ΠΟΥ: Σε 70 χώρες η βρετανική μετάλλαξη του ιού και σε 31 η νοτιοαφρικανική

Είναι πολύ πιο μεταδοτικές από ό,τι το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2

Δείτε το ρεπορτάζ του Star σχετικά με το εμβόλιο και τη νέα μετάλλαξη του ιού

Σε 70 χώρες εντοπίζεται η βρετανική παραλλαγή του κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ειδικότερα, εντοπίστηκε σε 70 χώρες έως τις 25 Ιανουαρίου, δηλαδή σε 10 περισσότερες από τις 12 Ιανουαρίου.

Κορωνοϊός: Όσα γνωρίζουμε για τις δύο μεταλλάξεις του ιού μέχρι σήμερα

Η νοτιοαφρικανική παραλλαγή του ιού, η οποία -όπως και η βρετανική- είναι πολύ πιο μεταδοτική από ό,τι το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2, συνέχισε επίσης να εξαπλώνεται και πλέον εντοπίζεται σε 31 χώρες και εδάφη, (8 χώρες παραπάνω), ανέφερε ο ΠΟΥ στην εβδομαδιαία επιδημιολογική ανασκόπηση.

Η βρετανική μετάλλαξη

Η μετάλλαξη B.1.1.7 εντοπίσθηκε τον Οκτώβριο στο Ηνωμένο Βασίλειο και πλέον ονομάζεται VOC 202012/01. Προέρχεται «μάλλον» από την νοτιοανατολική Αγγλία και η εμφάνισή της τοποθετείται χρονικά τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το Imperial College του Λονδίνου.

Διαδόθηκε γρήγορα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και πλέον έχει εντοπισθεί σε πολλές χώρες του κόσμου.

Τα περισσότερα από τα κρούσματα συνδέονται με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά σε ορισμένα περιστατικά δεν έχει ιχνηλατηθεί σύνδεση με τη χώρα.

Η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Μία άλλη μετάλλαξη που ονομάζεται 501.V2 είναι πλέον η επικρατούσα στην Νότια Αφρική. Εντοπίσθηκε σε δείγματα που χρονολογούνται από τον Οκτώβριο, στην συνέχεια εντοπίσθηκε και σε άλλες χώρες, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Γαλλία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εξάπλωση των δύο μεταλλάξεων έχει υποτιμηθεί.

Αυτές οι δύο παραλλαγές παρουσιάζουν και οι ίδιες πολλές μεταλλάξεις και μία ανάμεσά τους, που ονομάζεται N501Y, βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top