Νέα προειδοποίηση για το παιδικό σύνδρομο που συνδέεται με τον κορωνοϊό

Τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν αμέσως στο νοσοκομείο

Άμεσα στο νοσοκομείο πρέπει να μεταφερθούν τα παιδιά που παρουσιάζουν το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο παίδων, γνωστό ως MIS-C, το οποίο συνδέεται με τον κορωνοϊό

ΠΟΥ: Μελετάται πιθανή σχέση Covid -19 με τη νόσο Kawasaki

Αυτό τόνισαν οι γιατροί του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Τρίτη, προειδοποιώντας πως τα συμπτώματα του συγκεκριμένου συνδρόμου δεν μοιάζουν με τα κλασικά συμπτώματα του κορωνοϊού. 

Συνήθως, όπως εξήγησαν περιλαμβάνουν πόνο στο στομάχι και εμετό, σε συνδυασμό με υψηλό πυρετό.

Βρετανία: Νεκρός 14χρονος με φλεγμονώδη ασθένεια- Θετικός στον κορωνοϊό

Οι επιστήμονες τόνισαν πως το σύνδρομο ίσως προκαλέσει βλάβες στην καρδιακή λειτουργία των παιδιών και χρήζει άμεσης θεραπείας. Επεσήμαναν μάλιστα πως η σύνδεση του συνδρόμου αυτού με τον κορωνοϊό γίνεται όλο και περισσότερο εμφανής, ακόμα κι αν τα παιδιά βγουν αρχικά αρνητικά στον ιό και δεν εμφανίσουν ποτέ κάποιο από τα κλασικά του συμπτώματα. 

Ανησυχία για δύο παιδιά πoυ νοσηλεύονται με Kawasaki

Την περασμένη εβδομάδα το αμερικανικό CDC εξέδωσε επείγουσα ανακοίνωση προς τους γιατρούς να επαγρυπνούν όσον αφορά στο συγκεκριμένο παιδικό σύνδρομο, καθώς τουλάχιστον 20 πολιτείες έχουναναφέρει ότι ερευνούν πιθανές περιπτώσεις του. 

Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες είναι ότι σύμφωνα με τον επικεφαλής της παιδιατρικής κλινικής Northwell Health στη Νέα Υόρκη, Τζέιμς Σνάιντερ, ότι περίπου τα μισά παιδιά εμφάνισαν ανωμαλίες στη στεφανιαία αρτηρία. 

Ο ίδιος θεωρεί πως καθώς τα παιδιά ήταν προηγουμένως υγιή, οι ανωμαλίες προκλήθηκαν από το σύνδρομο, πιθανόν ως αποτέλεσμα μιας καθυστερημένης απάντησης του ανοσοποιητικού συστήματος στον κορωνοϊό.

«Περισσότερα από τα μισά από τα 33 παιδιά που νοσηλεύτηκαν τον Απρίλιο και τον Μάιο στην παιδιατρική κλινική Northwell ανέπτυξαν μία μορφή καρδιακής δυσλειτουργίας», λέει ο Σνάιντερ. Τα περισσότερα από τα παιδιά δεν είχαν υποκείμενα νοσήματα που να ανησυχούν τους γονείς.

Ο γιατρός Νίκολας Ρίστερ, ο οποίος εργάζεται σε παιδιατρική κλινική στο Τέξας και ειδικεύεται στις μολυσματικές ασθένειες λέει ότι «η μεγαλύτερη ανησυχία που έχουμε τώρα, ειδικά για τα παιδιά, προέρχεται κυρίως από φλεγμονές γύρω από την καρδιά». Αυτός είναι και ο λόγος που αρχικά οι γιατροί θεώρησαν ότι το σύνδρομο αυτό είναι το σύνδρομο Καβασάκι. 

Ακόμη κι αν κάποιοι γιατροί διστάζουν να πάνε τα παιδιά τους στο νοσοκομείο, πρέπει. Ο δρ. Μάικλ Λέβιν, ο οποίος κούραρε μερικά από τα πρώτα άρρωστα παιδιά με το σύνδρομο αυτό στο Λονδίνο, λέει ότι κάποια από τα παιδιά που κλήθηκε να θεραπεύσει, βρίσκονταν ήδη σε κρίσιμη κατάσταση όταν πήγαν στο νοσοκομείο.

«Εν μέσω καραντίνας, το μήνυμα ήταν να μείνουμε σπίτι, πολλοί γονείς απέφευγαν να μεταφέρουν τα παιδιά τους στο νοσοκομείο, ακόμη κι αν είχαν υψηλό πυρετό με αποτέλεσμα να φτάνουν σοβαρά άρρωστα», είπε.

Το σύνδρομο MIS-C μπορεί να διαγνωστεί με μια ανάλυση αίματος και αν η διάγνωση γίνει εγκαίρως τα παιδιά επιστρέφουν στα σπίτια τους μετά από λίγες μέρες νοσηλείας. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top