Κορωνοϊός: Μαίνεται ο πόλεμος για τα εμβόλια

Η AstraZeneca για τη δημοσίευση του συμβολαίου με ΕΕ

Μαίνεται ο πόλεμος για τα εμβόλια καθώς η Ευρώπη βάζει μπλόκο στην εξαγωγή τους. Ο ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca και η πρόεδρος της Κομισιόν στέλνει αυστηρό μήνυμα στην εταιρεία.

«Περιμένω από την εταιρεία να παραδώσει τα 400 εκατομμύρια δόσεις όπως συμφωνήθηκε. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε εμβόλια για τους Ευρωπαίους, τους γείτονες και τους συνεργάτες μας σε όλο τον κόσμο», έγραψε στο Twitter.

Η AstraZeneca σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου στην οποία συμμετείχε το Star και η δημοσιογράφος Μαρία Τσιλινίκου, έδωσε τις δικές της εξηγήσεις.

«Για αυτό που έγινε με το συμβόλαιο σήμερα είναι πολύ ατυχές και ανησυχητικό αλλά πέρα από αυτό δεν υπάρχουν πολλά που μπορούμε να πούμε.  Μπορώ να σας πω ότι παράγουμε ένα μεγάλο αριθμό εμβολίων αυτούς τους μήνες. Η εταιρεία σκοπεύει να μεταφέρει την πρώτη ύλη του εμβολίου από άλλες μονάδες παραγωγής ανά τον κόσμο ώστε τα τελικά στάδια παραγωγής να γίνουν στην ΕΕ με στόχο να αυξηθούν οι διαθέσιμες ποσότητες».

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή βγήκε στη δημοσιότητα το συμβόλαιο που υπέγραψε η εταιρεία με την ΕΕ.

AstraZeneca: Στη δημοσιότητα το συμβόλαιο που υπέγραψε με την ΕΕ

Η Κομισιόν σημειώνει ότι η σύμβαση διασφαλίζει την απαίτηση για παραγωγή στα τέσσερα εργοστάσια (δύο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα στο Βέλγιο κι ένα στη Γερμανία) σε Ευρωπαϊκό έδαφος και εξασφαλίζει τα σχετικά χρονοδιαγράμματα, αλλά και δεσμεύει την εταιρεία να παράγει επαρκείς ποσότητες για την εκτέλεση του συμβολαίου, πριν από την αδειοδότηση από τον ΕΜΑ.

Εμβόλια: H Koμισιόν ενέκρινε μηχανισμό για τη διαφάνεια στις εξαγωγές

«Κεραυνοί» από τα γερμανικά μέσα

Για ομολογία αποτυχίας της επιχείρησης εμβολιασμού υπό τη σημαία της Ευρωπαϊκης Ενωσης κάνει λόγο ο γερμανικός Τύπος, τονίζοντας ότι αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στις κυβερνήσεις και τους πολίτες των κρατών-μελών.

Αποκλιμάκωση διένεξης ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου για τα εμβόλια

Σε μια απότομη κλιμάκωση της μάχης της ΕΕ για την εξασφάλιση προμηθειών εμβολίων, οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν χθες ότι θα χρησιμοποιήσουν όρο στη συμφωνία του Brexit που επιτρέπει -κατ' εξαίρεση -τελωνιακούς ελέγχους στα σύνορα Βόρειας Ιρλανδίας-Ιρλανδίας με στόχο να αποτρέψει «κρυφές» εξαγωγές εμβολίων από την Ευρώπη προς την Βρετανία. Μετά από τα απανωτά τηλεφωνήματα του Μπορις Τζόνσον οπισθοχώρησε.

Ο Βασίλης Κικίλιας στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών υγείας του Ευρωπαϊκου Λαϊκου Κόμματος

Ο Έλληνας υπουργός υγείας  Βασίλης Κικίλιας συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Υγείας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και τόνισε  ότι η Ευρώπη των 27 Κρατών οφείλει να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος και να απλώσει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, προστατεύοντας τους πιο αδύναμους πολίτες απέναντι σε επιχειρηματικούς ή διακρατικούς ανταγωνισμούς.

Αισιόδοξος ο Μπουρλά για την παραδοση των εμβολιων της PFIZER

Αισιόδοξος είναι ο Αλβέρτος Μπουρλά σχετικά με την παράδοση των εμβολίων της Pfizer.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να παραδώσουμε τις δόσεις του εμβολίου που έχουμε υποσχεθεί στον κόσμο».

H Ευρώπη έδωσε έγκριση στο εμβόλιο της AstraZeneca για τους άνω των 18 ετών

Την ίδια ώρα, μελέτη δείχνει ότι το εμβόλιο της Pfizer διατηρεί σε πολύ μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα του απέναντι στο βρετανικό στέλεχος.
 

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star Channel

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top