Κορωνοϊός: Τι έδειξε η έρευνα του ΠΟΥ στην Ουχάν για την προέλευση του ιού

«Δεν έχει εντοπιστεί ακόμη ποιο ζώο φταίει για αυτή»

Δείτε το ρεπορτάζ του Star στις 19/1 σχετικά με τις πιέσεις που δέχτηκαν οι γιατροί της Ουχάν ώστε να μη μιλήσουν για τον κορωνοϊό.

«Δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις για να διαπιστωθεί αν ο κορωνοϊός είχε διαδοθεί στην Ουχάν πριν από τον Δεκέμβριο του 2019», είναι ένα από τα συμπεράσματα της έρευνας της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που βρέθηκε στην κινεζική πόλη για να ερευνήσει την προέλευση του φονικού ιού.        

Ουχάν: Απειλούν συγγενείς θυμάτων κορωνοϊού για να μη μιλήσουν στον ΠΟΥ

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Πέτερ Μπεν Εμπαρεκ, εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που ταξίδεψε στην Κίνα, η έρευνα της ομάδας του ΠΟΥ για την προέλευση της Covid-19 δε μετέβαλε δραματικά την εικόνα για την εμφάνιση της επιδημίας, αλλά απέδωσε νέες πληροφορίες.

Γιατροί της Ουχάν: «Μας ζήτησαν να πούμε ψέματα για τον κορωνοϊό»

Απαντώντας στις θεωρίες συνωμοσίας για το αν ο ιός «ξέφυγε» από κάποιο εργαστήριο, ο επιθεωρητής του κλιμακίου το χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά απίθανο», σημειώνοντας ότι δε θα γίνει περαιτέρω έρευνα για αυτό.

ΠΟΥ Ουχάν

Κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας στην αγορά της Ουχάν. AP Images

«Δεν εντοπίστηκε το ζώο από το οποίο προήλθε η Covid-19»

Η διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από ειδικούς από την Κίνα και τον ΠΟΥ, που πραγματοποίησε έρευνα στην πόλη Ουχάν, ανακοίνωσε ότι δε βρήκε στοιχεία που να συνομολογούν στην παρουσία του ιού στην κινεζική αυτή πόλη πριν από την ανακοίνωση της εμφάνισής του τον Δεκέμβριο 2019, ούτε εντόπισε το ζώο από το οποίο προήλθε η νόσος.

Όσον αφορά την αρχική εκτίμηση ότι ο ιός μεταδόθηκε στον άνθρωπο από τις νυχτερίδες ή τον παγκολίνο, ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας επεσήμανε ότι η μετάδοση προερχόμενη από ζώο είναι πιθανή, ωστόσο δεν έχει εντοπιστεί ακόμη συγκεκριμένα ποιο ζώο φταίει για αυτή.

Η ερευνητική αποστολή για την ανακάλυψη της προέλευσης του ιού και της μετάδοσής του για να λάβει τις διαστάσεις πανδημίας θεωρήθηκε σημαντική για την καλύτερη αντιμετώπιση μίας πιθανής μελλοντικής επιδημίας, αλλά συνάντησε σημαντικά εμπόδια στο έργο της, καθώς οι κινεζικές αρχές υπήρξαν εξαιρετικά  απρόθυμες να επιτρέψουν την έλευση διεθνών εμπειρογνωμόνων στην Κίνα.


Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top