Μιανμάρ: 12 νεκροί στις διαδηλώσεις - Ανάμεσα τους κι ένα 13χρονο παιδί

Περισσότεροι από 70 νεκροί σε διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ (Βιρμανία) σκότωσαν τουλάχιστον 12 ανθρώπους χθες στη Ρανγκούν, το Μανταλάι και άλλες πόλεις της χώρας, ανάμεσά τους ένα 13χρονο παιδί και έναν βουδιστή μοναχό, καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά της στρατιωτικής χούντας και ενώ η σκιώδης πολιτική κυβέρνηση που έχει περάσει στην παρανομία δεσμεύθηκε για την ανατροπή με «επανάσταση» του πραξικοπήματος της 1ης Φεβρουαρίου και την εγκαθίδρυση μίας ομοσπονδιακής δημοκρατίας, στην πρώτη δημόσια ανακοίνωσή της.

Μιανμάρ: Άλλοι δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν από την αστυνομία

Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και στρατιωτικής χούντας στη Μιανμάρ- φωτογραφία ΑΡ

Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και στρατιωτικής χούντας στη Μιανμάρ- φωτογραφία ΑΡ

Ο Μαν Γουίν Χενγκ Ταν, ο οποίος ορίσθηκε προσωρινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από την Επιτροπή Εκπροσώπησης της Συνέλευσης της Ενωσης (των δύο σωμάτων που απαρτίζουν το κοινοβούλιο της χώρας) απευθύνθηκε για πρώτη φορά προς τον λαό της χώρας μέσω του Facebook και προανήγγειλε ότι η Επιτροπή, η οποία βρίσκεται επίσης στην παρανομία, θα νομοθετήσει ώστε οι πολίτες «να έχουν το δικαίωμα να υπερασπισθούν τους εαυτούς τους» και ότι η διακυβέρνηση θα ανατεθεί σε «υπηρεσιακή λαϊκή διοικητική ομάδα».

Μιανμάρ: Κυρώσεις από την ΕΕ στους στρατιωτικούς του πραξικοπήματος

Δυνάμεις ασφαλείας του στρατιωτικού πραξικοπήματος σημαδεύουν με τα όπλα τους διαδηλωτές- φωτογραφία ΑΡ

Δυνάμεις ασφαλείας του στρατιωτικού πραξικοπήματος σημαδεύουν με τα όπλα τους διαδηλωτές- φωτογραφία ΑΡ

«Είναι η σκοτεινότερη στιγμή για την χώρα και η ώρα της αυγής είναι κοντά», έγραψε ο αντιπρόεδρος της πολιτικής κυβέρνησης της Μιανμάρ που βρίσκεται στην παρανομία μαζί με όσα στελέχη του κυβερνώντος Κόμματος της Εθνικής Ενωσης για την Δημοκρατία δεν έχουν συλληφθεί από την χούντα.

Μιανμάρ: Πέθανε 20χρονη διαδηλώτρια που είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι

Το κίνημα πολιτικής ανυπακοής που ξεκίνησε από ομάδες δημόσιων λειτουργών, όπως γιατροί και εκπαιδευτικοί, έχει εξελιχθεί σε γενική απεργία στη Μιανμάρ που έχει παραλύσει πολλούς τομείς της οικονομίας, αφαιρώντας από τη στρατιωτική χούντα την διαχείριση σημαντικών τομέων της δημόσιας ζωής.

Το κίνημα πολιτικής ανυπακοής ξεκίνησε από ομάδες δημόσιων λειτουργών, όπως γιατροί και εκπαιδευτικοί

Το κίνημα πολιτικής ανυπακοής ξεκίνησε από ομάδες δημόσιων λειτουργών, όπως γιατροί και εκπαιδευτικοί

Περισσότεροι από 70 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά την καταστολή των διαδηλώσεων κατά του πραξικοπήματος , ανακοίνωσε η Ενωση Πολιτικών Κρατουμένων της χώρας.

Ηνωμένες Πολιτείες, Ινδία, Αυστραλία και Ιαπωνία δεσμεύθηκαν να συνεργασθούν για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βιρμανία. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε συνομιλίες μέσω τηλεδιάσκεψης με τους ομολόγους του των τριών χωρών. Οι τέσσερις ηγέτες επαναδιατύπωσαν την προσήλωσή τους στην ασφάλεια της περιοχής.

Από την 1η Φεβρουαρίου που ο στρατός κατέλαβε την εξουσία στη Μιανμάρ και συνέλαβε την εκλεγμένη ηγέτη της χώρας, Αούνγκ Σαν Σου Τσι, έχουν γίνει μαζικές διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος και παράλληλα εκατοντάδες συλλήψεις πολιτικών και διαδηλωτών. Η 20χρονη Μία Θουάτε Κάινγκ είναι ο πρώτος άνθρωπος που έχασε τη ζωή του, ανάμεσα σε αυτές τις διαδηλώσεις. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top