Μιανμάρ: 7χρονο κορίτσι σκοτώθηκε από δυνάμεις ασφαλείας - Το νεότερο θύμα

Πυροβόλησαν κατά του πατέρα της, όμως χτυπήθηκε το παιδί

Aπεργία σιωπής: Οι διαδηλωτές στη Μιανμάρ δοκίμασαν μια νέα τακτική σήμερα, καλώντας τους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι και τις επιχειρήσεις να κλείσουν για την ημέρα- ΑΡvideohub

Ένα 7χρονο κοριτσάκι, που σκοτώθηκε μέσα στο σπίτι του όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ στην πόλη Μανταλάι της Μιανμάρ, είναι το νεότερο θύμα μέχρι στιγμής από το στρατιωτικό πραξικόπημα.

Μιανμάρ: 12 νεκροί στις διαδηλώσεις - Ανάμεσα τους κι ένα 13χρονο παιδί

Οι υπάλληλοι ενός γραφείου τελετών στο Μανταλάι είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι ένα 7χρονο κορίτσι σκοτώθηκε από σφαίρες στο προάστιο Τσαν Μια Τάζι χθες. Οι στρατιώτες πυροβόλησαν εναντίον του πατέρα της, όμως χτυπήθηκε το παιδί που καθόταν στην αγκαλιά του, μέσα στο σπίτι, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη αδελφή της στον ιστότοπο Myanmar Now. Στην ίδια περιοχή σκοτώθηκαν άλλοι δύο άνθρωποι.

Η χούντα κατηγορεί τους φιλοδημοκρατικούς διαδηλωτές για εμπρησμούς και βιαιοπραγίες αλλά υποστηρίζει ότι θα χρησιμοποιήσει τη λιγότερη δυνατή βία για να καταστείλει τις καθημερινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής κυβέρνησης Ζάου Μιν Τουν είπε ότι συνολικά έχουν σκοτωθεί 164 διαδηλωτές και εξέφρασε τη λύπη του για τους θανάτους αυτούς. Ωστόσο η Ένωση Βοήθειας για τους Πολιτικούς Κρατουμένους (AAPP), μια οργάνωση ακτιβιστών, υποστηρίζει ότι τα θύματα ανέρχονται σε 261.

Μιανμάρ: Δύο νεκροί από τα αστυνομικά πυρά - Ανάμεσά τους ένας ανήλικος

Η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children εξέφρασε «τη φρίκη της που παιδιά συνεχίζουν να είναι μεταξύ των στόχων», ενώ αναφέρθηκε σε περίπου 20 ανηλίκους που σκοτώθηκαν τις επτά τελευταίες εβδομάδες.

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε χθες η πόλη Μανταλάι της Μιανμάρ από τις συγκρούσεις διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας- φωτογραφία ΑΡ

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε χθες η πόλη Μανταλάι της Μιανμάρ από τις συγκρούσεις διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας- φωτογραφία ΑΡ

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στους δρόμους της Μιανμάρ κατά του πραξικοπήματος

Χθες το βράδυ, σε συνοικία της Ρανγκούν και στη Θάχτον στην πολιτεία Μον, διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους με αναμμένα κεριά στη μνήμη των θυμάτων.

Μιανμάρ: Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών

Ακτιβιστές στη Μιανμάρ σχεδιάζουν νέες κινητοποιήσεις εναντίον της χούντας σήμερα. Μεταξύ άλλων προβλέπεται μια σιωπηλή απεργία. Πολλές επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές, ενώ οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Διαδηλωτές κρύβονται από τις δυνάμεις ασφαλείας στη Μανταλάι της Μιανμάρ- φωτογραφία ΑΡ

Διαδηλωτές κρύβονται από τις δυνάμεις ασφαλείας στη Μανταλάι της Μιανμάρ- φωτογραφία ΑΡ

Αφέθηκαν ελεύθεροι 600 συλληφθέντες

Περισσότεροι από 600 συλληφθέντες από τις δυνάμεις ασφαλείας μετά το πραξικόπημα στη Μιανμάρ αφέθηκαν ελεύθεροι σήμερα, όπως έγινε γνωστό.

«Σήμερα απελευθερώσαμε 360 άνδρες και 268 γυναίκες από τη φυλακή Ινσέιν» στη Ρανγκούν, δήλωσε αξιωματούχος του σωφρονιστικού ιδρύματος.

Μιανμάρ: Πέθανε 20χρονη διαδηλώτρια που είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι

Μεταξύ των ανθρώπων που απελευθερώθηκαν ήταν «πολίτες που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις, καθώς και άνθρωποι που συνελήφθησαν στη διάρκεια της νύκτας ή κάποιοι που απλώς είχαν βγει να αγοράσουν κάτι» ανέφερε μέλος μιας ομάδας νομικής υποστήριξης που επεσήμανε ότι είδε 15 λεωφορεία να αναχωρούν από τη φυλακή.
Από την 1η Φεβρουαρίου έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 2.800 άνθρωποι, σύμφωνα με την Ένωση Αρωγής Πολιτικών Κρατουμένων (AAPP).

Πολλοί εξ αυτών κρατούνται σε μυστικές τοποθεσίες και δεν εκπροσωπούνται νομικά. Εκατοντάδες «θεωρούνται αγνοούμενοι», έχει καταγγείλει ο ΟΗΕ, με έναν εμπειρογνώμονα του οργανισμού να κάνει λόγο για ενδεχόμενα «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στη Μιανμάρ.

Ο δημοσιογράφος του Associated Press, Θέιν Ζάου, που απελευθερώθηκε μετά από έναν μήνα

Ο δημοσιογράφος του Associated Press, Θέιν Ζάου, που απελευθερώθηκε μετά από έναν μήνα- φωτογραφία ΑΡ

Η χούντα στοχοθετεί και τους δημοσιογράφους. Ο Θέιν Ζάου, φωτογράφος του Associated Press, κατηγορείται ότι «έσπειρε τον τρόμο και διέδωσε ψευδείς ειδήσεις». Σήμερα πρόκειται να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου της Ρανγκούν.

Νέα αναβολή της δίκης της ηγέτιδας που ανετράπη από τις στρατιωτικές δυνάμεις

Σήμερα επρόκειτο να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου η ανατραπείσα ηγέτιδα της Μιανμάρ, Αούνγκ Σαν Σου Τσι, εναντίον της οποίας η χούντα έχει απαγγείλει μια σειρά κατηγοριών.

Όμως η ακροαματική διαδικασία αναβλήθηκε και πάλι λόγω κακής σύνδεσης στο διαδίκτυο, καθώς πολλά δίκτυα wifi παραμένουν κομμένα εδώ και πολλές ημέρες στη Μιανμάρ.

Διαδηλωτές με πλακάτ ζητούν να απαλλαγούν από τη στρατιωτική κυβέρνηση- φωτογραφία ΑΡ

Διαδηλωτές με πλακάτ ζητούν να απαλλαγούν από τη στρατιωτική κυβέρνηση- φωτογραφία ΑΡ

«Αναβλήθηκε για την 1η Απριλίου», δήλωσε ο Κιν Μάουνγκ Ζάου, δικηγόρος της 75χρονης ηγέτιδας, την οποία δεν έχει ακόμη λάβει έγκριση να επισκεφθεί.

Από την 1η Φεβρουαρίου που ο στρατός κατέλαβε την εξουσία στη Μιανμάρ και συνέλαβε την εκλεγμένη ηγέτη της χώρας, Αούνγκ Σαν Σου Τσι, έχουν γίνει μαζικές διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος και παράλληλα εκατοντάδες συλλήψεις πολιτικών και διαδηλωτών. Η 20χρονη Μία Θουάτε Κάινγκ ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έχασε τη ζωή του, ανάμεσα σε αυτές τις διαδηλώσεις. 

Μιανμάρ: Κυρώσεις από την ΕΕ στους στρατιωτικούς του πραξικοπήματος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ επέβαλαν, χθες, κυρώσεις σε πρόσωπα που συνδέονται με το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου που ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top