Παγκόσμια Ημέρα Της Γυναίκας: Η θέση της στα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ

Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat

γυναίκες

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα 8 Μαρτίου και η Eurostat έδωσε στη δημοσιότητα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τη θέση της γυναίκας στη ΕΕ.

Οι γυναίκες κατείχαν το 33% των εδρών στα εθνικά κοινοβούλια στην ΕΕ το 2020. Αυτό το μερίδιο αυξάνεται συνεχώς από το 2004, όταν οι γυναίκες αντιπροσώπευαν περίπου το ένα πέμπτο (21%) των μελών στα εθνικά κοινοβούλια.

Σύμφωνα με την Eurostat, ενώ το μερίδιο των εδρών που κατέχουν οι γυναίκες στα εθνικά κοινοβούλια διαφέρει σημαντικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ, καμία χώρα της ΕΕ δεν είχε περισσότερες γυναίκες από τους άνδρες που κατέχουν έδρες στο κοινοβούλιο της.

Επίσης το 2020:

  • Το υψηλότερο μερίδιο γυναικών μελών στα εθνικά κοινοβούλια καταγράφηκε στη Σουηδία (σχεδόν 50%). Ακολουθούν: Φινλανδία (46%), Βέλγιο (43%) και Ισπανία (από 42%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία και τη Μάλτα (από 13%). Η Ελλάδα και η Κύπρος με 22%, κατατάσσονται 7η και 8η από το τέλος.
  • Η Φινλανδία είχε το υψηλότερο ποσοστό γυναικών μελών στην κυβέρνησή της (55%). Ακολουθούν: Αυστρία (53%), Σουηδία (52%), Γαλλία (51%) και Βέλγιο (50%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Μάλτα (8%), στην Ελλάδα (11%) και στην Εσθονία (13%). Στην Κύπρο, το ποσοστό αυτό είναι 25% στην 8η χαμηλότερη θέση.
  • 4 στους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων είναι γυναίκες, ενώ δεν υπήρχε καμία το 2004. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν υπήρξαν ποτέ περισσότερες από τέσσερις γυναίκες Πρόεδροι ή Πρωθυπουργοί ταυτόχρονα στην ΕΕ.
  • 33% (από 20% το 2004) το μερίδιο των γυναικών μελών κυβέρνησης (Υπουργοί και Υφυπουργοί) στην ΕΕ

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top