Ακάρ: «Αν μιλάτε για φιλία αποστρατικοποιείστε τα 16 νησιά»

Προκλητικός για μια ακόμα φορά ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Την ενόχλησή του για την επίσκεψη της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου, εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χουλουσί Ακάρ στην εφημερίδα «Ακσάμ». 

«Έχουν πραγματοποιήσει 78 επισκέψεις υψηλού επιπέδου στα νησιά που βρίσκονται ακριβώς κάτω από το μύτη μας μέχρι τώρα. Αυτό είναι πρόκληση. Αν μιλάτε για φιλία, τότε αποστρατικοποιείστε αυτά τα νησιά», είπε επαναφέροντας το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών και πρόσθεσε:

Αυστηρό μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρμεντ προς την Άγκυρα

«Έχουν εξοπλίσει 16 νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς. Από τα 23 τα 16… Παρά τις συνθήκες του Παρισιού και της Λωζάνης… “Ποιος είναι επεκτατικός;” ρώτησα τη Γερμανίδα υπουργό. Δεν υπάρχει μέρος στον κόσμο με 6 μίλια χωρικών υδάτων και 10 μίλια εναέριου χώρου».

Ο Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα ότι προσπαθεί να επηρεάσει την Ευρώπη με αναληθή και εκφοβιστικά σενάρια και αρνήθηκε πως η Τουρκία έχει στόχο να επιτεθεί στη χώρα μας.

Ερντογάν: «Πυρά» κατά ΗΠΑ και Γαλλίας - Τους αποκάλεσε «τρομοκράτες»

«Τώρα προσπαθούν να καλύψουν τις ανομίες τους και να εξηγήσουν τα προβλήματά τους, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, στην Ευρώπη. Ο έλληνας υπουργός είπε στη Γερμανίδα υπουργό ότι τρεις φορές φτάσαμε στο χείλος του πολέμου με την Τουρκία. Πολλά όνειρα βλέπουν… Εμείς ούτε τέτοιες σκέψεις έχουμε, ούτε τέτοια σχέδια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε ακόμα την ικανοποίησή του για τη μη εκπλήρωση από τη Γερμανία του αιτήματος του υπουργού Άμυνας, να μην δώσει στην Τουρκία τα εξαρτήματα για τα υποβρύχια. 

Τουρκία: Η Ουάσινγκτον «διηύθυνε» τους πραξικοπηματίες το 2016

«Υπάρχει εμπάργκο σε περισσότερα από 700 εξαρτήματα που απαιτούνται από την αμυντική μας βιομηχανία. Έχουμε δώσει τον κατάλογο, αναμένουμε να αρθούν τα εμπόδια», δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία με τη Γερμανία, για παράδειγμα σε παραγωγή drones ή άλλων εξοπλισμών.

Σε άλλη του συνέντευξη στην εφημερίδα «Χουριέτ», ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προέκρινε το «μοντέλο της Κρήτης» για το ρωσικό αντι-αεροπορικό σύστημα S-400.

Τουρκία: Προκλητική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για τη μειονότητα της Θράκης

Δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, για ένα μοντέλο παρόμοιο με αυτό που εφαρμόζει η Ελλάδα στα S-300 στην Κρήτη. Όπως επισήμανε ο Ακάρ, τα S-300 στην Κρήτη δεν είναι πάντα σε λειτουργία, επομένως και τα S-400 στην Τουρκία δε χρειάζεται να λειτουργούν συνεχώς, παρά μόνο όταν προκύψει κάποια απειλή.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υπενθύμισε ότι πολλές χώρες που προσχώρησαν στο ΝΑΤΟ κράτησαν τα πυραυλικά συστήματα που είχαν αγοράσει κατά τη διάρκεια της περιόδου της Σοβιετικής Ένωσης.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top