Ισλανδία: «Ξύπνησε» ηφαίστειο κοντά στο Ρέικιαβικ

Ένα κόκκινο νέφος τέφρας κάλυψε τον ουρανό

Το ηφαιστειακό σύστημα του Κρίσουβικ βρίσκεται νότια του όρους Φάγκρανταλσφιαλ, στη χερσόνησο Ρέικιανες, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ισλανδίας / Πηγή βίντεο: ΑΡ

Ένα κοκκινωπό νέφος τέφρας φωτίζει τον ουρανό γύρω από την πρωτεύουσα της Ισλανδίας, το Ρέικιαβικ.

Ηφαίστειο, το οποίο απέχει περίπου σαράντα χιλιόμετρα από το Ρέικιαβικλ, «ξύπνησε» την Παρασκευή, με αποτέλεσμα να απαγορεύτηκαν όλες οι εισερχόμενες και εξερχόμενες πτήσεις.

«Άρχισε ηφαιστειακή έκρηξη στο Φάγκρανταλσφιαλ», ανέφερε η ισλανδική μετεωρολογική υπηρεσία μέσω Twitter, προσθέτοντας ότι για τις αεροπορικές πτήσεις ισχύει «κόκκινος συναγερμός», πάντως από πλευράς σεισμικής δραστηριότητας καταγράφονται «πολύ λίγες» δονήσεις.

Ατύχημα για τον Μπάιντεν: Σκόνταψε τρεις φορές στα σκαλιά του Air Force One

Το ηφαιστειακό σύστημα του Κρίσουβικ βρίσκεται νότια του όρους Φάγκρανταλσφιαλ, στη χερσόνησο Ρέικιανες, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ισλανδίας.

«Η πρώτη ειδοποίηση παραλήφθηκε από την μετεωρολογική υπηρεσία στις 23:40 (ώρα Ελλάδας). Η ηφαιστειακή έκρηξη επιβεβαιώθηκε από webcams και δορυφορικές εικόνες», εξήγησε η ισλανδική μετεωρολογική υπηρεσία με ανάρτηση στον ιστότοπό της.
Ελικόπτερο με επιστημονικό προσωπικό στάλθηκε να εκτιμήσει το μέγεθος της έκρηξης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το διεθνές αεροδρόμιο Keflavik και το μικρό ψαράδικο λιμάνι Γκρίνταβικ δεν απέχουν παρά μερικά χιλιόμετρα από το ηφαίστειο, πάντως γενικότερα η περιοχή όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η ηφαιστειακή έκρηξη είναι ακατοίκητη και δεν αναμένεται να παρουσιαστεί κίνδυνος για τους πολίτες.

Στη χερσόνησο Ρέικιανες καταγράφηκαν τουλάχιστον 40.000 σεισμικές δονήσεις τις τελευταίες εβδομάδες.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top