Καλούμε επίσης τη Ρωσία να σταματήσει τις προκλήσεις της και να σταματήσει αμέσως τις εντάσεις στα σύνορα της Ουκρανίας και στην Κριμαία που είναι παράνομα προσαρτημένη», σημειώνουν.

"Ενώ συνεχίζουμε να διασφαλίζουμε τη στάση αποτροπής και άμυνας μας, το ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτό σε περιοδικό, στοχοθετημένο και ουσιαστικό διάλογο και σε μια εποικοδομητική σχέση με τη Ρωσία, όταν οι ενέργειες της Ρωσίας το καθιστούν δυνατό. Λυπούμαστε που η Ρωσία συνεχίζει να αγνοεί την πρόσκληση του ΝΑΤΟ στις αρχές του 2020 να πραγματοποιήσει συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας", καταλήγουν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top