Ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας

Τι είπε η διευθύντρια τομέα στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης

Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογάν

Την ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, τόνισε η Angelina Eichhorst διευθύντρια τομέα Δυτικής Ευρώπης, Δυτικών Βαλκανίων, Τουρκίας και  Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), σε παρέμβασή της σε συζήτηση που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης German Marshall Fund με θέμα «Σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας: Σε αναζήτηση θετικής ατζέντας».

Ερντογάν: Ζήτησε σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους

«Είναι σημαντικό όλα τα κανάλια επικοινωνίας να είναι ανοιχτά» εξήγησε κατά την παρέμβασή της η A.Eichhorst κατά τη διάρκεια υπενθυμίζοντας ότι αυτή η σχέση είναι σημαντική, αλλά και περίπλοκη.

Όπως είπε «η εμπιστοσύνη είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο. Πρέπει να εμπιστευτούμε ο ένας τον άλλον. Η Τουρκία πρέπει να μας εμπιστευθεί στις προθέσεις μας και πρέπει να πιστέψουμε και εμείς τις προθέσεις της Τουρκία», σημειώνοντας  ότι «πρέπει να αποφύγουμε τις εκπλήξεις» και «να προετοιμάσουμε ο ένας τον άλλον για το επόμενο στάδιο και για το τι θέλουμε να κάνουμε».

«Είναι σημαντικό οι εταίροι να εμπιστεύονται ξανά ο ένας τον άλλον για να εργαστούν σε μια ατζέντα που θα μπορούσε να περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία: τελωνειακή ένωση, απελευθέρωση θεωρήσεων, μετανάστευση - πρόσθετη υποστήριξη για τους πρόσφυγες -πρόσθετη υποστήριξη για την οικονομία», κατέγραψε.

«Υπάρχει τεράστιο δυναμικό συνεργασίας για την Πράσινη Συμφωνία, συνδεσιμότητα, η Τουρκία δείχνει βασικό ενδιαφέρον σε αυτά», συμπλήρωσε.

ΕΕ: Ανησυχία για τις εξελίξεις στην Τουρκία σε βάρος φοιτητών

Τόνισε ακόμα ότι το μήνυμα των 27 στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο του 2020, όταν οι ηγέτες προσέφεραν τη δυνατότητα μιας θετικής ατζέντας «είναι ένα πολύ σημαντικό και βλέπουμε από την Άγκυρα ένα μήνυμα έντονου ενδιαφέροντος να συνεργαστούμε». «Εργαζόμαστε βήμα  βήμα και πρέπει να είμαστε ρεαλιστές όσον αφορά τις προσδοκίες και τα αποτελέσματα», διευκρίνισε.

Σε  ό,τι αφορά την πρόταση διοργάνωσης διάσκεψης για τη Μεσόγειο, η Α.Eichhorst είπε ότι υπάρχουν διεργασίες σε εξέλιξη και τόνισε ότι «είναι σημαντικό να έχουμε με μια μορφή με όλους τους εταίρους γύρω από το τραπέζι», χωρίς ωστόσο να προσφέρει συγκεκριμένες ημερομηνίες. Όπως είπε «δεν θα είναι αύριο» και «είναι απαραίτητο να προετοιμαστεί καλά στον κατάλληλο χρόνο και τόπο».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top