Ουχάν: Ξεκινούν οι έρευνες του ΠΟΥ για την προέλευση του κορωνοϊού

Η Κίνα υποστηρίζει ότι δε φέρει ευθύνη για την πανδημία

Οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ ανεβαίνουν στο λεωφορείο / Reuters

Ξεκινούν σήμερα, Πέμπτη, οι έρευνες των εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ στην Ουχάν για την προέλευση της πανδημίας του κορωνοϊού που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019. 

Υπενθυμίζεται ότι οι επιστήμονες έφτασαν στην κινεζική πόλη στις 14 Ιανουαρίου και μπήκαν σε καραντίνα 14 ημερών. Ωστόσο το έργο τους φαίνεται πως θα είναι δύσκολο καθώς συγγενείς των θυμάτων του κορωνοϊού καταγγέλλουν ότι οι κινεζικές αρχές προσπαθούν να τους «φιμώσουν».

Ουχάν: Απειλούν συγγενείς θυμάτων κορωνοϊού για να μη μιλήσουν στον ΠΟΥ

Μια ομάδα του AFP είδε τους εμπειρογνώμονες να ανεβαίνουν σε ένα λεωφορείο που τους περίμενε έξω από το ξενοδοχείο και να αναχωρούν προς άγνωστο προορισμό.

του ΠΟΥ ανεβαίνουν στο λεωφορείο

Οι εμεπιρογνώμονες του ΠΟΥ ανεβαίνουν στο λεωφορείο / AP images

Η επίσκεψη αυτή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για το κινεζικό καθεστώς, το οποίο επιθυμεί να αποποιηθεί οποιασδήποτε ευθύνης για την πανδημία, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, αν και έχει σχεδόν εξαλειφθεί στην Κίνα.

Αρχικά Κινέζοι ειδικοί είχαν δηλώσει ότι η Covid-19 πρωτοεμφανίστηκε σε αγορά της Ουχάν όπου πωλούνταν ζωντανά, άγρια ζώα. Όμως κινεζικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία ελέγχονται από το Κομμουνιστικό Κόμμα, απορρίπτουν σταδιακά τη θεωρία αυτή και προωθούν μία άλλη, μη αποδεδειγμένη, σύμφωνα με την οποία ο κορωνοϊός εισήχθη στην Κίνα μέσω κατεψυγμένου κρέατος.

Ξεκινούν οι έρευνες στην Ουχάν από τους εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ

Ξεκινούν οι έρευνες στην Ουχάν από τους εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ / AP Images

«Όλες οι υποθέσεις εξετάζονται. Είναι προφανώς πολύ νωρίς για να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα για το μέρος που γεννήθηκε αυτός ο ιός, είτε πρόκειται για κάπου μέσα στην Κίνα ή εκτός αυτής», είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα από τη Γενεύη ο διευθυντής του ΠΟΥ αρμόδιος για έκτακτες υγειονομικές καταστάσεις, Μάικλ Ράιαν.

Γιατροί της Ουχάν: «Μας ζήτησαν να πούμε ψέματα για τον κορωνοϊό»

Εξάλλου την Τετάρτη, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, ζήτησε να διεξαχθεί μια «ξεκάθαρη και στιβαρή» έρευνα για την προέλευση της πανδημίας της Covid-19.

«Είναι απαραίτητο να εντοπίσουμε πώς ο ιός εμφανίστηκε και εξαπλώθηκε», δήλωσε και συνέχισε «οι ΗΠΑ στηρίζουν τη διεθνή έρευνα, η οποία κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη και στιβαρή».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top