Κορωνοϊός: Αύξηση της σπάνιας επιπλοκής MIS-C σε παιδιά στις ΗΠΑ

Πολλές οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με το σπάνιο σύνδρομο

Ανησυχία προκαλεί στις ΗΠΑ η αύξηση των περιστατικών με την σπάνια επιπλοκή MIS-C, το σύνδρομο φλεγμονής πολλαπλών συστημάτων που εμφανίζεται στα παιδιά κι εμφανίζεται ως επιπλοκή του κορωνοϊού, στις ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ πριν από την 1η Μαρτίου είχαν καταγραφεί 2.617 περιπτώσεις MIS-C στις Ηνωμένες Πολιτείες  και 33 παιδιά έχασαν τη ζωή τους. Στις αρχές Φεβρουαρίου είχαν αναφερθεί 2.060 περιπτώσεις και 30 θάνατοι παιδιών. 

Κορωνοϊός: Το μυστηριώδες σύνδρομο τύπου Kawasaki πλήττει και ενήλικες

Οι γιατροί δεν ξέρουν τι προκαλεί το σπάνιο αυτό σύνδρομο. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι τα παιδιά που το εμφανίζουν, πρώτα έχουν νοσήσει από κορωνοϊό, αλλά όχι πάντα. Τα παιδιά δεν ασθενούν σοβαρά από κορωνοϊό, αλλά η συγκεκριμένη επιπλοκή αν εμφανιστεί, μπορεί να είναι σοβαρή. 

Το CDC συμβουλεύει τους γονείς να επικοινωνήσουν αμέσως με έναν γιατρό εάν τα παιδιά έχουν πυρετό, κοιλιακό άλγος, έμετο, διάρροια, πόνο στον αυχένα, εξάνθημα, κόκκινα μάτια ή επιπλέον κούραση.

Νέα προειδοποίηση για το παιδικό σύνδρομο που συνδέεται με τον κορωνοϊό

Στις ΗΠΑ περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις MIS-C ήταν σε άνδρες και οι περισσότερες εμφανίστηκαν σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 1 – 14 ετών. 

Σύμφωνα με το αμερικανικό CDC το συγκεκριμένο σύνδρομο έχει επηρεάσει δυσανάλογα τους Αφροαμερικανούς. Στην τελευταία ενημέρωσή του, το CDC δήλωσε ότι το 66% (842) των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν είναι σε παιδιά λατινικής καταγωγής, ή μη ισπανόφωνους μαύρους (746 περιπτώσεις).

Τους τελευταίους μήνες, πολλά παιδικά νοσοκομεία είδαν περισσότερες περιπτώσεις από ό, τι είχαν προηγουμένως στην πανδημία. Συνήθως, μια αύξηση στο MIS-C ακολουθεί μια αύξηση στις περιπτώσεις Covid-19.

ΠΟΥ: Μελετάται πιθανή σχέση Covid -19 με τη νόσο Kawasaki

«Τα παιδιά που βλέπουμε είναι αρκετά άρρωστα και περίπου τα μισά έως τα δύο τρίτα χρειάζονται τη ΜΕΘ μας», ανέφερε ο Δρ. Σαμ Ντομίνγκεζ από το Παιδικό Νοσοκομείο του Κολοράντο, το οποίο είδε επίσης «δραματική αύξηση» σε περιπτώσεις από το Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο. 

Τα περισσότερα παιδιά φαίνεται να τα πηγαίνουν καλά μετά το MIS-C. Ωστόσο, οι γιατροί δεν είναι σίγουροι τι σημαίνει ανάκαμψη και ποια μακροπρόθεσμα προβλήματα μπορεί να προκαλέσει το MIS-C.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο περιοδικό JAMA Neurology ανέφερε ότι τα νευρολογικά συμπτώματα είναι κοινά μεταξύ των παιδιών που νοσηλεύτηκαν για Covid-19 ή MIS-C. Αν και τα συμπτώματα επιλύθηκαν για τους περισσότερους ασθενείς, ορισμένα εξελίχθηκαν σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις. Και μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο ενθαρρύνει τους γιατρούς να παρακολουθήσουν αυτούς τους ασθενείς για να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχουν γνωστικά, αναπτυξιακά ή φυσικά προβλήματα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top